Jobbsøking

Tips for å be om fri i ferien

par med gaver

•••

Sam Edwards / Getty Images

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

I høytiden ønsker mange av oss å tilbringe tid med venner og familie, uten å måtte bekymre oss for arbeidsrelatert ansvar. Problemet er at mange av kollegene dine har den samme ideen. Legg til at noen er i felt der arbeidet må fortsette gjennom hele ferien, og du har en vanskelig utfordring å navigere.

Arbeidsgivere må sjonglere forespørsler for å holde ansatte fornøyde og for å sikre at arbeidsmengden dekkes.

Det kan være en utfordrende tid på året å be om – og å få – ekstra fri fra jobben.

Det gjelder spesielt hvis du jobber for en organisasjon (for eksempel et detaljhandelsselskap) som er spesielt opptatt i høytiden.

Tips for å be om fri i ferien

Når du ønsker å ta fri i ferien, er det viktig å være fleksibel, være villig til å gi så vel som å få, planlegge å spørre tidlig, hvis mulig, og å kunne tilby løsninger for å få dekket arbeidet ( om nødvendig) mens du er borte.

Her er tips for å lykkes med å be om fri fra jobb i høytiden.

Vet hvilken friminutt du har tilgjengelig

Før du ber om feriefri, sjekk din ferie eller personlig permisjonstildeling for å være sikker på at du har tid til rådighet. Finn også ut om din bedrift har en ' bruk det eller mist det ' feriepolitikk, som kan bety at du må ta fri fra jobben før slutten av kalenderen eller regnskapsåret eller miste dem.

Sjekk selskapets retningslinjer for å se om det finnes retningslinjer for å be om fri, og sørg for at du overholder dem. Informasjonen skal være tilgjengelig hos din bedrift ansatthåndbok eller på nettsiden deres.

Sjekk også om din arbeidsgiver stenger alle dager i feriesesongen - Noen selskaper gir for eksempel fri juledag, mens andre kan stenge i uken mellom jul og nyttår.

Husk at selv om mange arbeidsgivere gir fri i ferien, er de ikke lovpålagt å gjøre det. Det er ingen føderale forskrifter som gir feriepermisjon eller lønn.Statens lover kan variere, så sjekk med arbeidsdepartementet der du bor til informasjon.

Spør før heller enn senere

Strategier for å håndtere dette feriedilemmaet vil variere, gitt din situasjon. Men jo tidligere du spør, desto mer sannsynlig vil du få forespørselen din godkjent. Hvis du er i en sektor som detaljhandel , gjestfrihet , IT eller helsetjenester, der dekningen må opprettholdes, kan det hende du må diskutere planlegging med både lederen og kollegene dine.

En tilnærming er å prioritere dine feriepreferanser så langt i forveien som mulig og å ta saken opp til diskusjon med sjefer og kolleger.

Jo tidligere du tar opp temaet, jo bedre, og selv om det å være den første som ber om fri ikke nødvendigvis garanterer at forespørselen din vil bli innvilget, gir det deg mer spillerom med forhandlingene dine.

Vær klar til å inngå kompromisser

Vær forståelsesfull og tålmodig når du ber om fri. Vennlighet vil gå langt. Du bør også bruke litt tid på å tenke på hvordan du best kan inngå kompromisser hvis forespørselen din ikke blir innvilget i sin helhet.

For eksempel, hvis familien din kommer sammen på julaften, kan det hende du melder deg frivillig til å jobbe på juledag slik at du kan ta fri dagen før. Eller, hvis du har kolleger som feirer jødiske eller islamske høytider, kan du melde deg frivillig til å jobbe disse dagene i bytte mot dekning på jul eller nyttårsdag.

En annen tilnærming er å undersøke muligheten for å dele opp skift på helligdager. Du kan for eksempel tilby å dekke kl. 06.00 til 12.00. eller 12.00 til 18.00. i stedet for ditt typiske 12-timersskift.

Planlegg på forhånd

Hvis kontinuerlig dekning ikke er et problem i ditt felt, kan forhåndsplanlegging være den beste måten å frigjøre ferier på:

  • Forutse frister som inntreffer rundt høytidene, og sett din egen frist til 15. desember for å være sikker på at du får gjort arbeidet før ferieperioden.
  • Å dele planen din om å jobbe ekstra timer eller gjøre det som er nødvendig for å klare ferien med din overordnede og teammedlemmer i god tid kan bidra til å lindre eventuelle bekymringer.
  • Å ta opp dette problemet med arbeidsteamet i god tid kan også hjelpe deg med å unngå forebyggende konkurranseforespørsler fra kolleger.

Når du sender inn forespørselen om fri, sørg for å formidle til dine overordnede hvordan du planlegger å sikre at alle dine ansvarsområder vil bli ivaretatt før du drar på ferie.

Bunnlinjen

Spør tidlig: Jo tidligere du mottar forespørselen din, jo bedre.

Ha en plan: Tøm oppgavelisten i god tid før fridager, slik at du ikke lar kollegaene ligge i stikken.

Vær snill: For ledere kan det være et logistisk mareritt å sikre at det er dekning i løpet av ferien. Vær tålmodig og høflig når du ber om fri.

Artikkelkilder

  1. U.S.A. Arbeidsdepartementet. ' Feriepenger ,' åpnet 29. november 2021.