Karriere Planlegging

Starter en ny jobb

Tips om hvordan du kan forberede deg på en jevn overgang på den første dagen og ukene

Kvinne på sin første arbeidsdag med et nytt selskap ser ut av vinduet på kontoret hennes.

•••

Ezra Bailey / Getty Images

Når du starter en ny jobb, er du vanligvis i selskap med andre som allerede kjenner veien rundt. Du kan komme i en situasjon hvor du ikke finner toalettet, forsyningsrommet eller postrommet. Det er viktig å få plass til landet slik at du kan prestere effektivt i din nye rolle med en gang og begynne å gjøre inntog med folkene som kan hjelpe deg med å gjøre jobben din bedre.

Det er flere måter du kan fordype deg i selskapets kultur og historie på forhånd og i løpet av de første ukene for å gjøre overgangen til den nye jobben din enklere og forberede deg på fremtidig suksess.

Gjør deg klar for din nye stilling

Hvis det er mulig, ta litt fri mellom jobbene for å skille deg fra din forrige arbeidsplass. For mange mennesker overstiger antall timer på jobb langt antall timer brukt andre steder. Å forlate medarbeidere kan være veldig vanskelig, og relasjonene du har dannet kan være veldig sterke. Du liker kanskje ikke alltid de du jobber med, men du blir vant til å være rundt de samme menneskene dag etter dag.

Gjør litt research i løpet av friminuttet. Lær alt du kan om din nye arbeidsgiver, deres produktlinjer, filosofier og bedriftskultur. Se om noen i din Nettverk kjenner noen av dine fremtidige medarbeidere og be om introduksjoner før din første dag. Det ville vært hyggelig å se et vennlig ansikt når du går gjennom døren den første dagen.

Planlegg hva du skal ha på i løpet av den første arbeidsuken. Du vil ha på deg de mest konservative antrekkene dine til å begynne med til du finner ut hva som er passende og hva som ikke er det. Ta vare på ting som må til renseriet eller skredderen, da dette vil spare deg for å måtte ta vare på disse tingene de første ukene når du kanskje kommer hjem fra jobb fysisk og følelsesmessig sliten.

Kartlegg og planlegg ruten du skal ta til jobb, samt noen alternative ruter i tilfelle trafikk, eller en toglinje som går midlertidig ut av drift.

1:37

Se nå: 8 tips for å starte en ny jobb

Tilpasning til ditt nye miljø

På din første dag, ta på deg favorittdressen, den som får deg til å skinne. Når du føler deg trygg, vil du se selvsikker ut. Enten du kjører til jobb eller bruker kollektivtransport, sørg for å ha god tid til å komme dit og prøv å komme litt tidlig.

Behandle din første dag som et jobbintervju og husk at førsteinntrykket teller. Spis frokost før du forlater huset, fordi du kanskje ikke har tid til en matpause før lunsj på det nye kontoret ditt.

Arbeidsdagen din begynner når du forlater huset, og du vet aldri hvem du vil møte underveis under pendlingen. Du kan støte på sjefen din eller en kollega på den lokale kaffebaren eller t-banestasjonen. Ta på deg din profesjonelle oppførsel i tilfelle du har noen interaksjoner med andre mennesker som kan være din potensielle sjef, kollega eller klient.

Gå inn på din nye arbeidsplass med en positiv holdning, og få øyekontakt med hvem du enn møter. Vær høflig og vennlig mot alle, enten det er resepsjonisten, ekspeditøren, en kollega eller din ny sjef . Introduser deg selv og husk at det er greit å stille spørsmål.

Folk liker generelt å hjelpe andre, og det får dem vanligvis til å føle seg bra med seg selv. Hvis du avslår alle tilbud om hjelp, kanskje fordi du føler at det å ta imot assistanse kan få deg til å se inkompetent ut for sjefen din, kan resultatet bli at alle antar at du er snobb eller vet-det-alt, og noen kan til og med love å nekter å hjelpe deg i fremtiden.

Selv om det er greit å holde på noen av tingene du lærte i dine tidligere jobber og bruke den kunnskapen i den nye jobben din, har hver arbeidsplass sin egen måte å gjøre ting på.

I løpet av de første ukene eller månedene på jobb, motstå trangen til å endre måten ting gjøres på med mindre det er en del av arbeidsoppgavene dine. Hvis du finner deg selv å si «Slik gjorde vi ikke i mitt gamle firma», kan den nye sjefen din og kollegene stille spørsmål ved din lojalitet eller dedikasjon til den nye jobben din.

Tips for de neste ukene, månedene

  • Stille spørsmål. Folk vil forstå at du er ny, og det er bedre å gjøre noe riktig første gang enn å måtte gjøre det om igjen.
  • Smil og vær vennlig. Bli kjent med kollegene dine, lær litt om familiene deres, og finn ut hva deres interesser er.
  • Bruk lunsjtidene dine til å komme sammen med dine nåværende medarbeidere. Det kan være fristende å møte dine tidligere arbeidskamerater hvis du er i nærheten, men å etablere relasjoner med dine nåværende er mye viktigere for fremtiden din på jobb.
  • Finn ut hvem som har myndighet til å gi deg arbeid å gjøre og hvem som bare prøver å få deg til å gjøre jobben deres. Noen forsøker å skyve arbeidet sitt på en intetanende person, selv om de ikke har myndighet til å dele ut oppgaver.
  • Vær oppmerksom på kontor vinranke men ikke bidra til det slik at du ikke får et rykte som sladdermaker.
  • Ikke klag på sjefen din, kontorkameraten din, kollegaer eller din tidligere jobb.
  • Fortsett å komme tidlig på jobb og ikke skynd deg ut døren på slutten av dagen. Det betyr ikke at du må være den første personen som ankommer og den siste som drar, men ikke være den siste inn eller den første ut.
  • Meld deg frivillig for prosjekter som vil hjelpe deg å bli lagt merke til, men først fullføre prosjekter sjefen din har gitt deg. Ta på en nytt prosjekt bare hvis du er sikker på at du kan fullføre det godt og i tide. Frivillig arbeid vil få deg til å se bra ut bare hvis du kan følge med på det, og vil få deg til å se veldig dårlig ut hvis du ikke kan.
  • Ha en positiv holdning og et åpent sinn. Arbeidslivet ditt har endret seg, og det vil kreve å bli vant til.