Jobbsøking

Jobbsøketips for videregående elever

Videregående jente som sitter på sofaen og leter etter en jobb på den bærbare datamaskinen

••• Elisabeth Schmitt / Getty ImagesInnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Når du går på videregående og ikke har jobbet mye eller i det hele tatt, kan det være vanskelig å finne en jobb. Faktisk har tenåringer en veldig høy arbeidsledighet.

Det er noen grunner til at det kan være utfordrende å finne arbeid som tenåring:

 • Erfaring: Hvis du leter etter din første jobb, kan det hende du ikke lett kan vise at du har de nødvendige ferdighetene og erfaringene.
 • Timer: Noen ganger trenger arbeidsgivere kandidater som kan jobbe sene kvelder eller i skoletiden, noe som kanskje ikke er gjennomførbart for studenter.
 • Personlige kvaliteter: Intervjuere kan føle seg bekymret over at tenåringer mangler ansvar, modenhet og andre viktige personlige egenskaper som er nødvendige for å utføre rollen.

Men ikke bli motløs av disse faktorene. Hvis du er en videregående student på jakt etter en jobb, er det mange ting du kan gjøre for å overvinne disse hindringene, få søknaden din lagt merke til og bli ansatt.

Vurder en rekke jobbalternativer

Ikke begrens deg til visse typer jobber. Dette er et tøft marked for unge arbeidssøkere, og du kan kanskje ikke finne en jobb som gjør det du virkelig ønsker å gjøre. Hvis du trenger en lønnsslipp, hold et åpent sinn når det kommer til hva du vil gjøre for å tjene den lønnsslippen.

Sesongarbeid , som leirrådgiverroller eller detaljansettelser rundt vinterferien, er ofte spesielt åpne for å ansette tenåringer.

Hvis du først var interessert i en jobb i detaljhandel, for eksempel, vurder roller i mattjenester også. Du kan også se etter kontorfokuserte jobber.

Jo mer fleksibilitet du har, jo flere muligheter vil du kunne søke om. Pluss, selv om jobben ikke var ditt førstevalg, kan det vise seg å være bedre enn du forventet.

Sjekk ut selskaper som ansetter unge mennesker

Det er noen bedrifter som tradisjonelt ansetter yngre arbeidstakere. Her er informasjon om typer første jobber som studentene ofte jobber på, og den bedrifter som ansetter 16-åringer .

Vurder frivillighet

Selv om du ikke får lønnsslipp, er frivillig arbeid en fin måte å legge til verdifull arbeidserfaring på CV-en din, som vil hjelpe deg med å finne en betalt stilling i fremtiden. Sjekk med veiledningskontoret for videregående skole og med lokale ideelle organisasjoner for frivillige muligheter.

Sjekk reglene for ungdomsarbeidssøkere

Avhengig av hvor gammel du er, er det bare visse jobber du kan gjøre og timer du kan jobbe. Undersøk Barnearbeidsloven (du teller som et barn hvis du er under 18 år når det gjelder arbeid) forskrifter for å se hvordan de gjelder for deg. Minimumsalderen du kan jobbe med lønnet ikke-landbruksarbeid er 14 år.

For å jobbe lovlig i noen stater, kan det hende at arbeidere under atten må skaffe seg arbeidspapirer , som offisielt kalles 'Ansettelse/Aldersbevis.' Hvis posisjonen din krever dem, må du vise dem til en arbeidsgiver når du blir ansatt.

Skriv en CV

Selv om det kanskje ikke kreves av arbeidsgivere, a gjenoppta kan hjelpe deg med å skille deg ut fra konkurrentene. Selv om du kanskje ikke har mye informasjon å inkludere, viser en CV at du er seriøs med jobbsøkingen din.

Sørg for å inkludere fritidsaktiviteter og frivillig arbeid på CV-en din.

Start jobbjakten i nærheten av hjemmet

En god måte å få erfaring på når du er ungdomsskoleelev er å begynne med å jobbe for venner og naboer. Barnevakt, plenklipping, landskapsarbeid, hagearbeid, snømåking og dyrepass kan inkluderes på CV-en din. I tillegg vil de du jobber for kunne gi deg en referanse når du søker på andre jobber.

Annonser jobbsøket ditt

Det viktigste du kan gjøre er å annonsere at du ser etter en jobb. Du vet aldri hvem som kan lete etter sin neste ansatt.

Fortell alle du kjenner at du søker jobb. Mange jobber blir ikke utlyst, og du kan kanskje få en god jobbleder fra en venn eller et familiemedlem.

TIPS: Jo flere du forteller, jo større er sjansene dine for å finne en jobb.

Sjekk med veiledningskontoret

Personalet på veiledningskontoret på videregående skal kunne hjelpe deg med stillingsannonser og råd om jobbsøk. Det kan være en oppslagstavle med stillingsannonser, en notatbok med oppføringer og/eller en nettbasert stillingstavle. De kan også ha praksismuligheter, som kanskje (eller kanskje ikke) blir betalt, men vil gi deg verdifull erfaring.

Jobbsøk online og personlig

Sjekk nettsteder som viser lokale ledige stillinger. Du kan bruke jobbsøkemotorene som Indeed.com til å søke etter nøkkelord deltid og din plassering for å finne stillingsannonser i byen eller byen din. Sjekk det lokale handelskammerets nettsted (Google navnet på byen/byen din og handelskammeret for å finne det) for å se om de viser jobber. Det er mange kilder til jobbmuligheter, både for deltid i løpet av skoleåret og for flotte sommerjobber.

Prøv også å stikke innom lokale bedrifter, og sjekk om de ansetter. I noen tilfeller kan virksomheten sette et skilt i vinduet. Hvis det ikke er en, sjekk med lederen uansett. Din motivasjon og selvsikkerhet vil imponere lederen og kan gi deg et intervju.

Søk på mange jobber

Jobbsøking er et tallspill. Søk på så mange jobber som mulig. Jo flere søknader du har inn, jo større sjanse er det for å få et intervju.

Fortsett å søke på jobber, i stedet for å vente på å høre fra en før du prøver deg på en annen stilling.

Vær forberedt på å fylle ut en jobbsøknad. Ta med all informasjonen du trenger når du søker jobber på nettet, og ha detaljene tilgjengelig når du fyller ut jobbsøknader på nett. For de fleste jobber, det du trenger:

 • Kontaktinformasjon (adresse og telefonnummer)
 • Utdanningsbakgrunn
 • Fritidsaktiviteter
 • Ferdigheter knyttet til jobben
 • Tilgjengelighet (dager og timer)
 • Tidligere jobber og kontaktinformasjon til arbeidsgiver (hvis du har arbeidserfaring)
 • Lønnshistorikk (hvis du har arbeidserfaring)
 • Referanser (vanligvis tre)

Bruk så mye tid du kan på å søke, og følg opp ved å ringe eller sende en e-post for å sjekke søknaden din. Det vil vise at du aktivt søker jobb og er interessert i stillingen.

Kle deg passende

Når du søker personlig på jobber og intervjuer, kle deg passende. Bruk 'bestemorregelen' (hvis bestemoren din vil ha intervjuantrekket ditt, er du riktig kledd).

Her er mer informasjon om hva tenåringer ikke bør ha på seg til jobbintervjuer .

Sørg for at dine sosiale medier er presentable

Potensielle arbeidsgivere kan søke etter navnet ditt på nettet og på sosiale medier. Sørg for at de ikke finner noe som kan få dem til å revurdere å ansette deg.

Vær fleksibel

Vær så fleksibel som mulig når det kommer til din tilgjengelighet. Jo mer fleksibel du er, jo større sannsynlighet er det for å få et jobbtilbud. Vet også når du er ledig for jobb. Ta med en liste over timene du kan jobbe med når du søker personlig eller går på intervju.

Artikkelkilder

 1. Bureau of Labor Statistics. ' Sysselsetting og arbeidsledighet blant ungdom .' Åpnet 14. mars 2021.

 2. U.S.A. Arbeidsdepartementet. ' Alderskrav .' Åpnet 14. mars 2021.