Ledelse Og Ledelse

KSA: Bruke kunnskaps-, ferdighets- og evnemodellen

To mekanikere i en garasje som jobber på en jobb som bruker deres ferdigheter, kunnskaper og evner.

•••

Hero Images/Getty ImagesI en verden av menneskelige ressurser og bedriftsutdanning står akronymet KSA for kunnskap, ferdigheter og evner. Det brukes oftest til å definere kravene til en jobbåpning og sammenligne kandidater når du foretar et endelig valg. Hvis du leter etter en jobb, kan det hende en rekrutterer ser på KSA-profilen din.

KSA Bakgrunn

Historisk sett var KSA-rammeverket assosiert med den amerikanske føderale regjeringen. Dets byråer brukte kunnskaps-, ferdighets- og evnemodellen på rekrutteringsaktiviteter i mange år, selv om praksisen i det siste har blitt faset ut til fordel for CV-fokusert rekruttering.

Det betyr imidlertid ikke at den har forsvunnet. Om noe utvides bruken av KSA til å inkludere vurderinger av opplærings- og coachingsbehov i en eksisterende arbeidsstyrke.

Definere kunnskap, ferdigheter og evner

En av kritikkene til KSA er at det er lett å se disse tre begrepene som utskiftbare eller i det minste overlappende. Imidlertid er de tydelig forskjellige dimensjoner av en persons kvalifikasjoner.

Kunnskap

Kunnskap fokuserer på forståelse av begreper. Det er teoretisk og ikke praktisk. En person kan ha en forståelse av et emne eller verktøy eller noen lærebokkunnskap om det, men har ingen erfaring med å bruke det. For eksempel kan noen ha lest hundrevis av artikler om helse og ernæring, mange av dem i vitenskapelige tidsskrifter, men det gjør ikke vedkommende kvalifisert til å gi råd om ernæring.

ferdigheter

Egenskapene eller ferdighetene utviklet gjennom opplæring eller praktisk erfaring. Ferdigheter er praktisk anvendelse av teoretisk kunnskap. Noen kan ta et kurs om å investere i finansielle futures, og har derfor kunnskap om det. Men å få erfaring med å handle disse instrumentene gir ferdigheter.

Ferdigheter

Forveksles ofte med ferdigheter, men det er en subtil, men viktig forskjell. Evner er de medfødte egenskapene eller talentene som en person bringer til en oppgave eller situasjon. Mange mennesker kan lære å forhandle kompetent ved å tilegne seg kunnskap om det og øve på ferdighetene det krever. Noen få er strålende forhandlere fordi de har den medfødte evnen til å overtale.

Styrking

Kunnskap og ferdigheter utvikles best gjennom opplæringsaktiviteter som inkluderer teoretisk læring og praktisk anvendelse av sentrale konsepter og verktøy. For eksempel, en person som ønsker å være en prosjektleder må forstå nøkkelbegrepene i den rollen, som f.eks omfang, arbeidssammenbruddsstruktur og kritisk vei, men må også få erfaring med å inkorporere elementer av disse konseptene i et reelt prosjekt.

Å styrke naturlige evner er først og fremst en trenerutfordring. Observasjon, tilbakemelding og forbedring kan brukes til å pleie evner.

Ulemper

Den generelle kritikken av å bruke et KSA-rammeverk for jobbsøknader eller kandidatevalueringsverktøy inkluderer:

  • Lange og noen ganger overflødige stillingsbeskrivelser
  • Komplekse og frustrerende søknadsprosesser
  • Forvirring over forskjellene mellom begrepene, spesielt ferdigheter og evner

Noen jobbsøknader inkluderer en forespørsel om å beskrive din KSA, vanligvis i form av et kort essay. Hold de tre begrepene rett, så er du allerede halvveis.