Jobbintervjuer

Intervjuspørsmål om heltids- vs. deltidstimer

to forretningskvinne møte ved et konferansebord

••• Eric Audras / ONOKY / Getty Images

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Selv om du intervjuer for en midlertidig eller deltidsjobb , kan du fortsatt bli spurt om du noen gang vil vurdere en permanent eller fulltidsstilling .

Generelt vil du være forsiktig og moderat i svaret ditt, men ta hensyn til dine egne langsiktige preferanser. Her er det du trenger å vite om hvordan du svarer på denne typen henvendelser, enten du er interessert i en heltidsrolle eller ikke.

Hva intervjueren ønsker å vite

Intervjuere kan spørre om din åpenhet for en heltidsstilling av flere grunner.

For det første er det mulig at en heltidsrolle snart åpner seg. Dette spørsmålet kan også være en måte for intervjuere å måle din generelle tidsplan og tilgjengelighet.

I tillegg kan intervjuere se dette spørsmålet som en måte å få en følelse av hvor interessert du egentlig er i å jobbe for selskapet.

Hvordan svare på spørsmål om å jobbe heltid

'Vil du foretrekke heltidsarbeid fremfor deltid hvis en jobb var ledig?' kan være vanskelig intervjuspørsmål .

På den ene siden, hvis du håper at jobben skal bli en heltidsstilling, vil du at din potensielle arbeidsgiver skal vurdere deg først hvis muligheten byr seg. På den annen side ønsker du ikke å reise tvil om at skulle en fulltidsstilling dukke opp, ville du gå ut av deltidsforpliktelsen.

Av den grunn, uansett om du ønsker en fulltidsjobb eller ikke, bør du i det minste si at du vil vurdere det, med mindre du er helt sikker på at du aldri ville det. I svaret ditt bør du også snakke positivt om jobben du søker på, og bedriften.

Vær forsiktig når du svarer og hold svaret generelt, så du ikke forplikter deg til den ene eller den andre typen arbeid.

Eksempel på svar om heltids- vs deltidsarbeid

Følgende svar vil fungere bra – sørg for å skreddersy dem til din spesifikke situasjon:

 • Akkurat nå hindrer utdannelsen/familien/barna meg i å vurdere heltidsarbeid, men jeg vil ikke utelukke det på et tidspunkt i fremtiden.
 • Det som er viktig for meg er at jeg liker arbeidet og menneskene jeg jobber med. Jeg har mange interesser, og å ha en deltidsjobb gir meg tid til å forfølge dem.
 • Jeg er interessert i denne stillingen i din bedrift fordi (gi de aspektene ved jobben som interesserer deg mest). Jeg er tilgjengelig for å jobbe deltid, men jeg er interessert i å utforske mulighetene i din bedrift.

I tillegg kan du diskutere din fleksibilitet for timer, ukedager og vakter du er tilgjengelig. Dette vil vise intervjueren hvordan du kan passe godt for deres behov.

Eksempelsvar for når du foretrekker å jobbe heltid og jobben er deltid

Arbeidsgivere kan legge ut jobber som deltid eller midlertidig, slik at de kan vurdere om nye ansatte vil være en god heltidsansatt.

Hvis du kjenner noen i selskapet, gjør litt research med nåværende ansatte for å se om dette er taktikken som brukes av selskapet.

Hvis du kan finne ut denne viktige informasjonen, vil du kunne lage svaret ditt bedre. Ta en titt på disse mulige svarene:

 • Jeg er tilgjengelig for deltidsarbeid nå, og jeg er interessert i å jobbe for din bedrift. I de kommende månedene vil jeg være tilgjengelig for å jobbe flere timer. (Du kan gi en grunn hvis du har en, for eksempel familieplan, utdanningsplan osv.)
 • Jeg vil gjerne ha muligheten til å bli en heltidsansatt. Jeg er veldig spent på utsiktene til denne deltidsjobben, men jeg ville gjerne akseptert en fulltidsstilling hvis den noen gang var ledig. Jeg tror at mine organisasjons- og tidsstyringsevner vil gjøre meg til en veldig sterk heltidsansatt.
 • Jeg har ønsket å jobbe for bedriften din i årevis på grunn av din konsekvente suksess i bransjen. Jeg vil absolutt bli fast ansatt for en så fantastisk organisasjon. Jeg lærer raskt med en lidenskap for jobben du gjør.

Men hvis du oppdager at selskapet sjelden fremmer deltidsansatte til heltid, fokuser på hvorfor du er interessert i å jobbe for selskapet i den tilbudte stillingen. Du ønsker ikke å heve et rødt flagg som du ønsker å gå videre til en heltidsstilling et annet sted.

Hvordan svare hvis du bare kan jobbe deltidstimer

Gjør så mye research som mulig før intervjuet med hensyn til timer, skift og ukedager som jobben krever. Se om du er en god match med tanke på tilgjengeligheten din basert på barnepass, utdanningsplan, pendlerlogistikk osv. Du kan bruke disse som grunnlag for svaret ditt:

 • Jeg er interessert i å jobbe i stillingen for din bedrift fordi (gi grunn) og jeg er tilgjengelig (oppgi timer/dager/vakter).
 • Jeg liker fleksibiliteten ved deltidsarbeid og gleder meg over sjansen til å gi min udelte oppmerksomhet til din bedrift tre dager i uken. Hvis timeplanen min endres i fremtiden og gir meg tid til å gjøre mitt beste arbeid for deg på heltid, ville jeg elske muligheten for en fast jobb.
 • På dette tidspunktet er vikararbeid best for familien min og meg. Jeg tror jeg vil passe veldig godt inn i bedriftskulturen din, og foreløpig tror jeg at jeg kan gjøre det best i en vikarstilling.

Tips for å gi best respons

 • Hold det positivt: Uansett hva svaret ditt er, sørg for å være positiv til jobben du har. Uttrykk din entusiasme for selskapet og jobben når du blir spurt hvorfor du vil jobbe der . Sørg for å fokusere på hvordan du kan være til nytte for selskapet i stedet for hvordan jobben eller selskapet vil komme deg til gode.
 • Hold døren åpen: Fokuser på det du liker med den spesifikke rollen. Med mindre du vet at du aldri vil ha en fast jobb, forklar at du kan være interessert i en fast jobb i fremtiden. Hvis du vet at du vil ha en heltidsjobb, kan du si det, og kort forklare hvorfor du er kvalifisert for en heltidsstilling.
 • Gi en forklaring: Hvis du vet at du ikke vil ha en heltidsjobb, forklar (kort) hvorfor du foretrekker en deltids- eller midlertidig jobb.

Hva du ikke skal si

 • Ikke vær negativ: Du ønsker ikke å si noe negativt om rollen eller om å jobbe heltid. (Husk at du sannsynligvis intervjuer med noen som hadde en heltidsrolle.)
 • Unngå å være for personlig: Du kan ha kompliserte grunner til å ønske å beholde timene på deltid, men unngå overdeling. Enkle kommentarer som 'Jeg går også på skolen, så heltid passer ikke' er en tilstrekkelig forklaring. Du trenger ikke å gå gjennom de grove detaljene i timeplanen din.
 • Ikke vær for frekk når det gjelder heltidsarbeid: Selv om du er interessert i å gå på heltid, hold svaret jevnt. Tross alt er rollen du søker på deltid. Hvis du er for entusiastisk for muligheten for heltid, kan intervjuere tro at du vil fortsette å intervjue selv etter å ha akseptert en deltidsrolle.

Mulige oppfølgingsspørsmål

 • Hvilke dager/timer er du tilgjengelig for å jobbe? - Beste svar
 • Har du noen aktiviteter som hindrer deg i å jobbe med timeplanen din? - Beste svar

Viktige takeaways

HOLD SVARET DITT GENERELT Du vil ikke være for begeistret for potensialet for en heltidsrolle, men du vil heller ikke stenge døren for muligheten.

VÆRE POSITIV Uansett hva svaret ditt er, mål å holde det positivt og uttrykk din entusiasme for rollen du har og selskapet.