Jobbintervjuer

Intervjuspørsmål om håndtering av problemer

Forretningskvinner håndhilser over et bord på et jobbintervju.

••• Ariel Skelley / Getty Images

Bedrifter er alltid ute etter å ansette ansatte som kan løse problemer . Derfor spør intervjuere ofte kandidater om hvordan de har håndtert utfordringer på arbeidsplassen. Også spørsmål som ' Beskriv et problem du møtte i den siste jobben din ' er en måte for intervjuere å vurdere din holdning til tidligere arbeidsledere eller arbeidsgivere og for å se om du legger skyld eller tar ansvar.

Når spørsmål av denne typen stilles, er det best å tenke på dem som en forespørsel om å dele hvordan du har det grep inn for å løse problemer i fortiden , heller enn en mulighet til å klage på vanskelige situasjoner på jobben.

Ha eksempler klare til å dele

Forbered eksempler på hvordan du har tatt opp problemer eller møtt utfordringer for hver jobb, praksisplass, frivillighet og lederrolle som er inkludert på CV-en din. Velg problemsituasjoner der ditt engasjement førte til en løsning og unngå uløselige eller vanskelige problemer som ikke kunne forbedres eller fikses.

Husk at arbeidsgivere vil lytte til svaret ditt. De ønsker å lære hvordan du løser problemer, håndterer konflikter og tar initiativ til å identifisere og løse problemer. Se etter eksempler som viser frem evner som vil komme godt med i stillingen du intervjuer for. Som med CV, tall kan være imponerende : hvis du drev salg, reduserte tid eller hadde et resultat som kan kvantifiseres ved hjelp av beregninger, sørg for å dele detaljene.

Beskriv problemet, handlingene dine og resultatene

For hvert eksempel, beskriv situasjonen med akkurat nok detaljer til å representere omfanget og arten av problemet. Fortell deretter hvordan du konkret vurderte situasjonen og handlet for å møte utfordringen. Legg vekt på ferdighetene eller egenskapene du brukte for å gripe inn. Inkluder ferdighetene som kvalifiserer deg til jobben. Beskriv til slutt resultatene du bidro til å generere eller hvordan situasjonen ble forbedret. Historiene dine trenger ikke representere monumentale prestasjoner; små suksesser som illustrerer dine viktigste styrker er tilstrekkelig.Unngå tulling, og sørg også for å ikke snakke negativt om medarbeidere eller ledere.

Du kan for eksempel dele en historie som «I løpet av mitt første år som HR-sjef i ABC-selskapet la jeg merke til at nye rekrutter sluttet med en høyere hastighet enn jeg hadde opplevd hos tidligere arbeidsgivere. Jeg bestemte meg for å lage en undersøkelse for å identifisere årsakene til omsetningen. Jeg fant ut at de ikke var fornøyd med nivået på tilbakemeldinger og veiledning som de fikk. Jeg etablerte protokoller for ledere for å møte med jevne mellomrom med nye medarbeidere det første året og sette opp et mentorprogram.I løpet av mitt andre år ble omsetningen av nye rekrutter redusert med 30 % og undersøkelser indikerte en høyere grad av jobbtilfredshet.'

Tips for å svare på dette spørsmålet

Mens du tenker gjennom hvordan du vil svare på dette spørsmålet, bruk disse tipsene for å hjelpe deg å formulere et sterkt svar.

  • Øv på historiefortelling: Unngå en lang pause og en springende, ufokusert historie ved å øve på svar. Ha en følelse av noen av dine store prestasjoner fra hver stilling, slik at du kan gi en sammenhengende, relevant historie. Husk: arbeidsgivere vil være interessert i å se hvordan du tenker og løser problemer.
  • Velg et godt eksempel: Dette er en situasjon der et generisk svar, for eksempel 'Jeg svarer alltid på problemer raskt og effektivt' ikke passer. Velg eksempler som viser dine relevante ferdigheter. Unngå å peke fingre eller legge skyld, og hold språket nøytralt når du beskriver årsaken til problemet.
  • Sørg for å understreke resultater: Vær spesifikk om hva du har oppnådd. Hvis du kan inkludere tall, for eksempel 'Dette økte salget med 10 % fra år til år' eller 'Dette reduserte overtidskostnadene med 1000 USD i måneden', må du huske å nevne dem.

Tips for å svare når du ikke har arbeidserfaring

Hvis du ikke har arbeidserfaring, er det greit å bruke eksempler fra skolen. Bare prøv å holde det meningsfylt og fremhev din oppfinnsomhet. Når du svarer på spørsmålet, illustrer eksempelet. Forklar situasjonen og dens betydning, hva som gikk galt, hvilken innvirkning problemet kan ha, hva du gjorde for å fikse det, og de endelige resultatene.

Et godt eksempel ville være: 'Jeg hadde en hovedoppgave som skulle til biologitimen min. Det var et omfattende forskningsprosjekt og utgjorde en stor del av karakteren min. Jeg var nesten ferdig og holdt på å skrive konklusjonen da et tordenvær slo inn og strømmen gikk. Professoren min har en streng forsinkelsespolicy og godtar ingen unnskyldninger, så jeg visste at jeg måtte levere den i tide neste morgen, ellers ville jeg mislykkes på oppgaven. Jeg brukte telefonen min til å finne kaffebarer som var åpne hele natten og som hadde trådløst internett.Jeg sikkerhetskopierte arbeidet mitt ofte, så jeg mistet bare omtrent en og en halv side. Jeg var i stand til å gå til kaffebaren, skrive om delene av papiret jeg mistet, legge til kildene mine og korrekturlese det. Jeg leverte den inn neste morgen i tide, og endte opp med å få A på papiret og i klassen.'

I dette eksemplet viser kandidaten at han er forberedt; han sikkerhetskopierer regelmessig arbeidet sitt, så det viser at han er forsiktig og pliktoppfyllende. Da strømmen gikk, tenkte han å slå opp områder der han kunne jobbe, og demonstrerte rask tenkning og oppfinnsomhet når han sto overfor et problem. Han fant en måte å få arbeidet gjort og holdt tidsfristen, uten å ofre kvaliteten. Det er et enestående eksempel som viser at du er en god ansatt.