Karriereråd

Viktigheten av karrierenettverk

Forretningsfolk som bruker digitalt nettbrett på kontoret

••• Compassionate Eye Foundation / Getty Images

Betydningen av karrierenettverk bør ikke utelukkes når du er midt i en jobbsøking. Karrierenettverk bør bli en del av ditt daglige arbeid og karriererelaterte bestrebelser. Karrierenettverket ditt bør være på plass når du trenger det, både for jobbsøking og for å flytte opp karrierestigen. Siden du aldri vet når du kan trenge det, er det fornuftig å ha et aktivt karrierenettverk.

Hensikten med karrierenettverk

Karrierenettverk innebærer å bruke personlige, profesjonelle, akademiske eller familiære kontakter for å hjelpe med jobbsøking, oppnå karrieremål , lær mer om feltet ditt, eller et annet felt du kunne tenke deg å jobbe i. Nettverk kan være en god måte å høre om jobbmuligheter eller komme inn i en bedrift du ønsker å jobbe med.

Hvorfor bruke tid på karrierenettverk

Nettverk kan hjelpe deg med å bli ansatt og utvide karrieren din. Det melder LinkedIn :

 • 80 % av fagfolkene anser profesjonelt nettverk som viktig for karrieresuksess.
 • 35 % av de spurte profesjonelle sier at en uformell samtale på LinkedIn Messaging har ført til en ny mulighet.
 • 61 % av fagfolk er enige om at regelmessig interaksjon på nett med deres profesjonelle nettverk kan lede veien inn i mulige jobbmuligheter.

Hvem å nettverke med

 • Tidligere eller nåværende medarbeidere, kolleger, ledere, veiledere eller ansatte
 • Tidligere eller nåværende kunder og kunder
 • Forretningsforbindelser
 • Alumni av din lavere eller utdannede alma mater
 • Bekjente du kjenner fra ditt personlige liv
 • Bekjente du kjenner gjennom din ektefelle eller din familie
 • Folk fra kirken, treningsstudioet, yogastudioet eller samfunnsorganisasjonen din
 • Tidligere eller nåværende lærere eller professorer
 • Alle du møter og har en produktiv, profesjonell samtale om din karrierevei

Nettverkstips

 1. Inkluder de rette personene. Karrierenettverket ditt bør inkludere alle som kan hjelpe deg med jobbsøking eller karriereflytting. Det kan inkludere tidligere og nåværende medarbeidere, sjefer, venner med lignende interesser, kolleger fra næringsforeninger, alumni fra universitetet ditt , eller bekjente du har møtt via nettbaserte nettverkstjenester. Nettverket ditt kan også inkludere familie, naboer og alle som kan ha en forbindelse som kan hjelpe.
 2. Vet hva ditt karrierenettverk kan gjøre for deg. Over 80 % av jobbsøkerne sier at nettverket deres har hjulpet dem med å finne arbeid. Nettverkskontakter kan hjelpe med mer enn potensielle kunder. De kan gi henvisninger eller innsideinformasjon om selskaper du kan være interessert i å jobbe for. De kan gi informasjon om karrierefelt du kanskje vil utforske eller hvordan arbeidsmarkedet er på den andre siden av landet. Nettverket ditt kan gi deg råd om hvor du kan se etter jobber eller vurdere CV-en din.
 3. Hold kontakten og arbeid nettverket ditt. Ikke bare ta kontakt med de som kan hjelpe når du nettopp har blitt permittert fra jobben eller bestemmer deg for å se etter en ny stilling. Hold kontakten med nettverket ditt regelmessig, selv om det bare er en kort e-post for å si hei og spørre hvordan de har det. Folk er mer villige til å hjelpe når de vet hvem du er.
 4. Gi noe tilbake til karrierenettverket ditt. Nettverk skal ikke være enveiskjørt. Hvis du kommer over en interessant artikkel eller en relevant stillingsannonse, del den med nettverket ditt. Poenget med å ha et karrierenettverk er å ha ressurser som kan hjelpe, men du bør gjengjelde når du kan.
 5. Hold styr på nettverket ditt. Hold styr på ditt personlige karrierenettverk et sted. Enten det er elektronisk eller på papir, sørg for at du vet hvem som er hvem, hvor de jobber og hvordan du tar kontakt.
 6. Nettverk på nett. Nettsteder som LinkedIn , Facebook , og en rekke andre nettverksnettsteder på nettet kan hjelpe deg med å komme i kontakt med andre nettverkere ved spesifikke bedrifter, med høyskoletilknytning eller i et bestemt geografisk område. I tillegg, hvis du er en høyskoleutdannet, kan instituttet ditt ha et alumnikarrierenettverk du kan få tilgang til. Når du nettverker med folk du ikke kjenner, sørg for at du vet hva du vil. Leter du etter bedriftsinformasjon? Vil du vite om jobbmuligheter? Vær spesifikk i hva du ber om.
 7. Delta på nettverksarrangementer, Nettverk personlig fungerer. Tilhører du en fagforening, delta på et møte eller en mikser. Du vil oppdage at mange av deltakerne har de samme målene som du og vil gjerne utveksle visittkort . Hvis college-alma mater holder alumninettverksarrangementer (mange skoler holder dem på steder over hele landet), sørg for å delta. Det er mange forskjellige typer nettverksarrangementer du kan delta på , og det er måter du kan bygg nettverket ditt uten å delta på et arrangement .

Eksempler på karrierenettverk

Her er noen eksempler på hvordan karrierenettverk kan hjelpe:

 • Susan la merke til en annonse etter behov for en jobb ved en lokal veterinærklinikk. Hun ringte en venn som tilfeldigvis brukte den veterinæren. Venninnen hennes ringte veterinæren og anbefalte Susan. Susan fikk et intervju og fikk jobben. Veterinæren var glad for å ansette noen som kom sterkt anbefalt av en god kunde.
 • John var interessert i å forfølge en karriere innen medisin. Han nevnte interessen for en familievenn som tilfeldigvis var lege. Legen sørget for at John skulle bruke en dag på å skygge ham på sykehuset og ga en utmerket anbefaling for medisinsk skole.
 • Angela var interessert i skifter karriere og gå fra PR til publisering. Selv om hun ble uteksaminert for noen år siden, benyttet hun seg av karrierenettverket på college og kom opp med en kontakt hos et topp forlag i New York. I tillegg til å få tilsendt nye stillingsannonser, ble CV-en hennes levert til Human Resources da hun fant en stilling hun ønsket å søke på.
 • I en tilfeldig samtale på kjeveortopedens kontor nevnte assistenten Jeannie tilfeldigvis for en pasients mor at hun var interessert i hester og i en deltidsjobb med dem. Moren hadde hester og et nettverk av kontakter. Jeannie hadde en deltidsjobb og jobbet på en lokal hestegård i slutten av uken.