Jobbsøking

Hva er henvisningsbonuser for ansatte?

Ansatt introduserer en klient for en kollega.

••• mapodile / Getty Images

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Kan du få en bonus hvis du henviser noen til en jobb? Det avhenger av arbeidsgiveren og selskapets retningslinjer. I noen tilfeller kan du være kvalifisert for en bonus bare for å henvise en kandidat til ansettelse. Hos andre bedrifter kan det hende at henvisningen må resultere i en nyansettelse.

Her er informasjon om ansattes henvisningsbonuser, inkludert hva de er, når arbeidsgivere betaler dem, og hvor mye du kan være kvalifisert til å motta.

Hva er henvisningsbonuser for ansatte?

Bedrifter som søker talent utarbeider ofte et insentivsystem der nåværende ansatte belønnes med en henvisningsbonus hvis de anbefaler en kandidat som til slutt blir ansatt. Bonusen kan være kontanter, eller det kan være en belønning, for eksempel et gavekort eller ekstra fri fra jobb.

Noen selskaper betaler bonuser så snart en kandidat er ansatt. Med andre kan det hende at den nyansatte må bo i selskapet i en viss periode før den henvisende ansatte er kvalifisert for bonus.

Hvis et selskap har en ansattes henvisningsprogram , vil selskapets retningslinjer bestemme retningslinjene, inkludert hvordan en potensiell ansatt skal henvises, størrelsen på bonuser, kvalifisering og betaling.

Hvorfor selskaper betaler henvisningsbonuser

Arbeidsgivere tror ofte at tilgang til nettverkene til nåværende ansatte kan være mer kostnadseffektivt enn andre rekrutteringsteknikker, inkludert bruk av ledende rekrutteringstjenester . Noen undersøkelser tyder på det insentivprogrammer gi en medarbeider av høyere kvalitet og forbedre oppbevaringen av personalet.

I alle fall er henvisningsprogrammer en god måte å bygge en følelse av fellesskap og teamarbeid. Det er i ansattes beste å anbefale potensielle kolleger som er dyktige, ansvarlige, kreative arbeidere. Ingen bonus er verdt det sosiale resultatet fra å gi en dårlig henvisning, spesielt hvis referenten må jobbe med en mindre enn fantastisk kandidat.

En undersøkelse fra ERIN rapporterer at det lønner seg å ansette henvisningskandidater for arbeidsgivere. Over 80 % av arbeidsgiverne vurderte henvisninger til ansatte som den beste kilden for å generere avkastning på investeringen. Henviste kandidater har fire ganger større sannsynlighet for å bli ansatt, og 45 % blir hos en arbeidsgiver i mer enn fire år, sammenlignet med kandidater ansatt fra et jobbråd. Bare 25 % av de ansatte som er hentet gjennom jobbtavler blir værende i mer enn to år.

Bonusbeløp for ansatte

Hva kan du tjene hvis du henviser en kandidat til jobb? En utarbeidet undersøkelse rapporterer at 90 % av bonusene utbetales i kontanter, og 10 % av arbeidsgiverne tilbyr ikke-kontante belønninger. For kontantbonuser rapporterer ERIN at gjennomsnittlig bonus er $2500.

Noen utbetalinger skjer i et engangsbeløp når den ansatte ansettes. I andre tilfeller foretas en delvis førstegangsbetaling, mens resten tildeles på et senere tidspunkt (ofte etter ett år).

Andre belønningsalternativer

Bedriftens ansettelsesinsentiver varierer sterkt fra selskap til selskap, med kontanter, gavekort, turer og til og med aksjeopsjoner som tildeles.

Society of Human Resource Management (SHRM) rapporterer at noen selskaper tilbyr andre typer belønninger i stedet for å tilby en kontantbonus for henvisninger. Noen av disse belønningene inkluderer:

  • Ekstra betalt fri
  • Gavekort eller gaver
  • Poeng som kan byttes inn i premier
  • Premier
  • Anerkjennelse i et bedriftsnyhetsbrev eller på et møte

Selskaper som tilbyr bonuser

I følge HireClix tilbyr 71 % av arbeidsgiverne et formelt henvisningsbonusprogram. Mange andre arbeidsgivere har et uformelt henvisningssystem.

Hos noen selskaper dekker slike programmer enhver jobb. I andre tilfeller er bonuser begrenset til stillinger med utilstrekkelig tilgang på talent. For eksempel kan et e-handelsselskap gi bonuser til programvareingeniører, spesielt hvis de er i et konkurranseutsatt marked for teknisk talent, men ikke andre roller som er lettere å fylle. Den amerikanske regjeringen tilbyr til og med et bonusprogram for ansattes henvisning etter individuelle byråers skjønn for å bemanne jobber som er vanskelige å fylle.

Det er viktig å merke seg at rollene som er valgt for bonusprogrammer ikke i seg selv er mer verdifulle enn ikke-bonuskvalifiserte roller; ofte er de bare vanskeligere å fylle. Hvis stillingstittelen din ikke klarer snittet, ikke føl deg undervurdert. Men gå kanskje gjennom nettverket ditt og se om du har forbindelser å henvise til disse etterspurte jobbene.

Når du bør henvise en kontakt

Det er viktig å sjekke kontaktene dine nøye før du sender CV-en videre til menneskelige ressurser. Før du oppretter en potensiell forbindelse, spør deg selv:

Er denne personen kvalifisert for rollen?

Se på stillingsbeskrivelsen og din kontakts CV. Ser du en overlapping? Har vennen din relevant erfaring, utdanning og ferdigheter? Hvis de var en fremmed, ville du sett på dem som en levedyktig kandidat?

Er de interessert i stillingen?

Det høres kanskje innlysende ut, men hvis den potensielle kandidaten ikke er begeistret for muligheten, bør han eller hun ikke bli presset til å ta den. Du brenner sosial kapital hver gang du kommer med en anbefaling som ikke fungerer. Ikke sett deg opp til å tape ved å prøve å tvinge frem et anfall som ikke eksisterer.

Vil du jobbe med dem?

Selv om du ikke ville jobbe direkte med forbindelsen din i den nye rollen, er det bare rettferdig å spørre deg selv om du vil gjøre det. Hvis ikke, hvorfor vil du utsette dine nåværende kolleger for opplevelsen?

Til slutt, når du har gjort henvisningen, er din rolle i interaksjonen fullført. Ikke følg opp på din venns vegne eller legg press på ansettelseslederen for å velge din kandidat. I beste fall vil du få forbindelsen din til å se ut som noen som ikke er i stand til å kjempe sine egne kamper; i verste fall vil du fremstå som mindre enn profesjonell og muligens stalkerish. Ingen av scenariene vil hjelpe vennen din med å bli ansatt, eller du får den bonusen.

Artikkelkilder

  1. SHRM. , Utforme og administrere vellykkede henvisningsprogrammer for ansatte .' Åpnet 5. august 2021.

  2. ERIN. ' Ansattes henvisningsstatistikk du trenger å vite for 2020 .' Åpnet 5. august 2021.

  3. Utkastet. ' Vi analyserte henvisningsprogrammer for ansatte fra 200+ selskaper. Her er hva vi fant .' Åpnet 5. august 2021.

  4. HireClix. ' Du dreper ditt eget henvisningsprogram for ansatte .' Åpnet 5. august 2021.