Jobbintervjuer

Tips for å svare på intervjuspørsmål om å endre karriere

Forretningsmann og forretningskvinne i konferanserom

••• Westend61 / Getty ImagesInnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Hvis du bytter karriere, kan du forvente å bli stilt spørsmål om hvorfor du bytter under intervjuet. Disse henvendelsene kan dekke mye, fra å spørre om motivasjonene dine til å prøve å finne ut om dette er den første av mange potensielle karriereforandringer.

Det er ikke noe galt med å skifte karriere. Faktisk er det ofte et smart trekk – folk bytter karriere for å øke inntjeningsevnen, ha mer innflytelse, forbedre karrieretilfredsheten og endre balansen mellom arbeid og privatliv. Men siden potensielle arbeidsgivere med stor sannsynlighet vil bruke tid under intervjuet på å spørre om et karriereskifte, er det viktig å forberede svar på forhånd.

Hva intervjueren virkelig ønsker å vite

På ett nivå vil intervjueren din være nysgjerrig – hva fikk deg til å gjøre endringen? Skyldes det kjedsomhet, mangel på muligheter eller andre faktorer? De vil gjerne forstå tankegangen din og hva du synes er attraktivt med den nye karriereveien.

Det er en god idé å forklare hvorfor den nye karriereveien er å foretrekke (og ikke fokusere for mye på de negative sidene ved din tidligere karriere).


Arbeidsgivere er også motivert av deres behov for å generere avkastning på investeringen med nyansettelser. De ønsker å ansette folk som de tror vil forplikte seg til selskapet varig. I svaret ditt må du ta opp eventuelle bekymringer arbeidsgiveren måtte ha om hvor lenge du vil forbli i jobben. Dette er spesielt viktig hvis CV-en din indikerer at du har hatt flere nye stillinger i løpet av kort tid.

Intervjuspørsmål om karriereendring

Noen vanlige intervjuspørsmål som kan dukke opp hvis du gjør en karriereendring inkluderer:

  • Hvorfor bytter du karriere?
  • Hvorfor skal jeg ta en risiko på deg, siden du har skiftet felt før?
  • Har du ferdighetene som trengs for å lykkes i denne nye karrieren?
  • Er det noen ferdigheter du har lært i din tidligere karriere som vil være nyttig i denne nye?

Tips for å svare på spørsmål om å endre karriere

Ikke la deg skremme av å svare på spørsmål om karriereskifte under et jobbintervju. Ha disse strategiene i bakhodet:

Match ferdighetene dine til rollen

Den beste måten å svare på denne typen spørsmål er å understreke hvor godt denne stillingen passer dine interesser. Det er også lurt å vise frem evt overførbare ferdigheter som bærer over fra din tidligere karriere. Gjennomgå hver element i stillingsbeskrivelsen og legg merke til ansvarsområdene som er mest interessante for deg. Tenk på parallelle roller du har hatt tidligere, og vær klar til å beskrive hvor tilfredsstillende det arbeidet var for deg.

Posisjoner deg selv som en løsning, ikke en potensiell risiko.

Match det du har å tilby til listen over jobbkrav og gi ditt beste salgsargument, med vekt på egenskapene og egenskapene som gjør deg til en unik og solid match for jobben.

Eksempel svar

Fra samtalen vår ser det ut til at du ser etter noen som kan komme inn og ta ansvar for redaksjonen din. Med mine syv års erfaring med å jobbe med online og trykt publisering, har jeg spart bedrifter for tusenvis av dollar ved å jobbe effektivt med frilansere. I den siste jobben min satte jeg meg i gang, hadde tilsyn med 50 redaktører utenfor nettstedet og løste problemer raskt med vår nettbaserte publiseringsplattform. Jeg er i stand til å holde fokus i stressende situasjoner, for eksempel når vi økte artikkelproduksjonen med 50 % måned over måned.

Utvide

Gjør din forskning

Undersøk ditt nye karrierefelt grundig og presenter en detaljert forklaring på hvorfor du gjør endringen. Snakk med kontakter som jobber i det nye feltet ditt og skygg dem for å få et mer dyptgående innblikk i arbeidsrollen deres. Hvis mulig, praktikant eller frivillig for en kort tid for å vise potensielle arbeidsgivere at du er kunnskapsrik om feltet og forpliktet til din nye rolle.

Hvis du tror din ansettelseshistorie kan heve a rødt flagg angående nivået av forpliktelse til hver jobb du har hatt, fremhev hvordan din tidligere erfaring har ført deg til dette feltet og måtene det styrket din selvtillit for denne nye stillingen.

Du kan for eksempel nevne at du tidligere byttet felt på grunn av lokket med høyere lønn, mer ansvar eller større status, men vurderte ikke nøye hvor stimulerende det faktiske arbeidet ville være. Du kan nevne at du vokste fra den erfaringen og er klar til å fullt ut forplikte deg til en ny stilling.

Fortell en historie

Jobbhopping i og for seg trenger ikke å være skadelig for profilen din som jobbsøker. Alt handler om hvordan du setter inn svaret ditt. Se etter måter å vise kontinuitet i karriereveien din. Fortell en historie som viser fortsatt vekst.

For eksempel, kanskje de tre siste jobbene dine virker urelaterte på overflaten, men tillot deg å påta deg ytterligere lederansvar med hver endring. Vis det i svaret ditt, og vis deretter hvordan du vil kunne bruke det du har lært til å utmerke deg i rollen du diskuterer.

Hold svaret ditt kort og godt

Målet ditt er å svare på dette spørsmålet så raskt og overbevisende som mulig, og deretter gå videre til resten av intervjuet. Ikke dvel ved emnet lenger enn nødvendig.

Øv på svaret ditt

Den beste motgiften mot nerver er forberedelse . Hvis du har byttet jobb flere ganger tidligere, bør du være forberedt på dette eller lignende spørsmål. Formuler et svar, og øv deg på å levere det til du føler deg helt komfortabel. (Ikke husk det imidlertid. Du vil ikke virke som om du leverer erklæringen din for en dommer.)

Hva du bør unngå

Det er noen få svar som kan forvirre en intervjuer på deg, eller generelt virke mot kandidaturet ditt. Her er hva du bør unngå:

  • Deler 'dårlige' grunner for å bytte karriere. Kanskje en stor motivasjon for karrierebyttet var at din opprinnelige karriere var kjedelig eller hadde lav lønn. Eller kanskje i din forrige jobb hadde du en leder som var helt giftig. Dette er alle gyldige grunner som kan føre en person til et karriereskifte - men de er ikke nødvendigvis poengene å vektlegge i et intervju. Fokuser i stedet på fordelene du oppnådde gjennom en karrierebytte.
  • Forhandler mot deg selv. Når du føler deg usikker i en intervjusituasjon, er det lett å begynne å ha begge sider av samtalen. Motstå trangen. Nå er ikke tiden for å være selvironisk eller å ta deg selv ned. Vær positiv – og ikke vær redd for å falske selvtillit hvis du trenger det.
  • Mangel på lidenskap. Å skifte karriere er en stor sak, og ideelt sett vil du føle deg lidenskapelig og begeistret for din nye vei. Å vise det kan berolige ledere som kan bekymre seg for at du sannsynligvis vil bytte karriere igjen etter et første trekk.

Viktige takeaways

FORVENT SPØRSMÅL. Hvis du har byttet karriere, kan du forvente at intervjuere stiller minst ett – og potensielt flere – spørsmål om emnet.

FORBEREDELSE PÅ FORHÅND. Å gjøre research, lage en liste over overførbare ferdigheter og tenke gjennom svaret ditt på forhånd vil hjelpe deg med å gi et sterkt svar i intervjuet.

FORTELL EN GOD HISTORIE. Hvis det er en måte å vise hvorfor dette karrieretrekket gir mening i sammenheng med dine tidligere jobber og interesser, vil det være veldig overbevisende for intervjuere.