Karriereråd

Stillingsbeskrivelse for en administrerende direktør – administrerende direktør

Lær om lønn, nødvendige ferdigheter og mer

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse en dag i en administrerende direktørs liv: skape og implementere organisasjon, visjon og retning, lede, veilede og evaluere utøvende ledere, be om veiledning fra styret, skape en organisasjon som vil vokse og blomstre

The Balance / Chelsea Damraksa


Administrerende direktør (CEO) har det overordnede ansvaret for å skape, planlegge, implementere og integrere den strategiske retningen til en organisasjon. Dette inkluderer ansvar for alle komponenter og avdelinger i en virksomhet.

Det er også konsernsjefens ansvar å sørge for det organisasjonens ledelse opprettholder en konstant bevissthet av både det eksterne og interne konkurranselandskapet, muligheter for ekspansjon, kundebase, markeder, ny industriutvikling og standarder, og så videre.

Hugo Lin. Balansen 2018

Administrerende direktørs plikter og ansvar

Arbeidsoppgavene til en administrerende direktør (CEO) i et selskap eller organisasjon varierer avhengig av organisasjonens oppdrag , produkt, mål , og operasjonelle behov for å holde seg lønnsomme. Arbeidsoppgaver varierer også avhengig av størrelsen på organisasjonen og antall ansatte, blant andre faktorer. Generelt inkluderer disse ansvarsområdene:

 • Skape, kommunisere og implementere organisasjonens visjon, misjon og overordnede retning
 • Lede utvikling og implementering av helheten organisasjonens strategi
 • Innhente råd og veiledning, når det er hensiktsmessig, fra et styre
 • Formulering og implementere den strategiske planen som styrer retningen til virksomheten eller organisasjonen.
 • Overvåke den fullstendige driften av en organisasjon i samsvar med retningen fastsatt i de strategiske planene
 • Evaluering av suksessen til organisasjonen med å nå sine mål
 • Ser på potensielle oppkjøp eller salg av selskapet under omstendigheter som vil øke aksjonærverdien
 • Representere organisasjonen for samfunnsansvar og faglige foreningsansvar og aktiviteter i lokalsamfunnet, staten og på nasjonalt nivå
 • Delta i bransjerelaterte arrangementer eller foreninger som vil forbedre administrerende direktørs lederegenskaper, organisasjonens omdømme og organisasjonens potensial for suksess.

Konsernsjefen er alltid den høyest rangerte daglige lederen i en organisasjon og har ansvar for den generelle suksessen til organisasjonen, og er den ultimate beslutningstakeren for en virksomhet. Og selv om de daglige oppgavene til hver administrerende direktør varierer, er det den overordnede visjonen til stillingen som gir rammen for funksjonaliteten til alle avdelinger.

Å lede, veilede, lede og evaluere arbeidet til andre utøvende ledere, inkludert presidenter, visepresidenter og direktører, avhengig av organisasjonens rapporteringsstruktur, er også en del av jobben. I prosessen med å lede disse seniorlederne sørger administrerende direktør for at den strategiske retningen direktøren filtrerer ned gjennom organisasjonen for å sikre at den oppnås.

I tillegg må administrerende direktør sørge for at organisasjonens ledere opplever konsekvensene av sine handlinger gjennom belønning og anerkjennelse eller prestasjonscoaching og disiplinære handlinger . Uten ansvar og ansvarlighet som aktivt forventes og forsterkes, vil konsernsjefen ikke oppnå ønsket suksess og lønnsomhet.

Administrerende direktør Lønn

En administrerende direktørs lønn kan variere sterkt avhengig av bransje, beliggenhet, erfaring og arbeidsgiver. U.S. Bureau of Labor Statistics (BLS) samler inn lønnsdata for administrerende direktører over hele landet:

 • Median årslønn: $189 600
 • Topp 10 % årslønn: $208 000
 • Bunn 10 % årslønn: $68 360

Kilde: U.S. Bureau of Labor Statistics , 2018

Utdanning, opplæring og sertifisering

Utdannings- og opplæringskravene varierer sterkt fra arbeidsgiver og bransje til. De fleste arbeidsgivere foretrekker å ansette administrerende direktører med minst en bachelorgrad og en betydelig mengde arbeidserfaring. Mange bedrifter foretrekker å ansette innenfra bedriften fremfor utenfor.

 • Erfaring: Administrerende direktører trenger vanligvis lang erfaring i ledelse, vanligvis med et gradvis ansvar for hver ny stilling. I tillegg forventer bedrifter ofte at administrerende direktører har erfaring i bransjen som selskapet er i.
 • Opplæring: Noen selskaper krever at administrerende direktører gjennomfører opplæringsprogrammer for lederutvikling og lederskap, samt kontinuerlig faglig utvikling.

Som med alle ledelsesnivåer i en organisasjon, starter administrerende direktørs rolle med grunnleggende jobbansvar for en leder .

Administrerende direktør Ferdigheter og kompetanser

For å lykkes i denne rollen trenger du vanligvis følgende ferdigheter og egenskaper:

 • Mellommenneskelige ferdigheter: Administrerende direktører må danne gode relasjoner med andre ledere i selskapet og få betydelige innspill fra organisasjonen slik at det blir lite tilbakeslag når det gjelder strategiske beslutninger og retning.
 • Analytiske ferdigheter: Administrerende direktører må delta i evalueringen av organisasjonens suksess med å nå sine mål. De må sørge for at hvert strategisk mål er målbart.
 • Lederegenskaper: Administrerende direktører må vise lederskapet som er nødvendig for å gjøre organisasjonens oppdrag til en suksess. Dette inkluderer å gi syn retning, tiltrekke tilhengere og alle andre aspekter ved vellykket lederskap.
 • Lederegenskaper: Konsernsjefen er ansvarlig for å skape en læringskultur for å bidra til å forbedre og utvikle de ansattes ferdigheter og evner. Når betydelige aktører fortsetter å lære og vokse, lykkes organisasjonen virkelig.

Job Outlook

U.S. Bureau of Labor Statistics anslår at sysselsettingen for administrerende direktører vil vokse med 8 prosent gjennom 2026, noe som er litt raskere enn den totale sysselsettingsveksten på 7 prosent for alle yrker i landet.

Arbeidsmiljø

Toppledere jobber i nesten alle bransjer i store og små selskaper. Uavhengig av bedriftens bransje eller størrelse, kan jobben til en administrerende direktør være preget av høyt stress og press fordi de i hovedsak er ansvarlige for ytelsen til et selskap – både gode og dårlige.

Fremdriftsplan

Administrerende direktører jobber ofte mer enn 40 timer per uke, inkludert kvelder og helger. De reiser også ofte på jobb.

Hvordan få jobben

Veien til å bli administrerende direktør er vanligvis ikke enkel, og det er ikke en enkelt, veldefinert vei. Men å fullføre et lederutviklingsprogram kan bidra til å sikre at du kommer dit. Her er tre av topprangerte lederutviklingsprogrammer i USA.:

Kellogg Executive MBA-programmet

Dette programmet tilbys av Kellogg School of Management ved Northwestern University.

Chicago Booth Executive MBA

University of Chicago Booth School of Business tilbyr dette programmet, som det hevder er verdens første lederprogram.

The Duke Global Executive MBA

Fuqua School of Business ved Duke University tilbyr dette programmet.

Sammenligning av lignende jobber

Folk som er interessert i å bli [jobbnavn] kan også vurdere andre karrierer med disse medianlønningene:

 • Økonomisjefer: $127.990
 • Personalsjefer: $113 300
 • Salgssjefer: $124 220
 • Byggeledere : $93 370

Kilde: U.S. Bureau of Labor Statistics , 2019