Karriereråd

Tips for å spørre venner og familie om jobbsøking

Kvinner som bruker digitalt nettbrett

••• Jose Luis Pelaez Inc / Getty ImagesÅ be familie og venner om jobbsøking er en fin måte å høre om jobbmuligheter og knytte forbindelser med ansettelsesfirmaer. Dine venner og familie bryr seg om deg, og de fleste av dem vil gjerne hjelpe deg på alle måter de kan.

Men noen måter å nå ut til venner og familie på fører til bedre resultater enn andre. Få tips om hvordan du kan bygge nettverk med folk du kjenner, samt eksempler på brev som ber om jobbsøkingshjelp.

Tips for å spørre venner og familie om jobbsøking

En av de beste måtene å nå ut til familie og venner er gjennom en e-post eller brev , men det er greit å ringe hvis du foretrekker det. Når du sender en skriftlig forespørsel, prøv disse strategiene for å sikre at notatet ditt er effektivt:

  • Vær spesifikk. Det er lettere for folk å hjelpe deg hvis du forteller dem nøyaktig hva slags jobbsøkehjelp du ønsker. Håper du på jobb leder ? Informasjonsintervjuer? Nye kontakter ? Fortell dem hva du vil ha, slik at de kan levere.
  • Hold det kort. Brevet ditt bør ikke være for langt. Alle er opptatt, og det er mer sannsynlig at et kort notat blir lest enn et lengre. Du kan til og med bruke punkttegn eller en liste for å gjøre det lettere å lese.
  • Legg ved din CV. Vurder å legge ved CV-en din i brevet eller e-posten for å gi mer informasjon til venner og familie. Dette vil også tillate deg å holde brevet kortere.
  • Send noen personlige brev. Hvis du har spesielle venner eller familie som du vil spørre en spesifikk tjeneste —kanskje de jobber i et selskap du ønsker å jobbe for, eller de har en kontakt du gjerne vil møte — send dem individuelle brev. Dette vil øke sjansene dine for at disse personene vil svare deg.
  • Vær tålmodig. Det er vanskelig å være tålmodig når du søker jobb, men det er viktig. Vent et par uker eller til og med en måned før du sender en kort oppfølgings-e-post. I denne e-posten sier du at du fortsetter å søke jobb, og at du fortsatt vil sette pris på hjelpen. Unngå å høres frustrert eller opprørt ut.
  • Vær takknemlig. Takk individuelt til hver person som tilbyr deg hjelp med jobbsøking. Selv om rådene deres ikke var spesielt nyttige, vil du gjerne uttrykke din takknemlighet. Hvem vet når du trenger jobbrådgivningen deres igjen? Det er viktig å være snill og hensynsfull. Husk også å tilby din hjelp når noen du kjenner trenger en ny jobb .

Hva du skal inkludere i brevet eller e-posten

Introduksjon

Du vil inkludere en kort, vennlig introduksjon til familie og venner.

Forklaring

Etter introduksjonen din, forklar at du ser etter en ny jobb. Gi en veldig kort forklaring av bakgrunnen din (en beskrivelse av de siste 1 – 3 jobbene dine), den ideelle jobben din og en liste over 3 – 5 selskaper du gjerne vil jobbe for.

Du kan inkludere denne informasjonen i avsnittsskjema eller i en liste.

Din forespørsel om hjelp

Etter dette, forklar hva du spesifikt ser etter fra familie og venner, enten det er varsler om ledige stillinger, et informasjonsintervju , eller noe annet.

Konklusjon

Avslutt med en takk for å uttrykke din takknemlighet og takknemlighet.

Signatur med kontaktinformasjon

I din signatur , inkludere kontaktinformasjon; selv om de er venner og familie som kjenner kontaktinformasjonen din, er det fortsatt nyttig å inkludere dette.

Eksempelbrev som ber om hjelp til jobbsøk

Her er eksempler på brev og e-postmeldinger som ber om hjelp med jobbsøking.

Eksempelbrev der du ber venner og familie om hjelp til jobbsøk

Kjære venner og familie,

Jeg håper alt er bra! Som mange av dere vet, har jeg jobbet som markedsføringsassistent hos XYZ Company i New York de siste fire årene.

Jeg ser for øyeblikket på å flytte til Washington, D.C., og søker etter en ny markedsføringsjobb på mellomnivå i byen.

Hvis du hører om noen ledige stillinger innen markedsføring (spesielt innenfor nonprofit-sektoren) eller kan komme på noen kontakter du kanskje kan sette meg i kontakt med, vil jeg sette stor pris på å høre fra deg.

Jeg har lagt ved CV-en min; Jeg vil sette pris på all hjelp du kan tilby.

Tusen takk alle sammen! Jeg ser frem til å ta igjen hver av dere snart.

Beste,

Fornavn Etternavn
E-post
Telefon

Utvide

Eksempel på oppfølgingsbrev som ber venner og familie om hjelp til jobbsøk

Kjære venner og familie,

Jeg håper alt er bra! Tusen takk for alle kundeemner og råd du har sendt meg så langt når jeg ser etter en ny markedsføringsjobb i Washington, D.C. (spesielt innenfor den ideelle sektoren).

Jeg ville bare fortelle dere alle at jeg fortsatt ser etter en jobbmulighet, så hvis du hører om noen ledige stillinger, eller kan tenke på noen kontakter dere kanskje kan sette meg i kontakt med, setter jeg stor pris på å høre om dem.

Jeg har lagt ved CV-en min en gang til; Jeg ville satt pris på om du kunne vise den til alle kontakter du har i bransjen.

Takk igjen!

Beste,

Fornavn Etternavn
E-post
Telefon

Utvide

Eksempel på personlig brev som ber om jobbsøkehjelp

Kjære tante Elizabeth,

Jeg håper du har det bra! Det var så hyggelig å se deg og onkel Jim på julefesten forrige måned.

Som jeg tror moren min fortalte deg, etter tre år å jobbe for XYZ Marketing Company i New York, flytter jeg til Washington, D.C. Jeg leter for tiden etter en mellomnivåjobb innen markedsføring, spesielt innenfor den ideelle sektoren.

Jeg husker at du fortalte meg at du er tidligere kolleger til James McMartin fra ABC Advertising Agency. Tror du at du vil være i stand til å sette oss i kontakt? Jeg vil gjerne be ham om et informativt intervju. Han er så erfaren, og jeg vil gjerne høre hans råd om markedsføringsindustrien i D.C.

Tusen takk på forhånd. Snakkes snart!

Kjærlighet,

Fornavn
E-post
Telefon

Utvide

Viktige takeaways

Vær kort og tydelig: Meldingen din bør ha en spesifikk forespørsel (f.eks. 'Jeg ser etter potensielle kunder på jobber hos teknologiselskaper i tri-state-området.') og ikke en vag bønn om jobbsøkingshjelp. Hold det kort.

Gi kontekst: Dine venner og familie bryr seg kanskje om deg, men det betyr ikke alltid at de kjenner (eller forstår) de kjekke detaljene i arbeidslivet ditt. Gi dem bakgrunn om dine ferdigheter og arbeidshistorie, samt detaljer om hvilken type jobb du ønsker.

Være høflig: Du ber om en tjeneste, så vær høflig. Og selv om det er OK å følge opp, vær tålmodig og ikke send endeløse brev.