Grunnleggende

Tips for lønnsforhandling (hvordan få et bedre tilbud)

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Bilde av Theresa Chiechi The Balance 2019

Forhandler du om et jobbtilbud eller en økning i lønn i din nåværende rolle? I så fall avhenger mye av hva du gjør akkurat nå, før du i det hele tatt begynner lønnsforhandlinger . Gjør leksene dine, og du kan ende opp med mer penger i lommen og kanskje noen livsendrende fordeler og fordeler også.

Hvor mye er du verdt?

Spesielt hvis du forhandler med en potensiell arbeidsgiver, må du finne ut hvor mye din kompetanse og erfaring er verdt i dagens arbeidsmarked. Ta deg tid til forskningslønn lenge før du i det hele tatt begynner å diskutere lønn. På den måten vil du være forberedt på å gjøre din sak og lande en jobbtilbud det er realistisk og rimelig.

Hva er lønnsforhandlinger?

Lønnsforhandlinger innebærer å diskutere et jobbtilbud med en potensiell arbeidsgiver for å finne en lønns- og fordelspakke som er i tråd med markedet (og forhåpentligvis dekker eller overgår dine behov).

De mest produktive lønnsforhandlingene skjer mellom mennesker som innser at de har et felles mål: å få medarbeideren betalt på riktig måte for deres ferdigheter og erfaring.

Forhandlinger trenger ikke være motstridende, og ingen trenger å bli aggressive. Hvis du er en motvillig forhandler, kan det hjelpe å huske på at du er på samme side.

Forhandlinger kan omfatte alle aspekter av kompensasjon, inkludert lønn, bonuser, aksjeopsjoner, fordeler, fordeler, ferietid og mer.

Slik beregner du hjemmelønnen din

Når du vurderer et jobbtilbud, er det viktig å vite bunnlinjen. Hvor mye vil du ta med deg hjem etter skatt, FICA-fradrag for Social Security og Medicare, og bidrag til helseforsikring og pensjonsytelser? Det nummeret er ditt netto lønn .

Du kan bruke gratis lønn og lønnskalkulatorer å estimere nettolønnen din og finne ut omtrent hvor mye du vil ta med hjem i lønnsslippen. Det er viktig å få en ballparkfigur før du forhandler eller sammenligne jobbtilbud .

Tips om lønnsforhandling

 1. Vent på passende tid: Når du vet hva du bør tjene , hvordan går du frem for å få det? Start med å være tålmodig. Når du intervjuer til en ny stilling, gjør ditt beste for ikke å ta opp kompensasjon før arbeidsgiver gir deg et tilbud.
 2. Motstå å kaste ut det første tallet: Hvis du blir spurt hva din lønnskrav er, si at de er åpne basert på stillingen og den samlede kompensasjonspakken. Eller fortell arbeidsgiveren at du ønsker å vite mer om ansvar og utfordringer i jobben før diskutere lønn .
 3. Baser lønnsforespørselen din på data: Hvis du blir tvunget til å gi et tall, oppgi en lønnsområde basert på forskningen du har gjort på forhånd. Bruk denne forskningen til å informere om forhandlingsteknikken din. Snakk om hva som passer for rollen, basert på din erfaring og hva du har å tilby. Motstå fristelsen til å snakke om dine personlige økonomiske behov.
 4. Ta den tiden du trenger: Når du har mottatt tilbudet, trenger du ikke akseptere (eller avslå) det med en gang. Et enkelt 'jeg må tenke over det' kan gi deg en økning i det opprinnelige tilbudet.
 5. Vurder å si nei: Hvis du er ambivalent til stillingen, kan et 'nei' gi deg et bedre tilbud. Bare pass på å ikke avslå en jobb du virkelig vil. Det er alltid en risiko for at arbeidsgiver godtar svaret ditt og går videre til neste kandidat.
 6. Forhandle fordeler: Vurder om det finnes ansattes fordeler og fordeler som kan være omsettelig, selv om lønnen ikke er det. For eksempel kan arbeidsgiveren være villig til å tilby deg fjernarbeidsprivilegier en gang i uken, eller en alternativ tidsplan. Avhengig av dine preferanser og situasjon, kan slike ordninger være verdt å akseptere en litt lavere lønnsslipp.

Forhandle en høyning

 • Forberede: Hvis du for tiden er ansatt og ønsker høyning , start med å være forberedt. Samle din lønnsforskning , gjennomsnittlig økningsdata, nylig resultatvurderinger som dokumenterer prestasjonene dine og all annen relevant informasjon. Vær oppmerksom på selskapets retningslinjer for kompensasjon. Noen arbeidsgivere er begrenset av budsjettbegrensninger og kan bare gi lønninger på bestemte tider av året, uavhengig av omstendighetene.
 • Ha en klar ide om hva du vil: Bestem lønnsområde du leter etter og begrunnelsen for økningen og har begge klare til å vurdere med din veileder.
 • Vær fleksibel: Kunne du tenke deg et par uker ekstra ferie i stedet for høyning? Jeg kjenner en som regelmessig har tatt fri i stedet for penger og nå har seks ferieuker i året.
 • Be om et møte med din overordnede for å diskutere lønn: Presenter forespørselen din, støttet av dokumentasjon, rolig og rasjonelt. Ikke spør om et umiddelbart svar.

Sjefen din må mest sannsynlig diskutere det med Human Resources og/eller andre bedriftsledere.

Hva du skal gjøre hvis arbeidsgiveren ikke gir seg

Til tross for din beste innsats, kan det rett og slett ikke være nok penger på budsjettet til å øke lønns- eller kompensasjonspakketilbudet ditt. Selskapet ønsker kanskje heller ikke å skape ulikheter ved å betale en person mer enn andre i lignende stilling.

I så fall kan du i det minste vite at du har prøvd. Pluss, hvis dette er en jobb du virkelig tror du kommer til å elske, bør du vurdere om bedriftskultur , fordelene og selve jobben er verdt det – uavhengig av lønn.

Artikkelkilder

 1. SHRM.org. ' Undersøkelse: Flere fagfolk forhandler om lønn og fordeler ,' Åpnet 28. oktober 2019.

 2. TakeChargeAmerica.org. ' Forstå lønnstrekk ,' Åpnet 28. oktober 2019.