Ledelse Og Ledelse

Lederens veiledning for å forstå strategi: Komme i gang

Prosjektledermøte

••• Morsa Images / DigitalVision / Getty ImagesStrategi er en av nøkkeldisiplinene innen ledelse, komplett med sin egen ordforråd , verktøy og ingen mangel på ekspertuttalelser om hva det betyr og hvordan man best kan utvikle det. Og som alt annet i ledelsen i denne epoken med akselererende endringer og økt volatilitet, må vår forståelse og våre tilnærminger til å utvikle og gjennomføre selskapets strategi også utvikles.

Hensikten med dette innlegget er å hjelpe deg å forstå konseptet strategi og noen av nøkkelbegrepene.

Gi liv til strategi med din favorittrestaurant

Tenk på en spesiell restaurant i livet ditt. Kanskje det er der du og din betydelige andre går på jubileet ditt. Eller kanskje det er stedet for god lokal mat når du har gjester utenfor byen hos deg. Uavhengig av beliggenhet har favorittrestauranten din gjort noen viktige valg, inkludert:

 • Meny, inkludert matstil og utvalgte eller roterende spesialiteter
 • Typer kunder de er mest interessert i å tiltrekke og beholde
 • Prissetting
 • plassering
 • Stemning eller følelse, inkludert dekor, belysning, støynivå og temperatur
 • Erfaring, inkludert tonen og tenoren til verten eller vertinnen og servitørene

Disse og andre viktige beslutninger gjenspeiler restaurantens strategiske kjernevalg. Og selvfølgelig, siden det er så mange alternativer for oss å velge mellom for å spise, alt fra å være hjemme til alle slags uformelle, raske, gourmetrestauranter, uavhengige eller kjederestauranter, tar eieren sine avgjørelser basert på sine målrettede kunder og tar hensyn til hvordan hun ønsker å være unik eller annerledes enn konkurrentene.

Det er valgene til hva å gjøre og hva du ikke skal gjøre, fokusert på et spesifikt publikum som definerer restaurantens strategi. Det samme gjelder for firmaet ditt. En uavhengig, eksklusiv, gourmetrestaurant rettet mot et velstående publikum som er interessert i en god matopplevelse, vil ikke tilby en rabatt eller et budsjettmenyalternativ. Prisen vil reflektere kjernestrategien og publikum.

Hva strategi er ikke

I bedriftsverdenen er strategi ofte et begrep og konsept som er mye misbrukt. For eksempel:

 • Vekst er ikke en strategi, det er et resultat . Vår strategi er enkel. Vi kommer til å vokse med 20 % de neste tre årene. Dette er definitivt ikke en strategi.
 • Lofty mål og tall som, I løpet av de neste fem årene vil vi gå fra 1 000 til 10 000 kunder, eller, Vi vil gå fra 10 prosent til 40 prosent markedsandel, er ikke strategier.
 • Bedriftens målsetning er ikke en strategi, selv om den ofte er en faktor i valg av strategier.
 • Strategi trenger ikke å være noe helt nytt eller aldri-gjort-før. Det er en feilbetegnelse at strategi må være lik innovasjon.

Hva strategi er og hva den gir

 • Det er en beskrivelse av hvordan firmaet ditt kommer til å finne og beholde kunder.
 • Det er en beskrivelse av hvordan firmaet ditt kommer til å etablere en meningsfull (i hodet til kundene) forskjell i forhold til konkurrentene dine.
 • Det er en serie koordinerte handlinger i jakten på å bygge en fordel fremfor konkurrentene dine med spesifikke kundemål.
 • Det er en beskrivelse av hvordan firmaet ditt vil konkurrere og vinne.
 • Det er en beskrivelse av hvordan firmaet ditt vil tjene penger.
 • En klar strategi gir et filter for beslutninger. Det hjelper med å bestemme hva firmaet ditt vil og ikke vil gjøre.
 • En klar strategi gir en håndbok for alle i et firma om valghandlinger, investeringer og å sette mål.

Hva en riktig strategi inkluderer

Det er en flott bok om strategi som vi oppfordrer alle ledere til å lese og beholde, med tittelen 'Good Strategy/Bad Strategy: The Difference and Why it Matters' Forfatteren, Richard Rumelt, gjør en enestående jobb og tilbyr en klar, enkel beskrivelse av komponentene av en god strategi. Disse inkluderer:

1. Diagnosen

En klar vurdering og redegjørelse for situasjonen. Se for deg at du lider av en rekke plager og du går til lege for å få hjelp. Legen din vil bruke tid på å vurdere mange forskjellige faktorer før du kommer frem til en diagnose og absolutt før du velger en behandling. Det samme gjelder for bedriftsstrategi, hvor et team skal jobbe med å vurdere og beskrive nåværende og forventede fremtidige forhold i sine markeder.

2. Den veiledende filosofien

Med utgangspunkt i det medisinske eksemplet, etter å ha fullført en diagnose, vil legen din foreslå en overordnet tilnærming for å håndtere plagene dine. I en bedriftssetting gjør vi det samme med strategi. Etter å ha vurdert markeds- og kundeforhold og vårt eget firmas situasjon, definerer vi en generell tilnærming som vil hjelpe oss å konkurrere og vinne i utvalgte markeder med spesifikke kundegrupper.

3. De sammenhengende handlingene

Din medisinske behandling vil inkludere en rekke spesifikke trinn eller handlinger designet for å kurere eller minimere sykdommen din. I en bedriftssetting definerer vi de spesifikke, koordinerte handlingene som er nødvendige for å implementere den veiledende filosofien.

Det er det. Forklaringen er enkel, men utviklingen og gjennomføringen av en strategi er på ingen måte forenklet.

Bunnlinjen for nå

Mens strategi er fylt med begreper og tilnærminger og verktøy og diskuteres hovedsakelig av ledere, konsulenter og akademikere, trenger du ikke la temaet skremme deg unna. Tvert imot, de mest verdifulle og vellykkede lederne og lederne jobber hardt for å forenkle dette komplekse temaet og hjelpe teamene og firmaene deres med å utvikle seg klare, relevante og allment forståelige strategier .