Gjenopptar

Hvordan skrive en CV (med eksempler)

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse hvordan skrive en CV-infografikk

Balansen

Trenger du å skrive en CV? Selv om det bare er en eller to sider lang, er en CV en av de viktigste delene av en jobbsøknad. Din CV er det kraftigste verktøyet ditt for å fortelle historien om din profesjonelle arbeidshistorie til potensielle arbeidsgivere.

TIL velskrevet CV som fremhever dine mest relevante kvalifikasjoner for jobben vil hjelpe deg med å bli valgt ut til et intervju. Ofte vil intervjuere også konsultere CV-en din under intervjuet. Fremfor alt må CV-en din være konsistent, kortfattet og lett å lese. Hvis det ikke er det, vil ikke CV-en og følgebrevet få et nytt blikk fra noen ansettelsessjef.

I mange tilfeller er CV-en din det første dokumentet en ansettelsesleder vil se på når han vurderer søknaden din, og er derfor et ekte førsteinntrykk. Derfor er det viktig å bruke tid og krefter på å utvikle og vedlikeholde en oppdatert, nøyaktig CV.

Her er informasjon om hvordan du skriver en CV som vil bli lagt merke til og hjelpe deg med å bli invitert til et intervju.

Hva er en CV?

Tenk på en CV som en egenreklame som oppsummerer opplevelsen din på én side. Din CV er en av de viktigste delene av jobbsøknaden din. Det gir ansettelseslederen en oversikt over kvalifikasjonene du har for jobben du søker på.

Du bør også gjøre deg kjent med forskjellen mellom en CV og et følgebrev:

 • Et CV sendes vanligvis med en følgebrev , som er et dokument som gir tilleggsinformasjon om dine ferdigheter og erfaring i brevform.
 • En CV er en kortfattet, ofte punktoppsummering, mens et følgebrev fremhever og utvider visse egenskaper eller prestasjoner som vil være unike eller ideelle eiendeler for den aktuelle jobben.

Typer CV

Det er flere grunnleggende typer CV brukes til å søke på ledige stillinger. Avhengig av dine personlige forhold:

En kronologisk CV (i omvendt kronologisk rekkefølge) er det enkleste formatet å bruke, men det kan være omstendigheter der du ønsker å fokusere på dine viktigste prestasjoner og ferdigheter i stedet for jobbhistorien din. For eksempel kan dette formatet være nyttig hvis du har et sysselsettingsgap.

For raskt å gjøre det beste inntrykket på å ansette ledere, rekrutterere og forbindelser, bør du vurdere å lage tre versjoner av CV-en din, inkludert en omfattende, målrettet og kort teaser versjon.

Hvilken CV-type passer for deg?

Hvilken CV-type bør du bruke for jobbsøking? Det avhenger av hva du prøver å oppnå. Målet med enhver CV er å vise en ansettelsesleder søkerens styrker, ferdigheter og erfaring på så kort tid som mulig. I følge en studie bruker rekrutterere så lite som syv sekunder på å gjennomgå en CV før de går videre til neste, så det er i din beste interesse å sette dine beste egenskaper og prestasjoner på en fremtredende plass på siden.

I tillegg kan funksjonelle eller kombinasjons-CV også være nyttige hvis du prøver å trekke leserens oppmerksomhet bort fra noe – nemlig, store hull i arbeidshistorien din eller omveier til ikke-relaterte felt.

Hva du skal inkludere i CV-en din

En effektiv CV legger ut et sammendrag av kvalifikasjoner som vil presse ansettelseslederen eller arbeidsgiveren til å gå videre og invitere deg til intervju for stillingen.

For mange mennesker kan det være nyttig å sette seg ned med penn og papir, eller et tomt Word- eller Google-dokument, og notere ned deres arbeidshistorie fra start til slutt. Selvfølgelig, hvis du har vært i arbeidsstyrken i mange år, vil dette ikke være tidseffektivt, så du kan velge å fokusere på dine mest fremtredende og relevante stillinger.

Uansett hvilken tilnærming du har, vil målet ditt være å lage en kronologisk liste over erfaring som er relevant for jobbene du søker på.

Obligatoriske og valgfrie CV-seksjoner. I tillegg til detaljer om ferdigheter, utdanning og arbeidshistorie, kan CV også ha valgfrie deler, for eksempel en objektiv , oppsummerende uttalelse , ferdigheter , eller Karriere høydepunkter . Disse delene kan legges til etter at du har samlet all faktainformasjonen du trenger for å oppføre på CV-en din.

List opp detaljene . Sørg for å inkludere navnet på selskapet, dets beliggenhet, ansettelsesdatoer og flere punktpunkter som beskriver din rolle og ansvar for hver stilling du viser. Selv om du kanskje må utvide punktene senere, trenger du som et minimum denne informasjonen.

Inkluder din erfaring og prestasjoner. Selv om dette bør fokusere på profesjonell arbeidserfaring, kan du også inkludere priser eller utmerkelser, frivillig eller samfunnserfaring , postgradskurs og ferdigheter , så vel som din høyskoleutdanning , som kan flytte til bunnen av CV-en din når du får din første jobb etter college.

Fokuser på dine prestasjoner. Når du skriver beskrivelsene for jobbene du har hatt, fokuser på hva du oppnådde i hver posisjon heller enn det du gjorde. Oppføring av kvantifiserbare prestasjoner i en numerisk måte (økt salg med 20 %, reduserte utgifter med 10 %, for eksempel) vil hjelpe din CV å skille seg ut.

Match CV-en din til jobben. Sørg for å matche disse prestasjonene til kriteriene arbeidsgiver søker i stillingsannonsen.

Se gjennom jobbbeskrivelsene dine. Se gjennom beskrivelsene du har skrevet for hver jobb du har hatt:

 • Skal de vise ansettelsessjefen hvorfor du er en god match?
 • Høres de imponerende ut?

Hvis det er utfordrende (og det kan være!) å skrive CV-beskrivelser som vil fange oppmerksomheten til ansettelseslederen, kan du se gjennom disse tipsene for hvordan du får din CV til å høres bedre ut – og få deg valgt til et intervju.

Hva du bør la være på CV-en din

Det er noen ting som ikke hører hjemme på en CV for en jobb. Det du utelukker er like viktig som det du inkluderer. Ideelt sett bør CV-en din gjenspeile erfaring som er relevant for jobben du søker på, og vanligvis ikke mer enn ti til femten år tidligere. Siden din CV om mulig ikke skal være lengre enn en eller to sider , kan det hende du må fjerne visse elementer.

For eksempel, hvis du tok en jobb og bare ble der i en måned eller så, vil du ikke inkludere den stillingen. Hvis du har vært ute av college i mer enn fem år, er det generelt best å fjerne eventuelle praksisplasser du har hatt, forutsatt at du har annen profesjonell arbeidserfaring for å fylle gapet.

Dette er imidlertid et tilfelle hvor du vil bruke sunn fornuft. Hvis du gikk på høyskole for markedsføring og hadde et markedsføringspraksis på det siste året, og deretter jobbet som server de neste årene, ville du ønske å inkludere markedsføringspraksisen din.

Til syvende og sist vil du prøve å finne en balanse mellom å inkludere erfaring som er både tidsriktig og relevant.

Slik formaterer du CV-en din

Det er viktig å velg skrifttype og skriftstørrelse som er lesbare og vil etterlate nok plass på siden.

Du vil også beholde stilfunksjoner (som kursiv, understreking, fet skrift og bruk av kuler ) til et minimum; reserver bruken av fet skrift for seksjonsoverskrifter og for kvantifiserbare prestasjoner som du ønsker å ha pop på siden (eksempel: Sikret og oppfylt 1,5 millioner dollar kontrakt).

Når du bruker en bestemt stil, bruk den konsekvent. Det vil si at hvis du fet en seksjonsoverskrift, sørg for å fete alle dem.

Du bør bruke konsistent mellomrom hele veien, og like store marger på alle sider hvis mulig. Det er generelt best å holde seg til tekstbehandlerens standardinnstillinger, men i noen tilfeller, hvis du krymper margene på venstre, høyre, topp og bunn, kan dette bidra til å kjøpe mer plass til passe din CV på én side .

Selv om visuelle eller infografiske CVer har blitt trendy i noen bransjer, er det alltid et trygt valg å holde seg til tradisjonell formatering: hvit side, svart tekst, lesbar skrift. Velg en grunnleggende font som Arial, Times New Roman, Calibri, Helvetica eller Georgia. Ideelt sett bør skriftstørrelsen ikke være større enn 12 og ikke mindre enn 10,5.

Selv om du bare sender inn kopier digitalt, er det en god idé å skrive ut CV-en din (da det er mulig at ansettelsesledere gjør det) for å være sikker på at den skrives ut på én enkelt side og er lett å lese i trykt form. Å lese over en trykt kopi av CV-en din vil også hjelpe deg med å sikre at det er rikelig med hvit plass på siden og at den ser profesjonell ut.

Bruk gjenoppta nøkkelord

De fleste bedrifter bruker rekrutteringsprogramvare for å screene kandidater for ledige stillinger.

For å bli funnet, din CV må inneholde søkeord som direkte retter seg mot jobbene du er interessert i.

Bruk litt tid matche dine kvalifikasjoner til jobben for å sikre at du inkluderer de riktige søkeordene og ferdighetene. I tillegg til å hjelpe CV-en din med å bli valgt, vil den også hjelpe ansettelseslederen til å se hvordan dine ferdigheter og erfaringer gjør deg til en ideell kandidat for den spesifikke jobben.

1:23

7 tips for en CV som vil få deg ansatt

Gjennomgå eksempler på CV

Les gjennom prøver som passer til en rekke arbeidssituasjoner . Disse prøve-CV-ene vil gi deg eksempler på CV-formater som vil fungere for nesten alle typer jobbsøkere. De vil også hjelpe deg å se hva slags informasjon som skal inkluderes .

Last ned en CV-mal

Sammen med CV-eksempler kan du bruke en CV-mal som utgangspunkt for å lage din egen CV. Legg til informasjonen din i CV-malen, juster og rediger den for å tilpasse CV-en din slik at den fremhever dine egne unike ferdigheter og evner.

Last ned CV-malen (kompatibel med Google Docs eller Word Online) eller les eksempelet nedenfor.

Balansen 2018

Last ned Word-malen

Gjenoppta prøve (tekstversjon)

Joanie Arbeidssøker
234 Howard Street • Milwaukee, WI 53210 • (123) 456-7890 • jjobseeker@email.com

HOVEDKASSER

Dyktig og kundeserviceorientert Kasserer med utprøvde kapasiteter for kasse- og returtransaksjoner, salgsstedsdrift og teamorganisering og motivasjon. Nøkkelferdigheter inkluderer:

 • Kontanthåndtering / kreditttransaksjoner
 • Mersalg / Krysssalgsstrategier
 • Innhenting av produktkunnskap
 • Team Supervision & Trening
 • Kundeutdanning
 • Problemløsning

PROFESJONELL ERFARING

HARDWARE SALES, Milwaukee, Wisconsin

Hovedkasserer (februar 2017 – i dag)

Utførte all kontanthåndtering og kreditttransaksjoner med 100 % nøyaktighet. Behandlet betalings- og returtransaksjoner, leverte løsninger på kundespørsmål og problemer, og coachet og trente nyansatte.

 • Utnyttet sterk produktkunnskap for å utdanne kunder og maksimere mer- og krysssalgsmuligheter.
 • Forfremmet til rollen som kasserer seks måneder etter første ansettelse som kasserer.
 • Opptjent 3 Employee of the Quarter-priser.

ARNOLD'S DRIVE-IN, Milwaukee, Wisconsin

Servitør (november 2015 – januar 2017)

Samtidig med utdanning, ga oppmerksom kundeservice til gjester av populær lokal restaurant. Hilste gjester, ga menyanbefalinger og tok imot bestillinger; bidratt til å vedlikeholde spisestue.

 • Opplært og veiledet nye servitører i å vinne kundeserviceteknikker.
 • Fikk hyppige ros fra restaurantgjester for munterhet og skape positive matopplevelser.

UTDANNING OG KREDENSJONER

Associate's Degree in Business Management, 2017

Milwaukee Area Technical College, Milwaukee, Wisconsin

Tekniske ferdigheter : Microsoft Office Suite, QuickBooks og POS-systemer

Utvide

Bevis CV-en din

Sørg for å rediger CV-en din grundig før du sender den:

 • Se etter grammatikk- og stavefeil samt eventuelle stilinkonsekvenser.
 • Skriv den alltid ut og korrekturles en papirkopi. Det hjelper å fange opp feil.
 • Vurder å be en venn eller et familiemedlem, eller til og med en karriererådgiver, lese over følgebrevet ditt.
 • Gjennomgå disse korrekturtips for å sikre at CV-en din er konsistent og feilfri.

Hold CV-en oppdatert

På kort sikt bør du finjuster CV-en din basert på hver jobb du søker på . For eksempel, hvis en stilling du søker på ser ut til å veie et visst ansvar eller fokus fremfor en annen, bør du være sikker på at CV-en din formidler ekspertisen din på dette området.

Samtidig bør du oppdatere CV-en din med erfaringen din etter hvert som den utvikler seg, legge til nye ferdigheter du har lært, kurs du har tatt eller priser du har vunnet.

Det er mye enklere å oppdatere CV-en med jevne mellomrom enn alt på en gang, så selv når du er ansatt, sett inn en påminnelse om å oppdatere CV-en hver tredje måned, mens informasjonen fortsatt er fersk i hodet ditt. Dette vil gjøre ditt neste jobbsøk mye enklere, dersom du skulle bestemme deg for å bytte selskap eller karriere i fremtiden.

Få CV-råd

Å skrive en CV er hardt arbeid, og det er ofte lurt å få hjelp før du sender den til arbeidsgivere. Du kan finne råd om CV-skriving og tips til å skrive CV på nett. Du kan også møte med en karriererådgiver på college hvis du er høyskolestudent eller alumnus.

Du kan bruke en profesjonell CV-tjeneste i stedet eller sjekk med staten din arbeidsavdelingen nettsted for informasjon om gratis jobbtjenester de tilbyr. Det er mange flotte, gratis CV-ressurser.

Artikkelkilder

 1. CareerOneStop. ' Hvorfor du trenger en flott CV .' Åpnet 15. juli 2021.

 2. CareerOneStop. CV-typer . Åpnet 15. juli 2021.

 3. Stiger. ' Du har 7,4 sekunder på deg til å gjøre et inntrykk .' Åpnet 15. juli 2021.