Musikkarrierer

Plateselskapets rolle i musikkbransjen

Plateselskapets ledere Lucian Grainge (administrerende direktør, Universal Music Group) og Russell Simmons (Def Jam Records)

••• Getty Images/Lester Cohen

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Plateselskaper er selskaper som markedsfører innspilt musikk og tilsvarende videoer. De engasjerer seg i et bredt spekter av funksjoner i musikkbransjen, inkludert rekruttering og utvikling av nye artister (kjent som A&R , som står for artis og repertoar), musikkpublisering og håndheving av opphavsrett.

Markedsføring er en av plateselskapets viktigste funksjoner, ettersom offentlig bevissthet om merkevaren deres og tilknyttede artister er måten de tjener penger på.

Plateselskapslogoer og kontaktinformasjonen deres var en gang fremtredende i sentrum av vinylplater, og det er slik plateselskaper som Arista, Capitol og Epic ble kjente navn.

Store etiketter

Store plateselskaper tilbyr avtaler til verdens mest suksessrike musikkartister. Disse plateselskapene, som Sony og Universal Music Group , egne distribusjonsnettverk som legger musikken til artistene de signerer på eksklusive kontrakter i hendene på millioner av forbrukere noen ganger i løpet av dager eller til og med timer.

Store labels signerer en rekke avtaler med artistene sine, inkludert lisens- og distribusjonsavtaler, som gir dem betydelige kutt i artisters inntekter over hele verden. Mange store plateselskaper eier også underselskaper som spesialiserer seg på å publisere, spille inn og promotere ulike musikksjangre som country, latin, jazz og hip-hop.

Uavhengige etiketter

Ofte med knapt nok penger til å holde kontorlysene på, uavhengige, eller indie , plateselskaper sitter i forkant av musikkscenen, og gir lavtbetalte avtaler til kommende artister, som hjelper dem å bli kjent. Indie plateselskaper er kjent som sådan fordi de er uavhengige selskaper uten bedriftens støttespillere.

A&M Records, grunnlagt i 1962 av Herb Alpert og Jerry Moss, står som en av de mest suksessrike indie-labelene gjennom tidene, etter å ha signert artister som Sting, Sheryl Crow og Joe Cocker i løpet av fire tiår.

Ekte indiemerker har mindre distribusjonsnettverk enn sine store merker og når vanligvis forbrukere én om gangen. Imidlertid har indie-etiketter et sterkt rykte for å ha fingrene på pulsen til kommende musikktrender og for å gi sjanser til ukjente artister som til slutt blir internasjonale sensasjoner.

Plateetikettkontroll

Plateselskaper setter vanligvis vilkårene for kunstnerkontrakter i deres favør. Når det gjelder nysignerte artister, kan plateselskaper kontrollere hvilken type musikk de spiller inn, som kan inkludere alt fra måten musikken høres ut på til sangtekstene. De kontrollerer også albumomslag i de fleste tilfeller.

Avhengig av kontraktstrukturen har plateselskaper også muligheten til å angi hvor mye penger artistene deres tjener. Mens forholdet mellom artister og deres plateselskap ofte er gjensidig fordelaktig, er det alltid en mulighet for at forholdet blir omstridt. Jo mer suksessrike artister får, desto større evne har de til å reforhandle kontrakter for å inkludere gunstigere vilkår.

Etiketter i dag

Gjennom hele 1900-tallet var plateselskapene den dominerende kraften bak de mest suksessrike artistene. Plateselskaper hadde makten til å lage eller knuse artister, avhengig av hvor mye penger de investerte i å promotere musikken deres.

Internett har frigjort artister fra avhengighet av plateselskaper, og mange artister markedsfører og distribuerer musikken sin uavhengig gjennom sosiale medier og strømmeplattformer til en mye lavere kostnad. For å holde seg i virksomhet, gitt realiteten i den digitale tidsalderen, tilbyr plateselskapene nå såkalte 360 tilbud til artister som gir dem en del av alt artistens arbeid, inkludert albumsalg, medieopptredener og produktanbefalinger.