Karriereråd

Bør jeg jobbe for mer penger og ekstra stress?

Mindre stressende karrierer betyr ofte lavere lønn. Det kan være vanskelig å velge hvilken type arbeid du gjør. Det kan være vanskelig å balansere stresset du føler på jobben med et sunt privatliv. Du kan være så fokusert på å tjene nok penger at du kanskje ikke nyter resten av livet. Mange kommer seg til topplederstillingene bare for å innse at de ikke trives hvor de er eller det de gjør. Stresset i noen stillinger kan være ille nok til at du trenger å kutte ned av helsemessige årsaker eller for å opprettholde et sunt forhold til din ektefelle eller venner og familie.

Hvis du blir tilbudt en ny stilling, må du ta deg tid til å vurdere om stresset og tilleggsansvaret gjør det verdt det å ta stillingen. Selv om det alltid er hyggelig å tjene mer penger, kan det hende du finner ut at du er villig til å jobbe på et jobb med mindre stress slik at du kan nyte livet ditt mer. Hvis du når dette punktet, må du jobbe med å kutte ned slik at lønnskuttet ikke ødelegger deg økonomisk. Når du vurderer å endre din nåværende karriere, bør du stille deg selv disse spørsmålene:

Er dette en stilling jeg ønsker?

Utmattet ung mann med bærbar datamaskin på kontoret

Westend61 / Getty Images

Det er viktig å vurdere om du vil trives med arbeidet du skal gjøre i den nye stillingen. Ofte betyr en forfremmelse at du vil gjøre en annen type arbeid. Det kan hende du går over i ledelsen, noe som betyr at du ikke vil gjøre samme type arbeid på prosjektene. Hvis denne stillingen vil bevege seg mot dine langsiktige karrieremål, er det fornuftig å ta den nye stillingen. Hvis du elsker det du gjør, og du ikke ønsker å gå inn i ledelsen, kan det være mer fornuftig å bli der du er. Når du søker på nye stillinger, bør du lære så mye du kan før du søker på en stilling. Det er greit å intervjue for en stilling og avslå den hvis den ikke føles som en god passform for dine mål eller personlighet. Det kan være et vanskelig valg, og hvis du er gift, bør du snakke om dette med ektefellen din fordi det å være under konstant stress kan sette en belastning på forholdet ditt.

Trenger jeg de ekstra pengene?

Før du tar en ny stilling, må du vurdere hvordan de ekstra pengene vil påvirke din nåværende livsstil. Hvis du har en familie, må du virkelig tjene mer penger for å dekke dine grunnleggende utgifter. Et fungerende budsjett bør gi deg en ide om minimumsbeløpet du må tjene for å opprettholde en livsstil som familien din er komfortabel med. Hvis du er gift, må du og din ektefelle sammen bestemme de økonomiske målene for familien din og hvordan karriereendringen din vil påvirke dem. Dere kan begge være villige til å ofre for de langsiktige økonomiske målene eller for å gi en mindre stressende livsstil som er mer familieorientert. Nøkkelen er å ta avgjørelsen ved å være klar over dine nåværende økonomiske behov og ønsker. Hvis du vurderer timekostnaden for noen av dine ønsker, kan du kanskje kutte ned på utgiftene dine for å gå med en mindre stressende jobb.

Hva er mine alternativer?

Hvis du vet at jobben vil forårsake for mye stress, men du fortsatt trenger de ekstra pengene, må du komme opp med en liste over alternative løsninger på problemet. Du kan kanskje finne en mindre stressende jobb i et område med lavere levekostnader. Det vil tillate deg å kutte ned på mengden du jobber uten å kutte livsstilen din så mye. Å flytte til en mindre by vil gi en annen atmosfære. Du kan ofre noen av fordelene med en større by, men du kan ha ekstra familietid og lavere boligkostnader for å kompensere. Det er viktig å undersøke området nøye før du flytter for å være sikker på at du vil trives i området. Noen mennesker trives ikke med å bo i mindre byer, og du bør sørge for at du kan gjøre omstillingen før du bytter jobb. Et annet alternativ er å endre karriere ved å gå tilbake til skolen og få ytterligere opplæring. Hvis du blir stresset av jobben vår, må du kanskje finne et annet felt som du vil trives bedre med.