Jobbsøking

Viktige ferdigheter i offentlig tale for suksess på arbeidsplassen

Teampresentasjon

••• Paul Bradbury/EYE Images/Getty Images

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Kandidater med sterke offentlige taleferdigheter er etterspurt for de mange yrkene som krever evnen til å snakke til en gruppe. Dynamiske og godt forberedte foredragsholdere er høyt verdsatt av arbeidsgivere, og å ha denne ferdigheten kan til og med hjelpe deg med å få lederstillinger og viktige roller.

Lær mer om offentlige taler, hvorfor det er viktig, og hvordan du kan forbedre dine offentlige talerferdigheter.

Hva er offentlig tale?

Offentlig tale er en myke ferdigheter som krever utmerkede kommunikasjonsevner, entusiasme og evnen til å engasjere et publikum. Myke ferdigheter er mellommenneskelige ferdigheter som er mindre tekniske og mer om hvordan du samhandler med andre.

Offentlige foredragsholdere holder presentasjoner for en gruppe. Presentasjoner kan variere fra å snakke for et lite antall ansatte til å presentere for et stort publikum på en nasjonal konferanse eller begivenhet. Samme ferdigheter og evne til å være komfortabel med å snakke offentlig kreves uavhengig av størrelsen på gruppen.

Hvorfor arbeidsgivere setter pris på offentlige talerferdigheter

Kunsten å tale offentlig spiller inn mange steder. Det er viktig ikke bare for å holde taler og offentlige foredrag, men også i profesjonelle presentasjoner, opplæringsarrangementer og motiverende foredrag. Konsulenter, opplæring, ledere, prester, salgsrepresentanter og lærere, for eksempel, har alle en grunn til tider til å snakke foran andre.

En matt høyttaler kan få et solid produkt eller forslag til å virke mindre enn fristende, mens en polert høyttaler kan legge lokke til et ellers middelmådig forslag.

De fleste roller på profesjonelt nivå krever en viss grad av offentlige taler. Det er ofte nødvendig å utføre funksjoner som å presentere funn, presentere forslag, trene ansatte og lede møter.

Topp taleferdigheter

Når du vil fremheve dine offentlige talerferdigheter i følgebrevet eller CV-en, eller under et intervju, sørg for å gå lenger enn å si at du har 'offentlige talerferdigheter'. Gå i detalj om hvilke aspekter ved offentlige taler du er god på, og gi konkrete eksempler på dine ferdigheter og ekspertise.

Noen av de viktigste ferdighetene for vellykket offentlige taler inkluderer følgende.

Klar artikulasjon

Offentlige foredragsholdere må selvfølgelig kunne snakke godt. Det inkluderer å uttale seg, snakke høyt nok og bruke riktig grammatikk uten mange verbale krykker som 'um'. Det hjelper å kunne snakke godt i vanlig samtale, men offentlig tale er en slags forestilling og krever som sådan øvelse og forberedelse.

Memorering er vanligvis ikke nødvendig, fordi mange mennesker er i stand til å snakke på en unscripted måte til en viss grad. Du må imidlertid være kjent nok med materialet ditt til at du ikke stopper for mye, gjentar deg selv eller snubler over ordene dine.

Du må også være i stand til å tempoe deg selv slik at du blir ferdig i tide i stedet for tidlig eller sent.

Engasjerende presentasjonsstil

Presentasjonsstil inkluderer vokaltone, kroppsspråk, ansiktsuttrykk og timing. Riktig stil kan gjøre et foredrag som kunne vært kjedelig, spennende og engasjerende.

Vurdere behovene til publikum

Noen publikum ønsker mange tekniske detaljer; andre ikke. Noen vil like humor; andre vil ikke. Det er vitser som fungerer i noen folkemengder, men ikke andre. For å utarbeide et vellykket foredrag og bruke den passende presentasjonsstilen, må du være i stand til å vurdere behovene til publikum.

Tips

Før du begynner å snakke, tenk på publikummet ditt og hva de håper å få ut av presentasjonen. Det kan hjelpe deg med å vurdere behovene deres, noe som kan bidra til å sikre at presentasjonen din er best mulig bruk av tiden din og deres.

PowerPoint-ferdigheter

PowerPoint er en populær programvare som brukes til å lage lysbilder. Ikke alle offentlige foredragsholdere bruker dem, men lysbilder er så vanlige at det å gjøre uten dem noen ganger kalles å snakke naken.

Det er ikke bare viktig å forstå de tekniske aspektene ved bruk av programvaren, det hjelper også hvis du har den kunstneriske evnen til å lage lysbilder som er estetisk tiltalende og enkle å forstå – eller du bør samarbeide med en samarbeidspartner som kan gjøre det. Uansett må du vite hvordan du kan integrere lysbildene dine jevnt med de andre aspektene av presentasjonene dine.

Komposisjonsferdigheter

Enten du forbereder foredraget på forhånd eller bare følger strømmen, må du være i stand til å konstruere foredrag som er rasjonelle, sammenhengende og enkle å forstå, og som dekker alle punktene du ønsker å treffe.

Historiefortelling og humor hjelper, og du må vite hvordan du bruker dem. Offentlig tale er ikke bare en form for performancekunst; det krever også skriveferdigheter .

Andre taleferdigheter

Ferdighetene nevnt ovenfor er ikke de eneste som er viktige for offentlige taler. Følgende ferdigheter og tips kan gjøre deg til en enda mer effektiv offentlig foredragsholder:

 • Kontrollere prestasjonsangst
 • Utarbeide et evalueringsskjema som deltakerne sannsynligvis vil fylle ut
 • Fang publikums oppmerksomhet med en kraftig åpning
 • Dele ut kopier av lysbilder på forhånd for å minimere kravene til å ta notater til publikum
 • Opprettholde øyekontakt med publikum og gi en energisk, animert fysisk tilstedeværelse
 • Å huske nok innhold slik at talen ikke kommer ut som en lesing av notater
 • Modulerende vokaltone for å understreke viktige poeng og unngå monoton presentasjon
 • Organisere en logisk flyt til en tale
 • Utarbeide eksempler som er relevante for opplevelsen til det forventede publikummet
 • Gi overbevisende bevis for å støtte temaer
 • Øver på presentasjonen og reviderer grove punkter
 • Undersøker informasjon om de siste trendene i en bransje før du presenterer på et profesjonelt seminar
 • Gjenoppta kritiske punkter på slutten av en tale for å sementere nøkkelbegreper
 • Gjennomgå tilbakemeldinger og endre tilnærmingen for samtaler i fremtiden
 • Oppsummering av emnene som skal dekkes i begynnelsen av en forelesning for å gi kontekst for deltakerne

Slik viser du ferdighetene dine

Å tale offentlig er en ferdighet i seg selv, men det er også en samling ferdigheter. Lister som dette kan hjelpe deg å navngi noen av disse ferdighetene, slik at du kan identifisere hvilke jobber som krever de evnene du har.

Tips

Sørg for å lese stillingsbeskrivelsene nøye. Selv svært like stillinger kan ha ulike krav, avhengig av hva ansettelsessjefen ser etter.

Nevn ferdigheter i CV-en og følgebrevet

Når du søker, kan du bruke disse ferdighetene som nøkkelord på din gjenoppta eller annet bruksmateriale. Ansettelsesledere søker noen ganger gjennom applikasjoner som leter etter disse nøkkelordene for å gjøre et innledende kutt, så det er viktig å gjøre det klart fra begynnelsen at du har de ettertraktede kvalifikasjonene.

Deretter bruker du din følgebrev for å fremheve noen av dine mest relevante ferdigheter.

Del dine ferdigheter under et jobbintervju

Vær forberedt på å gi eksempler på spesifikke tidspunkter da du legemliggjorde disse ferdighetene, fordi intervjueren din sannsynligvis spør. Hvis du har laget offentlige presentasjoner eller interne bedriftspresentasjoner, del detaljene med intervjueren.

Hvordan forbedre taleferdighetene dine

Enten du føler deg som en offentlig talende ekspert eller du er ny på det, er det alltid måter du kan forbedre deg på. Du kan friske opp dine offentlige talerferdigheter med disse tipsene:

 • Ta en foredragskurs eller workshop.
 • Øv deg foran speilet.
 • Øv foran venner, familie eller kolleger; be deretter om tilbakemelding.
 • Ta opp deg selv som holder en presentasjon, se videoen og ta notater.
 • Se videoer av dyktige offentlige foredragsholdere du beundrer.