Jobbsøking

Hvordan skrive et anbefalingsbrev for en medarbeider

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Bilde av Kelly Miller. Balansen 2018/span>

Har du blitt bedt om å skrive en anbefalingsbrev for en medarbeider? I så fall lurer du kanskje på hva du skal si for å hjelpe dem med å nå målene sine. Tross alt rapporterer ikke lagkameraten din direkte til deg. Du satte ikke målene deres eller administrerte deres årlige resultatgjennomgang. Så hvordan kan du hjelpe dem med å gjøre et godt inntrykk på en ansettelsesleder, veileder eller utvalgskomité?

Forstå at du har unik innsikt i deres evner på jobb. Som en som jobbet sammen med kollegaen din, kan du bekrefte ikke bare deres ferdigheter og prestasjoner, men også deres arbeidsstil, pålitelighet og holdning.

Hvordan skrive et anbefalingsbrev for en medarbeider

Første ting først: Hvis du ikke kan skrive et positivt brev uten å fibbe eller strekke sannheten, ikke gjør det i det hele tatt.

En lunken anbefaling vil ikke hjelpe deres sak, og heller ikke noe ros som er mindre enn 100 % ekte.

Uansett hvor mye du ønsker å hjelpe din nåværende eller tidligere kollega, vil det ikke være nyttig å anbefale dem når du ikke er entusiastisk over ferdighetene deres. Å gi en dårlig referanse er selvfølgelig enda verre og kan være et juridisk problem.

De fleste er dårlige til å strekke sannheten, men gode til å fortelle når de blir behandlet uærlig. Det er bedre å si nei. (Hvis du er i denne posisjonen, lær hvordan du takker nei til en forespørsel .)

Hvis du ikke har annet enn positive ting å si, kan det hjelpe deg å følge noen få retningslinjer skrive et best mulig anbefalingsbrev , og hjelpe din kollega med å få jobben. Start med å stille din kollega de riktige spørsmålene.

Still disse spørsmålene før du skriver et anbefalingsbrev

1. Hvem skal jeg rette dette brevet til?
Noen ganger vil kollegaen din trenge et generelt anbefalingsbrev, i så fall ' Til den det måtte gjelde ' kan fungere fint. For personlige anbefalingsbrev, jo mer presis du kan være om adressaten, jo bedre.

2. Kan jeg se en kopi av CV-en din og stillingsbeskrivelsen?
Føler du deg nysgjerrig? Ikke gjør det. Målet er å sørge for at du er på samme side når det gjelder detaljer arbeidshistorie og ferdigheter , og for å sørge for at du peker på prestasjoner og egenskaper som vil bety mest for ansettelseslederen. Du har maks noen få minutter på deg til å gjøre et godt inntrykk på din kollegas vegne. Sørg for at de teller.

3. Hvilke prestasjoner vil du at jeg skal fremheve?
Den gode nyheten er at hvert år som går gir oss nye prosjekter og ferdigheter å legge til i CV-en vår; den dårlige nyheten er at etter nok tid er det lett å miste signalet i støyen.

Ikke prøv å vise frem alt kollegaen din noen gang har gjort. Samarbeid for å fremheve prestasjonene som vil bety mest for ansettelseslederen.

4. Hvilke problemer kan du løse for denne organisasjonen?
Alle som noen gang har skrevet en CV eller et følgebrev har lest mer enn nok råd om verb og nøkkelord , men det er en grunn til at karriereeksperter fortsetter og fortsetter med disse handlingsordene. Til syvende og sist vil selskapet som vurderer kollegaen din vite hva han eller hun vil gjøre for dem.

Det spiller ingen rolle om de er kreative hvis de aldri skaper, eller lidenskapelige hvis lidenskapen deres ikke oversettes til kroner og øre. Ved å snakke om problemløsning, får du fôr til et følgebrev som bygger en sak for å ansette denne personen. Det er mye bedre enn å bare ha noe hyggelig å si.

5. Er det noe jeg ikke bør nevne?
Selvfølgelig vil du ikke lyve i anbefalingsbrevet ditt, men du er heller ikke forpliktet til å gi arbeidsgiveren grunner til ikke å ansette vennen din. Medarbeideren din kan for eksempel fortelle deg at hun foretrekker at du ikke nevner markedsføringsjobben hennes mens hun søker på denne redaktørjobben, eller sier at hun har 15 års erfaring hvis hun håper å ikke dukke opp overkvalifisert .

Hva du skal inkludere i ditt anbefalingsbrev

Sørg for at brevet ditt inneholder følgende:

Nøyaktig informasjon: Ingen løgner, ingen historier, ingen tilfeller av feil identitet. Det er derfor det er viktig å ha den samtalen med kollegaen din før du skriver brevet. Du husker kanskje at han stod i spissen for et prosjekt som økte salget med 10 %, men det var faktisk avlukkekameraten hans. Sørg for at du får detaljene riktig.

På denne måten er det også viktig å vite nøyaktig når du jobbet med denne personen og forsikre deg om at du blir enige om datoer og klokkeslett.

En uskyldig mismatch kan imidlertid få en rekrutterer til å tro at en av dere lyver eller at du egentlig ikke husker tiden din med kollegaen din så godt og kan være en mindre pålitelig forteller.

Målbare data: Og når vi snakker om å øke salget med 10 %, det er den typen informasjon du ønsker å gi – «økt salg 10 %» er bedre enn bare «økt salg». Jo mer spesifikk du kan være, jo bedre. Hvis du kan vise hvordan kollegaen din tjente eller sparte selskapet penger, så mye bedre.

Grammatisk korrekt, perfekt stavet skriving: Din ros vil ikke gjøre din kollega mye godt hvis du ser ut til å være mindre enn på ballen selv. Rettferdig eller ikke, vi bedømmer hverandre etter presentasjon, og i en anbefalingsbrev , det betyr rettskrivning og grammatikk. Få en venn til å sjekke arbeidet ditt før du sender det inn, akkurat som du ville gjort ditt eget gjenoppta eller følgebrev .

En god emnelinje, hvis du sender brevet ditt på e-post: For å sikre at e-posten din ikke blir fanget i et spamfilter eller ignorert av mottakeren, må du velge en emnefeltet som er kortfattet og tydelig, for eksempel anbefaling – Peter Brown.

Eksempel på anbefalingsbrev for en medarbeider

Du kan bruke dette anbefalingsbreveksemplet som modell. Last ned malen (kompatibel med Google Docs og Microsoft Word), eller les tekstversjonen nedenfor.

eksempel på anbefalingsbrev for en medarbeider Last ned Word-malen

Anbefalingsbrev for en medarbeider (tekstversjon)

Emne: Anbefaling for Ben Smith

Kjære fru Johnson,

Som Ben Smiths lagkamerat hos XYZ Agency de siste fem årene, har jeg dratt nytte av hans kreative problemløsning, utrettelige arbeidsmoral og vilje til å gjøre alt som trengs for å skape et produkt som vil omsette kundens visjon til virkelighet.

Ben er direkte ansvarlig for å øke kundebevaringen med X prosent, og jeg vet med sikkerhet at hans rykte og engasjement hjalp selskapet med å få inn flere store nye kunder, hvor Wakeup Soda er det mest synlige eksemplet. (Du husker reklametavlene alle snakket om i sommer. Det var prosjektet hans.)

Som kollega er Ben utrolig sjenerøs med sin tid og ekspertise, som inkluderer alt fra 10 års ledererfaring til ekspertnivåkunnskap om InDesign, Illustrator og Photoshop. Utover det, som hans medarbeider, må jeg si at hans humor og gode vesen gjør lange netter og tøffe tidsfrister mye lettere for teamet hans.

Jeg svarer gjerne på spørsmål du måtte ha om hans spesifikke ferdigheter og erfaring.

Takk og vennlig hilsen,

Jane Anderson
jane.anderson@emailaddress.com
(555) 555-5555

Utvide

Artikkelkilder

  1. CareerOneStop. ' Referanser ,' Åpnet 22. juli 2021.

  2. SHRM. , Kan arbeidsgivere gi en dårlig referanse for en tidligere ansatt? ,' åpnet 12. november 2019.