Annen

Topp 12 tips for skrivedialog

Realistisk dialog skrevet godt kan fremme en historie og gjøre karakterer mer konkrete samtidig som den gir en pause fra rett utstilling. Å skrive realistisk dialog er imidlertid ikke lett for alle, og få ting trekker en leser raskere ut av en historie enn dårlig dialog.Det tar tid å utvikle et godt øre for dialog, men å følge noen enkle regler og unngå noen åpenbare fallgruver kan utgjøre en stor forskjell. For eksempel starter enhver god dialog med talemønstre som høres naturlig ut for øret. I tråd med bruk av naturlige talemønstre, gir folk ikke alle detaljer når de snakker med hverandre. Hvis du har noen tomrom i dialogen din, vil det høres mer realistisk ut.

Lytt til How People Talk

mann og kvinne med snakkebobler på tavlen

Tara Moore/Getty Images

Å ha sans for naturlige talemønstre er avgjørende for god dialog. Vær oppmerksom på uttrykkene folk bruker og musikken i daglige samtaler. Legg merke til hvordan folk kan opprettholde samtaler uten fullstendige setninger og noen ganger ved å fullføre andres setninger. Avlytting er ikke en forbrytelse, så fortsett og lytt til hvordan folk kommuniserer med hverandre.

Overse heller ikke verdien av stillhet. Å ikke svare på noens bemerkning sier mye – det betyr sinne, misbilligelse, forakt og en rekke andre negative følelser.

Ikke vær 100 prosent realistisk

Folk snakker

Hero Images/Getty Images

Folk snakker i stopp og start, og de tar en pause med tullete ord som 'um' og 'er'. Ofte snakker de om hverandre. Så mye som du prøver å etterligne realistiske talemønstre, må dialogen fortsatt være lesbar. Alfred Hitchcock sa et godt historie er 'livet med de kjedelige delene tatt ut.' Denne uttalelsen gjelder også for dialog. En transkripsjon av en samtale ville være kjedelig og forvirrende, så gi leserne bare det som betyr noe. Rediger ut fyllord og uvesentlige kommentarer som ikke bidrar til handlingen på noen måte.

Ikke gi for mye informasjon på en gang

To personer som snakker

Portra Images/Getty Images

Ikke gjør det åpenbart for leserne at de blir matet med viktige fakta. La historien utfolde seg naturlig. Lesere kan stole på å huske detaljer fra tidligere i historien, slik at du ikke trenger å skynde deg å fortelle dem alt på en gang. Folk som kjenner hverandre lar mye være usagt, så utlegging vil fortsatt være nødvendig for å dele noen viktige fakta.

Bryt opp dialog med handling

Person snakker

Luis Alvarez/Getty Images

Minn leserne på at din tegn er fysiske mennesker ved å forankre sin dialog i den fysiske verden. Slike detaljer bidrar også til å bryte opp ordene på siden. Det kan være så enkelt som å referere til at karakterer står på dekket av en cabin cruiser. Lange perioder med dialog er lettere for leserne når de brytes opp av beskrivelser. Det samme gjelder for lange perioder med beskrivelser: de må brytes opp med dialog.

Ikke overdriv dialogetiketter

Snakkebobler

Plume Creative/Getty Images

Hvis du går for mye utover 'han sa' og 'hun sa' trekker du bare oppmerksomheten mot kodene - og du vil at leserne skal fokusere på din overbevisende dialog, ikke din evne til å tenke på synonymer for 'sagt'. Du må også stole på at leserne vil kunne følge samtalen uten attribusjon etter hvert utsagn når det er en del av en frem og tilbake mellom karakterer.

Stereotyper, banning og slang

Baby og taleboble

Chad Baker/Ryan McVay/Getty Images

Vær oppmerksom på å falle tilbake på stereotypier, og pass på å bruke banning og slang med måte, ellers risikerer du å distrahere eller fremmedgjøre leserne dine. Alt som tar leserne ut av den fiktive verdenen du jobber hardt for å skape, bør unngås.

Les mye

Kvinne som leser

Hero Images/Getty Images

Vær oppmerksom på hvorfor ting fungerer eller ikke fungerer når du leser. Ta deg tid til å notere eksempler på når du blir tatt ut av en histories handling, og prøv deretter å identifisere hvorfor. På hvilket tidspunkt sluttet du å tro på en karakter – eller når hoppet karakteren av siden – og hvordan hjalp dialogen med å oppnå det? Prøv å identifisere hva forfatteren gjorde for å få denne effekten. Med andre ord, begynn å lese som en forfatter.

Tegn dialogen riktig

Tegnsettingstaster

Jeffrey Coolidge/Getty Images

Reglene for punkterende dialog kan være forvirrende. Mange forfattere trenger hjelp til å få dem riktig, spesielt i begynnelsen. Ta deg tid til å lære det grunnleggende. En leser bør gå seg vill i prosaen din. Du har kanskje skrevet vakker dialog, men du vil ikke at leseren snubler over den fordi den er vanskelig å følge på grunn av manglende, feilplasserte eller inkonsekvent brukte kommaer.

Kom til poenget

Kvinne med taleboble

Eric Audras/Getty Images

Kutte hilsener og annen småprat er et flott sted å begynne å redusere dialogen. Hvis du utelater alle hilsener og farvel, får du karakterene dine raskere inn i scenen og lar dem begynne å fortelle historien din gjennom språk og handling.

Hold det kort

Folk med snakkebobler

Tara Moore/Getty Images

Prøv å holde hver forekomst av dialog til én setning. Når du kommer til den andre setningen, er det sannsynlig at karakteren din har blitt en forklarer, og leverer forklarende informasjon i stedet for å fungere som en dynamisk, troverdig karakter.

Hver gang du finner deg selv å gi en karakter flere setninger med dialog, spør deg selv om det er en naturlig måte å sette all viktig informasjon i én setning eller se om den kan deles opp og settes inn på noen få forskjellige steder i samtalen. Du kan også prøve å la en annen karakter levere noe av informasjonen.

La det flyte

Folk snakker

Hinterhaus Productions/Getty Images

Når du skriver det første utkastet til en scene, la dialogen flyte. Hell det ut som billig champagne. Du kan få det til å glitre som Dom Pérignon senere ved å tilsette de fineste friske jordbærene – først må du få det ned på papiret. Denne teknikken lar deg komme opp med linjer du sannsynligvis aldri ville ha tenkt på hvis du prøvde å få det riktig første gang.

Vær en improvisasjonsskuespiller

Impro skuespillere

Dougal Waters/Getty Images

I privatlivet til ditt eget hjem, improviser en scene som om dere begge er karakterer i scenen. Hvis de to tegnene er i konflikt, start en krangel. Tillat en liten pause mens du bytter, og gi deg selv tid til å komme med et svar i hver karakters stemme.