Musikkarrierer

Produksjons- og distribusjonsavtaler for musikkindustrien

M&D-avtaler kan hjelpe små plateselskaper

Brasil, vinylplater

••• SambaPhoto/Paulo Fridman/SambaPhoto/Getty Images

I musikkbransjen, en produksjon og fordeling avtale (ofte kjent som en M&D-avtale) refererer til en standard kontraktsavtale mellom en plateselskap og a musikkdistributør . Under en M&D-avtale betaler distributøren for produksjonskostnadene for et album som begynner med presseprosessen, helt frem til utskriften av etikettene.

Distributøren får deretter tilbake disse kostnadene fra rekordsalg – i tillegg til en forhåndsbestemt prosentvis fortjeneste. Distribusjonsselskaper som tilbyr denne typen avtaler tilbyr ofte andre tjenester som markedsføring. Denne typen avtaler blir mindre og mindre relevante i møte med fallende musikksalg og økt digital distribusjon. Men fra et plateselskaps perspektiv, spesielt en indie-etikett med begrensede ressurser og midler kan en M&D-avtale være en livredder – spesielt hvis de planlegger å produsere fysiske kopier av album.

Hvorfor M&D-avtaler er bra for plateselskaper

For plateselskaper er M&D-avtaler fornuftige fordi de kan få platene sine presset uten å pådra seg noen forhåndsutgifter. Dette betyr mindre forstyrrelser i kontantstrømmen til selskapet, noe som kan være betydelig for uavhengige og små merker med stramme budsjetter. Tradisjonelt er det sjelden store plateselskaper inngår M&D-avtaler.

I tillegg betaler plateselskaper mindre for produksjon under en M&D-avtale, fordi distributøren produserer album i store mengder, slik at etiketten kan tjene penger på sine preferansielle priser. Og fordi distributøren har investert i utgivelsen av et album, vil de være motiverte for å få det inn i butikkene og begynne å selge.

Ulempene med M&D-avtaler

Selvfølgelig, uansett hvor det er fordeler, er det garantert ulemper – og musikkindustrien er intet unntak. Det er et par ting som etiketter må huske på om M&D-avtaler. For det første får ikke etiketten noen penger overhodet for utgivelsen av et album før distributøren har fått tilbake produksjonskostnadene og deres del av fortjenesten. Dette har potensial til å snu et lite kontantstrømproblem til et veldig stort kontantstrømproblem. Hvis et merkes utgivelsesplan er ganske travelt, kan det komme i alvorlig gjeld til distributøren.Det kan presse etikettens lønning enda lenger unna – spesielt hvis hver utgivelse ikke behandles som en separat konto.

Det er også et annet scenario som kan føre til gjeld. Hvis platesalget er dårlig (eller mindre enn beregnet) kan etiketten også ende i gjeld til distributøren.

Etiketter kan også ende opp med å gi en viss kontroll over utgivelser til sine distributører. For eksempel kan distributøren protestere mot kostnadene ved å trykke etikettens markedsføringshefte – selv om etiketten eller artisten mener det er avgjørende for platas suksess.

M&D-avtalens bunnlinje

Til tross for utfordringene med å bruke M&D, på grunn av bruken av streaming av musikk og nedgang i fysisk albumsalg, for uavhengige plateselskaper, kan M&D være en viktig måte å holde kontantstrømmen sunn.