Jobbsøking

Topp 7 feil nye frilansere gjør

Frilanser som jobber hjemmefra

••• Justin Paget / Getty ImagesInnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

For hver glade frilanser er det sannsynligvis et titalls mennesker som dypper tærne i vannet i en verden av å jobbe for seg selv, bare for å ende opp med å slå en forhastet retrett tilbake til avlukkene sine.

For noen er det helt greit: Ikke alle er utskåret til å være frilansere , og det er ikke noe galt i å prøve det ut og deretter bestemme seg for å gjøre noe annet. Det er mange grunner til å frilansere midlertidig og deretter gå tilbake til heltidsarbeid: å vente på en lavkonjunktur, starte en familie eller forgrene seg til et nytt område av bransjen din.

Tragedien er når folk som kunne ha bygget vellykkede frilanskarrierer gjør feil som tvinger dem tilbake til 9-til-5.

7 feil nye frilansere gjør

Den gode nyheten er at med litt avansert planlegging kan du avverge de fleste av disse nye frilanserfeilene og sette deg opp for suksess, enten du forblir frilanser til pensjonisttilværelsen eller går tilbake til Corporate America på dine egne premisser.

1. Starte uten tilstrekkelige besparelser

De fleste finanseksperter vil fortelle deg at du trenger tre til seks måneders levekostnader i sparing som et nødfond, selv om du ikke planlegger å starte din egen frilansvirksomhet. Hvis du skal ut på egenhånd, må du legge til oppstartskostnader til dette tallet.

Heldigvis, hvis du frilanser og ikke planlegger å ha noen ansatte for øyeblikket, trenger du ikke å bekymre deg for å betale lønn eller (mest sannsynlig) leie kontorlokaler.

Du må tenke på ting som å sørge for at ditt eget datautstyr er i orden og at du har en dedikert arbeidsplass.

Din fire år gamle PC og det komfortable kjøkkenbordet kan være perfekt for sporadiske freelance jobber men kan være frustrerende når du får faste oppdrag. Prøv å forutse utgiftene som sannsynligvis vil dukke opp i løpet av de første månedene og planlegg for dem.

2. Unnlatelse av å definere mål (og deretter revidere dem)

Hva trenger du for å få ut av frilanskarrieren din? Det er et mer komplisert spørsmål enn det ser ut til å være på ansiktet, og bare du kan svare på det:

  • For å føle deg vellykket, må du tjene mer penger enn du gjorde som ansatt?
  • Vil det være nok å betale regningene og sette litt til side for en regnværsdag?
  • Setter du pris på uavhengighet, en fleksibel timeplan og evnen til å bestemme hvilke kunder du vil ta?

Sett en tidslinje

Når du har bestemt deg for hva målene dine er, setter du en tidslinje. Sjekk inn med faste intervaller for å være sikker på at du oppnår dem, og vet at det er OK å revidere målene dine etter hvert som du lærer mer om dine behov og markedet.

Skriv en forretningsplan

Skriv en forretningsplan for å formalisere målene dine. Selv om du har tenkt å forbli en enpersonsbutikk, kan en forretningsplan hjelpe deg med å sikre at du er på vei i riktig retning. Det kan også tjene som en påminnelse om å ta deg selv og bedriften din på alvor.

3. Dykking inn for tidlig

Det er en god idé å få frilanskarrieren din i gang mens du jobber i en heltidsjobb av flere grunner. Først av alt, det gjør det mulig for deg prøve ut ulike typer jobber og kunder for å finne ut hvilke du liker best.

For det andre lar den deg gjøre feil – og fikse dem – uten å måtte forklare den hyggelige mannen på elselskapet at du ikke skal betale regningen din denne måneden.

Til slutt hjelper det med å lage det reiregget du må ha for hånden. Den beste måten å spare penger på mens du vurderer en frilanskarriere, er ved å sette til side inntektene dine fra ekstraarbeid du tar på deg mens du fortsatt har en fulltidsjobb.

Ikke glem å sette av penger til skatter og foreta dine kvartalsvise estimerte betalinger.

4. Hoppe over kontrakten

Handshake-avtaler kan og fungerer, men det er alltid bedre å ha en skriftlig avtale med klienter – men sannsynligvis ikke av de grunnene du tror.

Å ha en kontrakt vil ikke nødvendigvis hjelpe deg å få tilbake penger hvis de ikke betaler, fordi det er ganske vanskelig for en person å tvinge et selskap til å betale.

Juridiske gebyrer koster ofte mer enn beløpet du håper å få tilbake. I virkeligheten eksisterer kontrakter for å definere forventninger på begge sider, holde ærlige mennesker ærlige og sørge for at det ikke er noen overraskelser på veien.

5. Ikke å ha et system

Vellykkede frilansere holder styr på journalene sine, inkludert utgifter, forfalte betalinger og mottatte betalinger.

Som en uavhengig arbeider trenger du ikke nødvendigvis å betale for regnskapsprogramvare for små bedrifter; du trenger bare å ha et system.

Så lenge du holder (og holder styr på) kvitteringer, organiserer fakturaer og regninger og betaler dine egne regninger i tide, er du i god form.

For noen frilansere vil et Excel-ark og en konvolutt for kvittering være nok. For andre vil en av disse gratis programvarepakkene for personlig økonomi gjøre susen.

6. Å ta på seg feil klienter

Det er mye rom for variasjon, men generelt sett er en god kunde en som tilbyr arbeid du ønsker å gjøre og er rustet til og som samarbeider med deg for å oppnå et positivt resultat. Det skal være relativt enkelt å kommunisere med kunden din, og de skal betale deg i tide og i sin helhet i henhold til kontrakten din.

Uunngåelig vil du ende opp med en klient som ikke oppfyller disse kriteriene. Trikset er å vite når nok er nok – og å lære av erfaringen slik at du gjenkjenner tegnene på en dårlig klient i fremtiden.

7. Lader ikke nok (eller lader for mye)

Å sette priser for tjenestene dine kan være komplisert. Skyt for høyt, og du kan miste spillejobben; skyt for lavt, og du vil ende opp så overdrevet, økonomisk og følelsesmessig, at du ikke vil være i stand til å gjøre ditt beste arbeid.

Hvis du frilanser i samme bransje som din tidligere fulltidsjobb, blir det litt enklere å sette prisen.

Målet er å sørge for at timeprisen din blir omtrent den samme som du tjente da du jobbet for noen andre.

Den vanskelige delen av denne beregningen er å finne ut alle de skjulte fordelene som er inkludert i kompensasjonen din, inkludert helseforsikring, pensjonsbidrag og kontorrekvisita.

Når du omtrent har bestemt deg for hvor mye du egentlig fikk betalt for din tidligere fulltidsjobb, kan du dele tilsvarende og fakturere enten timevis eller etter prosjektet, basert på ditt anslag over hvor lang tid hvert prosjekt vil ta.

Til slutt, når du har jobbet som frilanser en stund, ikke vær redd for å ta en ny titt på prisene dine, revidere dem og forhandle deretter – spesielt når du tar nye freelance jobber . Hvis du fortsatte å jobbe for noen andre, ville du håpe å få en høyning på et tidspunkt. Ikke unnlat å ta deg selv samme hensyn når du er din egen sjef.