Jobbintervjuer

Intervjuspørsmål: 'Hvordan planlegger du å nå dine karrieremål?'

Forretningsfolk snakker i intervju

••• FangXiaNuo/Getty ImagesInnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Enten du leter etter en stilling på inngangsnivå eller intervjuer for en seniorrolle, vil det garantert dukke opp et spørsmål om å nå dine mål.

Intervjueren vil lære om dine mål og planer for fremtiden for å finne ut hvordan de passer med jobben du søker på. Den vanligste formuleringen av dette spørsmålet er: 'Hvordan planlegger du å oppnå dine karrieremål ?'

Hva intervjueren virkelig ønsker å vite

Intervjueren vil kanskje også vite hvordan målene dine forholder seg til å jobbe i selskapet hvis du skulle bli ansatt. Gjør målene dine sammen med en karrierevei i selskapet, eller vil de ta deg til et annet yrke eller bransje?

Med denne typen spørringer prøver intervjuere å få en følelse av både ambisjonene dine og din evne til å lage og implementere en strategisk plan.

Dette spørsmålet avslører også dine langsiktige tenkning og planleggingsevner.

Hvordan skal du svare 'Hvordan planlegger du å nå dine karrieremål?'

Først må du sørge for at du kan nevne karrieremål utover å bli ansatt. Du ønsker å vise at du er en langsiktig tenker, med ambisjoner for fremtiden din. Vær sikker på at målene dine stemmer overens med det du har lært om rollen og selskapet. Det er viktig å vise intervjueren at det er samsvar mellom det du ser etter og det arbeidsgiveren søker i en ideell kandidat.

Det som skiller et godt svar fra et eksepsjonelt svar, er en beskrivelse av den aktive strategien og trinnene du tar for å nå disse målene, som også taler til din motivasjon og oppfordring til handling.

En praktisk tilnærming til å svare på dette spørsmålet er å bruke STAR-tilnærming . Med denne teknikken vil du snakke om en situasjon (S) eller oppgave (T), handlingen du tok (A), og oppnådde resultater (R). Dette vil bidra til å forme svaret ditt mens du komponerer et som er unikt ditt. Teknikken bidrar også til å holde svaret ditt fokusert, slik at du ikke går utenfor temaet eller snakker for lenge.

Eksempler på de beste svarene

Se gjennom disse eksempelsvarene, men sørg for å skreddersy svaret ditt til din unike faglige bakgrunn, prestasjoner og fremtidige planer.

Jeg planlegger å tilegne meg ytterligere ferdigheter ved å ta relaterte klasser og fortsette mitt engasjement med en rekke faglige foreninger. Jeg la merke til at din bedrift tilbyr intern opplæring for ansatte, og jeg vil absolutt være interessert i å ta relevante kurs.

Utvide

Hvorfor det fungerer: Dette svaret gir en liste over trinnene kandidaten vil ta for å nå målet sitt. I tillegg koblet kandidaten til en fordel tilbudt av ansettelsesselskapet.

Jeg vil fortsette min faglige utvikling ved å delta på konferanser, delta på seminarer og videreutdanne meg.

Utvide

Hvorfor det fungerer: Dette svaret viser at kandidaten er ivrig etter å fortsette å lære og vokse, selv etter å ha fått jobben.

I løpet av de neste fem årene ønsker jeg å få en dypere forståelse av aksjemarkedet og bygge opp en liste over kunder, og innen det neste tiåret vil jeg starte mitt eget investeringsselskap. Men først ønsker jeg å få erfaring som account manager med et stort selskap som ditt.

Utvide

Hvorfor det fungerer: Denne kandidaten har store mål som til slutt vil ta dem til en ny jobb. Mens han viser ambisjoner, gjør denne kandidaten det klart at de ønsker å bli i ett selskap over en lengre periode.

Jeg har en plan på plass for å få min sertifisering i løpet av de neste to årene. Jeg har allerede fullført den første eksamenen og planlegger den andre om seks måneder. Min fullførte sertifisering vil sette meg på veien mot det større målet om å bli en senior investeringsanalytiker, noe som vil tillate meg å ta på meg markedsanalyser på høyere nivå.

Utvide

Hvorfor det fungerer: Her kan kandidaten vise trinnene som allerede er tatt mot målet.

Etter at jeg ble uteksaminert i de øverste 15 % av klassen min, ga mitt sommerpraksis i markedsføring meg solid erfaring for å se etter min første heltidsstilling. Jeg ser frem til å jobbe som markedsassistent for å utvikle ferdighetene mine i bransjen og avansere internt fra rollen min i løpet av de neste årene.

Utvide

Hvorfor det fungerer: Å vise frem en pågående plan er alltid fordelaktig. Å nevne et ønske om å 'avansere internt' gjør det klart at kandidaten ikke er ute etter å hoppe fra jobb til jobb.

Tips for å gi det beste svaret

Fortell veien din tydelig. Detaljert prestasjoner til dags dato, i tillegg til å nevne trinnene du planlegger å ta i fremtiden. Hvis det er konkrete prestasjoner eller mål i horisonten (f.eks. å få en sertifisering), må du huske å nevne dem.

Vis hvordan målet stemmer overens med den aktuelle jobben. Forklar hvordan målene dine samsvarer med bedriftens mål, vil bidra til å vise intervjueren at denne stillingen er nøkkelen til planen for suksess.

Nevn personlige egenskaper og ferdigheter. Beskriv dine personlige egenskaper som vil gjøre deg i stand til å nå dine mål. Dette er en perfekt mulighet til å dele informasjon om hvordan du er kvalifisert for jobben.

Hva du ikke skal si

Ikke fokuser på økonomi. Svaret ditt bør ikke være sentrert om lønnen din (eller høyninger, bonuser og provisjoner). Ikke gjør dette til en diskusjon om penger. Fokuser i stedet på dine profesjonelle mål.

Ikke fokuser på stillingsbetegnelser: Unngå også å sette inn svarene dine rundt stillingsbetegnelser og forfremmelser. Dette er ikke ting du skal diskutere før du i det hele tatt har fått tilbud om jobb.

Unngå vaghet. Sett i gang, navngi spesifikke mål og del planen din. Det er den typen langsiktig tenkning som intervjuer ønsker å høre. Vage svar kan få det til å virke som om du ikke har langsiktige ambisjoner.

Ikke diskuter mål som ikke kan oppnås i selskapet. Ja, du vil være spesifikk og unngå vage svar, men hold deg unna mål som kanskje ikke er oppnåelige i selskapet. Du ønsker for eksempel ikke å legge strategien din for å bli forfremmet til en lederstilling mens du intervjuer i et selskap som ikke har den rollen tilgjengelig.

Mulige oppfølgingsspørsmål

Du kan høre andre generelle spørsmål om dine karrieremål enten før eller etter dette spørsmålet, for eksempel:

Viktige takeaways

  • Vær spesifikk. Del langsiktige karrieremål som ikke er fokusert på lønn eller stillingstittel.
  • Vis hvordan du kommer dit. Legg ut trinnene du planlegger å ta som vil hjelpe deg å nå dine mål.
  • Nevn prestasjoner så langt. I tillegg kan du diskutere suksesser du allerede har hatt på vei mot dine mål.