Jobbintervjuer

Er det lovlig å be om en jobbsøkers fødselsdato?

Arbeidssøknad med briller

••• Geri Lavrov / Moment / Getty ImagesInnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Kan arbeidsgivere lovlig be deg om fødselsdato på en jobbsøknad? I mange tilfeller er svaret ja. Dette er fordi det er legitime grunner til at de kan trenge informasjonen.

Arbeidsgivere kan imidlertid ikke bruke alderen din til å diskriminere deg. Videre forbyr noen statlige lover spørsmål om alder. Derfor, mens du kan bli spurt om alderen din på en jobbsøknad, bør du generelt ikke få spørsmål om alderen din under jobbintervjuet.

Lær mer om når arbeidsgivere kan spørre om fødselsdatoen din, hva du skal gjøre hvis du tror du blir diskriminert, og hvordan du svarer på spørsmål om din alder og andre emner.

Når arbeidsgivere kan be om fødselsdatoen din

Arbeidsgivere er sannsynligvis innenfor sine rettigheter hvis de ber deg om fødselsdatoen din under jobbscreeningsprosessen. Nøkkelfaktoren vil være hva arbeidsgivere gjør med denne informasjonen siden de har strengt forbud mot å diskriminere jobbkandidater eller ansatte på grunnlag av alder. Disse beskyttelsene er gitt under Aldersdiskrimineringsloven av 1967 .

De fleste arbeidsgivere vil be om fødselsdatoen din for å lette bakgrunnssjekker .

Å fullføre bakgrunnssjekker av jobbsøkere er nå vanlig praksis for mange arbeidsgivere.

Disse bakgrunnssjekkene kan inkludere en gjennomgang av dine kommersielle, kriminelle eller til og med økonomiske poster. Å ha fødselsdatoen din gjør det lettere for arbeidsgivere å gjennomføre disse kontrollene.

Det er også andre anledninger hvor det er nødvendig å vite en ansatts alder. For eksempel, hvis det er en alderskrav for en jobb , må arbeidsgiveren vite at du oppfyller det kravet. Men i denne situasjonen kan søknader inneholde spørsmål som: Er du over 18 år? i stedet for å spørre om fødselsdatoen din.

Hva arbeidsgivere bør gjøre med fødselsdatoinformasjon

Arbeidsgivere vil generelt holde denne informasjonen atskilt fra kandidatdataene som intervjuere vil få tilgang til som en del av screeningsprosessen for å beskytte organisasjonen deres mot påstander om aldersdiskriminering.

Så selv om du har etterkommet forespørselen på en jobbsøknad, bør intervjueren ikke stille noen aldersrelaterte spørsmål med mindre det er et lovkrav for jobben.

Hvordan svare på spørsmål om alderen din

Intervjuer bør ikke stille spørsmål til kandidatene om deres alder, da disse kan åpne arbeidsgiver for påstander om aldersdiskriminering . Nedenfor er noen spørsmål om alderen din som intervjuere ikke bør stille:

  • Hvor gammel er du?
  • Når ble du uteksaminert?
  • Når er du født?

Uansett kan du fortsatt få et spørsmål om alderen din, siden det ikke er teknisk ulovlig. Du kan velge å ikke svare, eller til og med avslutte intervjuet. Husk at denne typen sterk respons sannsynligvis vil slå deg ut av kampen om stillingen.

Hvis du er ukomfortabel med spørsmål fra arbeidsgiveren, kan det til og med være et tegn på det selskapet passer ikke godt . Det kan imidlertid bare være et tilfelle av en uerfaren eller utrent intervjuer og ikke en indikasjon på en potensielt giftig arbeidskultur .

Du kan også svare på spørsmålene ved å fremheve aspekter ved din personlighet eller faglige aktivitet som viser at du ikke løper ut i karrieren eller mangler energi.

For eksempel, i stedet for å oppgi din alder eller fødselsdato, kan du svare slik: Jeg tror ikke at alderen min vil være et problem for min utførelse av denne jobben fordi... Du kan påpeke at du har vært aktiv med din faglige utvikling for å holde deg oppdatert på endringer i feltet.

Å nevne anlegget ditt med de nyeste teknologiverktøyene innen ditt felt kan hjelpe. Å dele ungdomsorienterte aktiviteter som fotturer, ski, løping og vektløfting kan demonstrere ditt energinivå og fysiske utholdenhet. Hvis du har jobbet mange timer i de siste jobbene dine og er villig til å gjøre det i måljobben din, kan du referere til arbeidsmoralen din. Å presentere informasjon om en perfekt tilstedeværelse kan dempe eventuelle bekymringer om helseproblemer.

Du kan også legge vekt på ferdighetene og evnene du har som gjør deg til en sterk kandidat for jobben.

For eksempel kan du bevise at alder ikke er et problem i svarene dine på spørsmål som, Hvorfor burde vi ansette deg? og hvilke ferdigheter har du som gjør deg til en sterk kandidat? Gi spesifikke eksempler for å bevise at du har disse ferdighetene og evnene.

Fokuser på dine prestasjoner

Gjennomgå dokumentene dine nøye og inkorporer referanse til faglig utvikling og tekniske ferdigheter når det er mulig.

Hold kontakten med trender innen ditt felt og inkorporer CV- og følgebrev-uttalelser som gjenspeiler prestasjoner relatert til disse trendene. Arbeidsgivere ser kanskje ikke behovet for å spørre om alderen din hvis de er sikre på at du er aktuell innen feltet ditt.

Det er også en god idé å forberede seg på å svare på spørsmål om alderen din , i tilfelle de dukker opp. Vær forberedt på å fremheve dine ferdigheter og kompetanser og vise at du er fleksibel, nysgjerrig og åpen for å lære nye ting.

Hvordan svare på andre spørsmål arbeidsgivere ikke bør stille

Alder er ikke det eneste emnet som er ulovlig for en intervjuer å ta opp. Andre emner inkluderer rase, kjønn, funksjonshemming, religion og nasjonal opprinnelse, blant andre.

Hvis du får spørsmål om et av disse emnene i et intervju, er det flere måter du kan svare på:

  • Du kan rett og slett nekte å svare, eller til og med avslutte intervjuet.
  • Du kan også velge å svare mer vagt, og understreke hvorfor du passer godt for jobben uten å svare direkte på spørsmålet.

Læring hvordan svare på ulovlige eller upassende intervjuspørsmål kan hjelpe deg med å bevare roen under en samtale med en mindre dyktig intervjuer. Du kan senere bestemme at du ikke vil jobbe i et selskap der ansettelseslederen eller rekruttereren stiller ulovlige spørsmål, men på denne måten vil det være din avgjørelse om du vil fortsette prosessen.

Hvis du tror du har blitt diskriminert

Hvis en intervjuer virker opptatt av alderen din og du tror at diskriminering kan ha begrenset tilgangen din til en jobb, kan det være lurt å kontakte U.S. Kommisjonen for likestillingsmuligheter (EEOC) og/eller konsulter en arbeidsadvokat.

Viktige takeaways

Bedrifter har lovlig lov til å be om en jobbsøkers fødselsdato: De tillot imidlertid ikke å diskriminere arbeidere i alderen 40 år og eldre basert på deres alder.

De fleste arbeidsgivere vil passe på å ikke stille aldersrelaterte spørsmål i intervjuer: Selv om dette kanskje ikke bryter lover om aldersdiskriminering, åpner det arbeidsgiveren for juridisk ansvar.

Det er legitime grunner til å be om fødselsdato på en søknad: Disse inkluderer å verifisere at en arbeider er gammel nok for en bestemt jobb og å gi informasjon for en bakgrunnssjekk.

Det lønner seg å forberede seg på å håndtere ubehagelige eller upassende intervjuspørsmål: Selv om du senere bestemmer deg for ikke å forfølge stillingen, vil det å være forberedt hjelpe deg med å ta valget på dine premisser.

Informasjonen i denne artikkelen er ikke juridisk rådgivning og er ikke en erstatning for slike råd. Statlige og føderale lover endres ofte, og informasjonen i denne artikkelen gjenspeiler kanskje ikke din egen delstats lover eller de siste endringene i loven.

Artikkelkilder

  1. Rettferdighet på arbeidsplassen. ' Aldersdiskriminering .' Åpnet 17. februar 2020.

  2. SHRM. , Retningslinjer for spørsmål om intervju og ansettelsessøknad .' Åpnet 17. februar 2020.

  3. EEOC. ' Aldersdiskriminering .' Åpnet 17. februar 2020.

  4. CareerOneStop. ' Ulovlige intervjuspørsmål .' Åpnet 17. februar 2020.