Karriere Planlegging

Bruk av en rentebeholdning

Hvordan er dine liker og misliker er en pekepinn på den rette karrieren

Kvinne med surfebrett på steinete strand

••• Stanislaw Pytel / Bildebanken / Getty ImagesHva er din favoritt ting å gjøre på en dag på stranden: surfe eller ligge og lese? Ville du velge å bygge en bokhylle eller balansere sjekkheftet på en fridag? Foretrekker du å jobbe med et prosjekt selvstendig eller som del av et team?

Det finnes ingen riktige eller gale svar på disse spørsmålene. Svarene dine indikerer bare dine interesser – hvilke fritidsaktiviteter som er hyggelige og hvilke som ikke er det, hvilke oppgaver du liker å gjøre og hvilke du unngår, og hvordan du foretrekker å utføre jobben din.

For mange år siden innså psykologer at folk som jobbet i samme yrke delte lignende interesser. Ved å oppdage disse liker og misliker, kan man finne en karriere som passer. Psykologer hadde nå et mål: finne en måte å lære om folks interesser.

Rentebeholdninger til unnsetning

I 1927 ble psykolog E.K. Strong utviklet den første rentebeholdningen. Dette verktøyet målte individers interesser og sammenlignet dem med interessene til personer som jobber i ulike yrker. Den ble kalt Den sterke yrkesinteresseblanken.

Dette verktøyet har gjennomgått mange revisjoner og navneendringer i løpet av årene. Det kalles nå Inventar med sterk interesse (SII), og det er fortsatt en av de mest populære egenvurdering verktøy som fagfolk i karriereutvikling bruk i dag. Andre interessebeholdninger på markedet inkluderer Kuder Occupational Interest Survey, Self-Directed Search , og Campbells interesse- og ferdighetsundersøkelse.

Hvordan ta en rentebeholdning

En karriererådgiver eller annen profesjonell karriereutvikling vil administrere en interessebeholdning som en del av en komplett egenvurdering . I tillegg til å se på dine interesser, bør en vurdering også ta hensyn til dine personlighetstype , evne , og arbeidsverdier .

Å ta en interessebeholdning krever å fylle ut et spørreskjema med en rekke elementer om hva du liker og ikke liker. De vil for eksempel måle dine interesser angående fritidsaktiviteter, arbeidsrelaterte oppgaver, personer du foretrekker å jobbe med og skolefag. For å få de mest nøyaktige resultatene, svar på hvert spørsmål så ærlig som mulig. Det er ingen riktige eller gale svar. Rådgiveren vil ikke dømme deg basert på svarene dine.

Når du svarer på spørsmål som er relatert til arbeidsaktiviteter, ikke bekymre deg for om du har ferdighetene som trengs for å fullføre de spesielle oppgavene. Det spiller ingen rolle på dette tidspunktet karriereplanleggingsprosess . Angi kun din interesse for aktiviteten. Bestem deg i løpet av karriereutforskningsfasen, som vil skje senere, om du vil gjennomgå opplæringen og utdanningen for å tilegne deg dem.

Få og forstå resultatene dine

Etter å ha gjennomført en rentebeholdning vil du motta en rapport. Gå over det med fagpersonen som administrerte det. De vil hjelpe deg å forstå resultatene dine, som også bør inkludere en liste over yrker som kan passe for noen som deler dine interesser.

Noen av disse karrierene kan være tiltalende og andre vil ikke. Bare fordi et yrke dukker opp i selvevalueringsresultatene dine, betyr det ikke nødvendigvis at det er det beste valget for deg. Før velge en karriere , er det viktig å lære om det. Et yrke kan være uegnet av en rekke årsaker, selv om du deler interesser med andre som jobber i det.

Oppdag interessene dine uten å bruke mye penger

Hvis du vil prøve å bruke en interessebeholdning på egen hånd, krever noen gratis eller rimelige ikke å ansette en profesjonell karriereutvikling. Hvis du synes det er vanskelig å bestemme selv, kan det imidlertid være nyttig å jobbe med en.

The Self-Directed Search (SDS), utgitt av PAR (Psychological Assessment Resources, Inc.), er tilgjengelig online for en liten avgift. Du vil motta en utskrivbar rapport som inneholder en liste over yrker som passer best til dine interesser.

O*Net Interest Profiler er en gratis vurdering og ett av flere verktøy som er en del av O*Net Online, et prosjekt sponset av Employment and Training Administration ved U.S. Department of Labor. Det finnes noen få versjoner av interesseprofilen, inkludert en nettbasert kortversjon, en mobilversjon og et penn-og-blyantskjema som kan skrives ut hjemme.

Career Cruising er et vurderingsverktøy som mange folkebibliotek tilbyr sine besøkende gratis. Den genererer en liste over yrker etter at brukerne har svart på spørsmål om deres interesser. Du kan deretter utforske disse karrierene fra Career Cruising-databasen. Sjekk med referansepersonalet på ditt lokale bibliotek for å se om det tilbyr denne ressursen.

Artikkelkilder

  1. Wiley nettbibliotek. ' Karriereutviklingskvartalet: E.K. Strong's Legacy and Beyond: 70 Years of the Strong Interest Inventory ,' Åpnet 21. oktober 2019.

  2. Zunker, Vernon. G. ' Bruk av vurderingsresultater for karriereutvikling (kandidatkarriererådgivning ),' Åpnet 21. oktober 2019.