Musikkarrierer

Lær om å være en musikkarrangør

Nærbilde av gitareffektpedaler satt opp på en scene.

••• Fabian Krause / EyeEm / Getty Images

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Hovedoppgaven til en musikkarrangør, vanligvis bare kalt en promotør, er å publisere en konsert. Arrangører er personene som har ansvaret for å 'sette på' showet. De jobber med agenter – eller i noen tilfeller direkte med bandene – og med klubber og konsertsteder for å arrangere et show.

Arrangørene er ansvarlige for å sørge for at ordet kommer ut om det showet. De tar seg også av å ordne tilfeldighetene, som hoteller og bak linjen for bandet. I et nøtteskall er det arrangørens jobb å sørge for at ting går uten problemer. Merk at denne typen promoter er forskjellig fra en radioplugger eller PR-agent.

Hvilke jobber en arrangør bør gjøre

Hvis arrangøren ikke er knyttet til et bestemt sted, bør de:

 • Samarbeid med band og agenter for å avtale en dato for en forestilling.
 • Forhandle en avtale med bandet/agenten for showet. Hvilken avgift vil bli betalt? Vil arrangøren sørge for overnatting?
 • Bestill et sted til avtalt dato.
 • Markedsfør den kommende spillejobben til lokal presse, sosiale mediekanaler og radio. Det kan være lurt å sette opp plakater og sende e-postlisten sin.
 • Sørg for at alt bandet trenger er på plass, for eksempel backline, overnatting, ryttere osv.
 • Sett opp lydkontrolltider og kjørerekkefølgen for showet.
 • Tilrettelegge for en støtteband .

Merk: Arrangører knyttet til lokaler bør hoppe over trinnet 'kontakt sted'.

Hvordan lønnen er

Lønnen for arrangører varierer og avhenger av flere faktorer, inkludert:

 • Avtalen inngått med bandet/agenten
 • Hvor populære artistene er som promotøren jobber med

Indie-musikk-promotører kan finne det veldig vanskelig å tjene penger, og mange indie-promotører gjør promotering ved siden av sine «daglige jobber». Arrangører tjener pengene sine på inntektene som genereres av et show.

Arrangører kan enten ha to typer avtaler med band: Betal bandet en fast avgift, uansett hvor mange som kjøper billetter, og en dør-splitt avtale . Med begge avtalene kan en promoter lett tape penger på et show. Å tjene penger som promoter krever nøye planlegging.

Hvorfor arrangører trenger en kontrakt

Når du har å gjøre med store pengesummer, er en kontrakt alltid et must. Men mange indiemusikk-arrangører som vet at de ikke kommer til å tjene mye penger, om noen, på en konsert hopper ofte over kontrakten.

Selv om ingen penger veksler hender på slutten av kvelden, er det likevel en god idé for et band og en promotør å ha en kontrakt som tydelig sier ting som om arrangøren vil sørge for overnatting eller ikke, hvem tar seg av backlinjen, når lydsjekken er, hvor lenge bandets sett vil være, hva bandet får for en rytter, og selvfølgelig hvordan eventuell fortjeneste vil deles. Det bidrar til å unngå forvirring senere.

Hvordan bli en promotør

Det er to måter du kan komme inn på å markedsføre. Du kan kontakte promotører og arenaer i ditt område og tilby tjenestene dine og lære repene på den måten, eller du kan prøve å få markedsføringskarrieren i gang selv.

Hvis du vil jobbe for deg selv, start i det små. Velg et lokalt favorittband og tilby å promotere et show for dem. Book lokalet, ta kontakt med lokale medier, få beskjed på sosiale medier og heng opp noen plakater som reklamerer for showet. Gjør du en god jobb, vil andre band finne deg, og etter hvert som du blir etablert promotør i ditt område vil band utenfor området også finne deg.

Tjen penger som promotør

Arrangører som jobber med megastjerner som selger ut store arenaer kan tjene seriøse penger. Men indiemusikk-arrangører kan lett finne på å jobbe hele dagen, hver dag, og bare sette seg dypere i gjeld. Mange initiativtakere har en dagjobb som støtter opprykksjobben deres. Hvis du ønsker å bli en promoter, trenger du en klar forståelse av pengene som er involvert, og du må inngå avtaler med band og spillesteder veldig nøye.

For et gitt show kan en arrangørs utgifter inkludere:

 • Utleie av lokale
 • Reklame (plakater, medieannonser, online markedsføringskostnader, etc.)
 • Backline-leie
 • Overnatting for bandet
 • Rytter
 • Betaling for bandet

Du kan ikke komme utenom noen av disse avgiftene, som spillestedsgebyret, men det finnes måter å redusere noen av utgiftene som er involvert i promotering – og hvis du vil holde deg i dette på lang sikt, må du kutte kostnadene så mye som du kan. Be for eksempel bandet/etiketten/agenten om å skrive ut plakater og sende dem til deg, i stedet for at du tar den kostnaden. Ikke gi overnatting hvis bandets show ikke kommer til å generere nok penger til å dekke kostnadene, eller hvis du må, sett bandet opp hjemme hos deg. Ikke gi altfor sjenerøse ryttere – noen få vann og noen øl er greit.Del kostnadene ved leie av spesialutstyr med bandet.

Du kan også kutte ned på noen av utgiftene dine ved å jobbe under en dør-delt avtale, i stedet for å betale bandet en fast avgift. På den måten tjener du alle pengene tilbake først, og så får bandet betalt hvis du får betalt. Større artister vil avstå fra denne typen avtaler og vil ha en fast avgift - å betale en fast avgift er greit, og til og med ideelt, når du jobber med et band som du vet vil selge nok billetter til å få tilbake kostnadene dine.

Men hvis bandet du setter på bare bygger et navn for seg selv, er en dørdelingsavtale rettferdig for alle. Sørg for at bandet prøver å selge noe merchandise på showet for å gi dem litt ekstra penger. Hvis du har en dør-splitt-avtale, og showet ikke tjente noen penger, kan en hyggelig promoter kaste bandet litt bensinpenger, noe som kan gå overraskende langt i å gi deg et rykte som en god promoter.

Sannheten er at mange indieshow taper penger, spesielt show med nye band. Så lenge du ikke holder tilbake inntekter fra bandet, er det helt OK å sette opp showene dine slik at du taper så lite som mulig. De fleste up-and-coming band vil gjenkjenne det og vil samarbeide med deg. Tross alt, hvis du lykkes, lykkes de. Å være rettferdig mot begge parter (inkludert deg selv) er navnet på spillet.