Jobbsøking

Referansebrev for ansettelseseksempel og tips

Senior forretningskvinne som jobber ved datamaskinen

••• Caiaimage/Tom Merton / Getty Images

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Har du nylig blitt bedt om å skrive en referansebrev for en tidligere ansatt, kollega eller student? Arbeidssøkere vil ofte be en kontakt om å skrive et referansebrev for ansettelse.

Noen arbeidsgivere krever referanser når de vurderer kandidater til en stilling, mens andre kan gi preferanse til potensielle ansatte som kan gi dette beviset på tilfredsstillende ytelse i en tidligere rolle.

Hvis du blir bedt om å skrive et referansebrev, husk at målet ditt er å bevise at personen er en sterk kandidat for jobben.

Bare å uttrykke din beundring vil ikke være nok; Brevet bør fokusere på konkrete eksempler som viser at den ansatte er en høypresterende.

Brevet bør også være profesjonelt av utseende, og være skrevet inn forretningsbrevformat og redigert godt.

For å lære mer om hvordan du skriver et referansebrev for ansettelse, se tipsene og eksempelreferansebrevet nedenfor.

Råd for å skrive et referansebrev

 • Tenk deg godt om før du sier ja. Si bare ja til å skrive et referansebrev hvis du kan skrive et positivt brev til personen. Hvis du ikke kjenner personen godt eller ikke tror du trygt kan anbefale personen til jobben, du burde si nei . Husk at du aldri er forpliktet til å gi et referansebrev, og at du har muligheter for å gjøre det taktfullt. Du kan for eksempel si at du ikke er kjent nok med personens arbeid til å tilby en referanse, eller sitere en arbeidsgivers retningslinjer for ikke å oppgi referanser . (Hvis det faktisk finnes en. Ikke lyv, ellers risikerer du å bli fanget og flau foran kollegaen din.)
 • Bruk forretningsbrevformat. Følg forretningsbrevformat for brevet ditt. Ta med kontaktinformasjonen din, datoen og arbeidsgiverens kontaktinformasjon. Adresser jobben til arbeidsgiveren, eller, hvis du ikke vet hvem man skal rette brevet til , du kan si Til den det måtte gjelde , eller bare begynn med det første avsnittet ditt.
 • Fokuser på stillingsbeskrivelsen. Be om en kopi av stillingsbeskrivelsen fra personen du anbefaler. På denne måten kan du fokusere på de spesifikke kravene til stillingen. Prøv å inkludere søkeord fra stillingsbeskrivelsen i brevet ditt. Selv om du skriver en mer generell anbefaling, kan du fortsatt spørre den ansatte om hvilke typer jobber de skal søke på.
 • Ta med konkrete eksempler. I følgebrevet, gi spesifikke eksempler på ganger hvor den ansatte demonstrerte ulike egenskaper eller ferdigheter som kreves for jobben. Hvis mulig, bruke tall for å kvantifisere suksessene deres . Du kan for eksempel forklare hvor mye penger personen tjente for bedriften din, eller hvor mange kunder personen samhandlet med på daglig basis.
 • Forbli positiv. Si at du synes denne personen er en sterk kandidat. Du kan si noe som at jeg anbefaler denne personen uten reservasjoner, eller jeg ville ansatt denne personen igjen hvis jeg kunne. Husk at du ønsker å hjelpe denne kandidaten til å skille seg ut.
 • Del kontaktinformasjonen din. Gi en måte for arbeidsgiveren å kontakte deg hvis de har flere spørsmål. Inkluder din e-postadresse, telefonnummer eller begge deler i brevet.
 • Følg retningslinjene for innsending. Spør den ansatte hvordan han sender inn brevet. Sørg for at du følger eventuelle krav, spesielt om hvor du skal sende den og når, samt formatet (for eksempel PDF, fysisk brev, etc.)

Tilpass og formatér brevet ditt

 • Bruk en prøve eller mal som veiledning. Det er lurt å anmelde prøver av anbefalingsbrev og maler for anbefalingsbrev før du skriver brevet ditt. Eksempler kan hjelpe deg med å se hva slags innhold du bør inkludere i dokumentet ditt, mens maler kan hjelpe deg med å få en følelse av det beste oppsettet og hvilke deler du skal bruke (som introduksjoner og brødtekstavsnitt).
 • Gjør brevet ditt lett å lese. Når formatering av anbefalingsbrevet ditt , bruk enkelt-mellomrom med et mellomrom mellom hvert avsnitt. Juster teksten til venstre, og bruk 1-tommers marger rundt. Velg en tradisjonell font som Times New Roman eller Arial.
 • Ta bilder i minst en side lang. Hvis brevet ditt er for kort, vil det se ut som om du ikke vet nok om kandidaten til å komme med en anbefaling.
 • Tilpass anbefalingen din. Samtidig som eksempler , maler og retningslinjer er et godt utgangspunkt for brevet ditt, du bør alltid skreddersy et breveksempel for å passe til kandidatens arbeidshistorie og jobben han eller hun søker på.

Referansebrev for ansettelseseksempel

Dette er et referansebrev for eksempel på ansettelse. Last ned referansebrevet for ansettelsesmal (kompatibel med Google Docs og Word Online) eller se nedenfor for flere eksempler.

Skjermbilde av et eksempel på et referansebrev

@ Balansen 2020

Last ned Word-malen

Referansebrev for ansettelseseksempel (tekstversjon)

Jane Smith
Hovedgaten 123
Anytown, CA 12345
555-555-5555
jane.smith@email.com

21. juli 2020

Rekrutteringsansvarlig
ACME forsikring
123 Business Rd.
Business City, NY 54321

Til den det måtte gjelde:

Jeg vil anbefale Sharon Doe som kandidat til en stilling i din organisasjon. I sin stilling som stabsassistent var Sharon ansatt på vårt kontor fra 2015 - 2020.

Sharon gjorde en utmerket jobb i denne stillingen og var en ressurs for organisasjonen vår under hennes periode på kontoret. Hun har gode skriftlige og muntlige kommunikasjonsevner, er ekstremt organisert, kan jobbe selvstendig og er i stand til å følge opp for å sikre at jobben blir gjort.

I løpet av sin periode i selskapet vårt var Sharon ansvarlig for å føre tilsyn med avdelingens kontorassistenter. Disse assistentene, under Sharons ledelse, var ansvarlige for mange av kontorets grunnleggende administrative og geistlige funksjoner.

Sharon planla og administrerte effektivt flere assistenter for å opprettholde effektiv kontordrift.

Hun utviklet et opplæringsprogram for disse assistentene som førte til at de ble godt kjent med kontordrift på halvparten av tiden de pleide.

Sharon var alltid villig til å tilby sin assistanse og hadde en utmerket kontakt med de mange bestanddelene som ble betjent av kontoret vårt, inkludert kunder, arbeidsgivere og andre profesjonelle organisasjoner. Hennes evne til å kommunisere effektivt med alle disse menneskene via e-post, på telefon og personlig gjorde henne til en verdi for kontoret vårt.

Hun vil tilføre verdi til ethvert selskap, og jeg anbefaler henne for enhver bestrebelse hun velger å forfølge. Gi meg beskjed hvis du har andre spørsmål.

Vennlig hilsen

Jane Smith

Utvide

Se flere eksempler på referansebrev

Her er flere eksempler på referanse- og anbefalingsbrev for en rekke forhold.

Bunnlinjen

Gi bare en referanse hvis du har gode ting å si: Hvis du ikke ærlig kan gå god for forespørselens arbeid, er det best å avslå.

Gi spesifikke eksempler: Vis at personen du anbefaler er en utmerket kandidat for jobben.

Vær profesjonell: Bruk forretningsbrevformat og rediger og korrekturles det endelige dokumentet før du sender.

Følg retningslinjene for innsending: Bruk ønsket format og innsendingsprosess, f.eks. gjennom en nettbasert søknad eller via e-post.