Jobbintervjuer

Telefonintervjutips som hjelper deg med å bli ansatt

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Illustrasjon av Katie Kerpel. Balansen, 2018

Mens du søker jobb, er det viktig å være forberedt på en telefonintervju med et øyeblikks varsel. Mange selskaper starter intervjuprosess med en telefonsamtale for å diskutere jobbmuligheten med en potensiell ansatt, finne ut om kandidaten passer godt, og for å måle hans eller hennes interesse for stillingen. I noen tilfeller kan et telefonintervju være det eneste intervjuet du vil ha.

I mange tilfeller vil din intervju vil bli avtalt på forhånd på e-post eller telefon. I andre kan du motta en overraskende telefonsamtale som spør om du er tilgjengelig for å chatte om jobben.

Du vet aldri når en rekrutterer eller en nettverkskontakt kan ringe og spørre om du har noen minutter på deg til å snakke, så svar alltid profesjonelt på telefonen, spesielt hvis nummeret er ukjent.

Du bør også sørge for at talepostmeldingen din er profesjonell.

Hvorfor bedrifter bruker telefonintervjuer

Arbeidsgivere bruker telefonintervjuer som en måte å identifisere og rekruttere kandidater til ansettelse på. Telefonintervjuer brukes ofte til å screene kandidater for å begrense antallet søkere som vil bli invitert for personlige intervjuer . En telefonsamtale er en relativt rask måte å finne ut om en kandidat er passende.

De brukes også til å minimere kostnadene ved å intervjue kandidater utenfor byen. For eksterne stillinger kan et telefonintervju være det eneste alternativet.

Forbered deg på et telefonintervju

Før du ringer for å intervjue for en jobb, se gjennom disse telefonintervjutipsene og teknikkene slik at du kan klare intervjuet og komme deg videre til neste runde.

Undersøk selskapet

Hvis du har forhåndsvarsel om intervjuet, sørg for det gå gjennom stillingsbeskrivelsen og gjøre litt av forskning på selskapet .

Forbered deg på forhånd

Forbered deg på et telefonintervju akkurat som du ville gjort for et vanlig personlig intervju. Sett sammen en liste over dine styrker og svakheter , samt en liste med svar på typiske telefonintervju spørsmål . I tillegg har en liste med spørsmål klar til å spørre intervjueren.

Vis arbeidsgiveren at du er en kamp

Ta deg tid til matche dine kvalifikasjoner med stillingsbeskrivelsen slik at du kan snakke med hvorfor du er en sterk kandidat til stillingen. Se gjennom CV-en din også. Kjenn datoer da du hadde hver av dine tidligere jobber , og hva dine ansvarsområder var.

Ha jobbmateriellet ditt i nærheten

Du bør føle deg komfortabel og klar til å diskutere bakgrunnen din og ferdighetene dine trygt under en telefonsamtale. Ha en kopi av CV-en din i nærheten, slik at du kan referere til den under intervjuet. Ha også en kopi av stillingsannonsen og en kopi av følgebrevet hvis du sendte et.

Vurder å lage et utkast til e-post eller en ny Word- eller Google-fil med all relevant informasjon. På den måten vil du ha alle detaljene – notater om selskapet, viktige punkter du vil legge vekt på under intervjuet, følgebrevet ditt, stillingsannonsen og så videre – på ett sted.

Øv på intervju

Å snakke i telefon er ikke så lett som det ser ut til. Som med et personlig intervju kan praksis være nyttig. Ikke bare vil dette hjelpe deg med å øve inn svar på vanlige telefonintervjuspørsmål, det vil også hjelpe deg å innse om du har mange verbale tics, ikke klarer å uttale eller snakker for raskt eller for sakte.

For praksis, la en venn eller et familiemedlem utføre en spottintervju og ta det opp slik at du kan se hvordan du høres ut over telefonen. Når du har et opptak, vil du kunne høre 'ums' og 'uhs' og 'okay' slik at du kan øve på å redusere dem fra samtaletalen din. Det vil også hjelpe deg å finne ut om du har en dårlig vane med å avbryte eller tulle.

I tillegg vil det å lytte til opptaket hjelpe deg med å finne svar som du kan forbedre.

Hvis du ikke har noen som kan hjelpe, øv deg på å svare på dine egne spørsmål. Du trenger ikke å huske svar, men å ha en følelse av hva du skal si vil bidra til å redusere nervene dine og få svarene dine til å høres mer naturlig ut.

Gjør deg klar for samtalen

Før samtalen, bekrefte alle detaljene, inkludert dato, klokkeslett og hvem du skal snakke med. Pass på at du vet om intervjueren ringer deg eller om du trenger å ringe.

Hvis noe går galt og du går glipp av samtalen , eller rekruttereren ringer ikke i tide, ta et dypt pust og prøv å holde deg rolig. Det burde du kunne få samtalen tilbake på sporet eller endre avtale om nødvendig .

Bruk en rolig, komfortabel og privat plass uten distraksjoner, slik at du kan fokusere på intervjuet.

Hvis du skal bruke mobiltelefonen, sørg for at den er fulladet, og at du er på et sted med godt mottak for samtalen. Du kan også oppleve at det å stå under et intervju hjelper deg til å høres mer energisk ut under samtalen.

Riktig telefonintervjuetikett

Se gjennom disse retningslinjene for passende telefonintervjuetikette, slik at du gjør det beste inntrykket på intervjueren din.

Svar på telefonen selv. Først, sørg for å fortelle familiemedlemmer og/eller romkamerater at du forventer en samtale. Når du svarer på telefonen, svar med navnet ditt. Du kan si 'Dette er Jane Doe' eller 'John Smith som snakker!' På den måten vil intervjueren vite at de har nådd rett person. Sørg for å bruke en optimistisk tone (prøv å smile mens du snakker).

Følg intervjuerens ledelse. Noen intervjuere ønsker kanskje å delta i noen minutter med småprat. Andre vil kanskje komme rett inn i intervjuet. La intervjueren styre starten på samtalen, men vær forberedt på å snakke om været eller småprate.

Lytt nøye til intervjueren og ikke begynn å snakke før intervjueren er ferdig med spørsmålet. Hvis du har noe du vil si, skriv det ned på notisblokken og nevne det når det er din tur til å snakke. Det kan også være nyttig å skrive ned spørsmålet (eller i det minste noen nøkkelord).

Ikke bekymre deg hvis du trenger noen sekunder til å tenke på et svar , men ikke legg igjen for mye død luft. Hvis du trenger at intervjueren skal gjenta spørsmålet, spør.

Tips for å klare et telefonintervju

Følg disse tipsene for et vellykket telefonintervju:

Lag en sjekkliste. Se gjennom stillingsannonsen og lag en liste over hvordan kvalifikasjonene dine samsvarer med ansettelseskriteriene. Ha listen tilgjengelig slik at du kan se på den under intervjuet.

Ha din CV lett tilgjengelig. Hold CV-en i fri sikt (enten på toppen av skrivebordet, eller teip den til veggen) slik at den er lett tilgjengelig når du trenger å svare på spørsmål.

Vær forberedt på å ta notater. Ha en penn og papir tilgjengelig for å ta notater.

Ikke bli avbrutt. Slå av samtale venter slik at samtalen ikke blir avbrutt. Sett mobiltelefonen på «Ikke forstyrr» slik at du ikke hører pipelyder eller summer fra apper, tekstmeldinger og så videre.

Bestill om du må. Hvis samtalen ikke var planlagt, og ikke er på et passende tidspunkt, spør om du kan snakke på et annet tidspunkt og foreslå noen alternativer.

Rydd rommet. Kast ut barna og kjæledyrene. Slå av stereoanlegget og TV-en. Lukk døren.

Bruk fasttelefon. Hvis du har en fasttelefon, bruk den i stedet for mobiltelefonen. På den måten eliminerer du muligheten for dårlig mottak eller tapte anrop.

Gjøre og ikke gjøre under samtalen

 • Gjøre bruk herr eller fru, etterfulgt av intervjuerens etternavn. Bruk kun fornavnet deres hvis de ber deg om det.
 • Ikke gjør det røyke, tygge tyggegummi, spise eller drikke.
 • Gjøre men ha et glass vann tilgjengelig. Det er ikke noe verre enn å ha en kile i halsen eller en hoste som starter når du trenger å snakke i telefonen. Ha et glass vann klart slik at du kan ta en rask slurk hvis munnen din blir tørr.
 • Gjøre smil. Smiling vil projisere et positivt bilde til lytteren og vil endre tonen i stemmen din. Det kan også være nyttig å stå under intervjuet, siden dette vanligvis gir stemmen din mer energi og entusiasme.
 • Gjøre fokusere, lytte og si. Det er viktig å fokusere på intervjuet, som kan være vanskeligere på telefonen enn personlig. Sørg for å lytte til spørsmålet, be om avklaring hvis du ikke er sikker på hva intervjueren spør, og snakk sakte, forsiktig og tydelig når du svarer. Det er greit å bruke noen sekunder på å komponere tankene dine før du svarer.
 • Ikke gjør det avbryte intervjueren.
 • Gjøre ta den tiden du trenger. Det er helt akseptabelt å bruke et øyeblikk eller to på å samle tankene dine.
 • Gjøre ta notater. Det er vanskelig å huske hva du diskuterte i etterkant, så ta korte notater under intervjuet.
 • Gjøre gi korte svar. Det er viktig å holde fokus på spørsmålene og svarene dine.
 • Gjøre har spørsmål klare til å stille intervjueren. Vær forberedt på å svare når intervjueren spør om du har spørsmål til ham eller henne. Gjennomgå disse spørsmål å stille intervjueren og ha noen klare på forhånd.
 • Gjøre huske at målet ditt er å sette opp et ansikt-til-ansikt-intervju . På slutten av samtalen, etter at du har takket intervjueren, spør om det ville være mulig å møtes personlig.

Oppfølging etter intervju

Når intervjuet avsluttes, sørg for å si takk til intervjueren:

 • Be om intervjuerens e-postadresse, hvis du ikke allerede har den.
 • Send ut en e-post takkebrev umiddelbart, takke intervjueren og gjenta din interesse for jobben.
 • Du kan også bruke din takkebrev som en måte å gi informasjon om alt angående dine kvalifikasjoner som du ikke fikk en sjanse til å nevne under telefonintervjuet.

Når intervjuet er over, gå nøye gjennom eventuelle notater du var i stand til å ta under samtalen. Skriv ned hvilke typer spørsmål du ble stilt, hvordan du svarte, og eventuelle oppfølgingsspørsmål du måtte ha hvis du har mulighet til en personlig intervju eller et andre-runde telefonintervju – eller til og med et jobbtilbud. Lykke til!