Jobbsøking

Hva er jobbspesifikke ferdigheter?

Forretningsfolk snakker i steinbruddet

••• Sam Edwards / Getty Images

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Jobbspesifikke ferdigheter er de evnene som lar en kandidat for ansettelse utmerke seg i en bestemt jobb. Noen ferdigheter oppnås ved å gå på skole eller opplæringsprogrammer. Andre kan skaffes gjennom erfaringsbasert læring på jobben. Ferdighetene som trengs for en spesifikk jobb er også kjent som et ferdighetssett.

Ved ansettelse vil arbeidsgivere vanligvis inkludere ferdighetssettet som kreves for å kunne utføre jobben i stillingsannonsen.

De søkerne som samsvarer best med de nødvendige ferdighetene vil ha størst sjanse til å bli valgt ut til et jobbintervju.

Les nedenfor for eksempler på jobbspesifikke ferdigheter, tips for å identifisere jobbspesifikke ferdigheter og råd om hvordan du kan matche ferdighetene og erfaringene dine med de som kreves for en jobb.

Hva er jobbspesifikke ferdigheter?

Jobbspesifikke ferdigheter er de nødvendige ferdighetene og evnene som er avgjørende for å lykkes på jobben. Tekniske ferdigheter, også kjent som harde ferdigheter, er ferdighetene som er knyttet til et spesifikt yrke, mens myke ferdigheter er de ferdighetene (som kommunikasjon og mellommenneskelige ferdigheter) som gjør at ansatte kan lykkes på jobben.

CareerOneStop har en Ferdigheter matcher du kan bruke til å vurdere ferdighetene dine og vurdere karrierealternativer som passer godt.

Eksempler på jobbspesifikke ferdigheter

Jobbspesifikke ferdigheter varierer avhengig av stillingen. En CPA trenger for eksempel å ha revisjonskompetanse, lærere trenger ferdigheter i leksjonsplanlegging, arkitekter trenger CAD-ferdigheter (dataassistert design), bygningsarbeidere må vite hvordan de bruker en rekke verktøy, og hårstylister må kunne hårfargeteknikker.

Jobbspesifikke ferdigheter vs. overførbare ferdigheter

Overførbare ferdigheter

Jobbspesifikke ferdigheter kan kontrasteres med overførbare ferdigheter som kommunikasjon, organisering, presentasjon, teamarbeid, planlegging og tidsstyring, som kreves i et bredt spekter av jobber.

  • Overførbare ferdigheter er de du bruker til nesten alle jobber.
  • Ansettelsesevne er også ferdighetene og egenskapene som er nødvendige for å lykkes i enhver jobb.
  • Hybride ferdigheter er en kombinasjon av myke og harde ferdigheter som kan kreves for enkelte stillinger.

Visse overførbare ferdigheter vil bli verdsatt høyere for noen yrker enn andre.

Konsulenter trenger for eksempel sterke presentasjonsevner og advokater trenger solid forskningskompetanse. Disse overførbare ferdighetene bør imidlertid ikke forveksles med jobbspesifikke ferdigheter siden de representerer generelle ferdighetsområder verdsatt i et bredt tverrsnitt av jobber.

Jobbspesifikke ferdigheter

I motsetning til dette er jobbspesifikke ferdigheter ferdigheter som kreves for en bestemt jobb. De kan være helt unødvendige for andre jobber, men er avgjørende for den jobben. For eksempel er det å kunne betjene en motorsag en jobbspesifikk ferdighet for en snekker, men ikke for mange andre jobber.

Ofte er jobbspesifikke ferdigheter harde ferdigheter , som er kvantifiserbare eller lett lærebare ferdigheter. Overførbare ferdigheter er oftere myke ferdigheter . Dette er mer subjektive ferdigheter, ofte relatert til din personlighet og oppførsel, spesielt hvordan du samhandler med andre.

Hvordan identifisere jobbspesifikke ferdigheter

Når du søker jobb, ønsker du å kjenne til de jobbspesifikke ferdighetene som kreves for stillingen, slik at du kan vektlegge dine relaterte ferdigheter og evner. Du kan vanligvis finne jobbspesifikke ferdigheter i stillingsannonsen.

Ofte er det en del av stillingslisten med tittelen Nødvendige ferdigheter eller kvalifikasjoner som inkluderer jobbspesifikke ferdigheter. Her er råd om hvordan dekode en stillingsannonse . Du kan også slå opp lignende stillingsannonser for å få en følelse av de nødvendige ferdighetene for stillingen. Til slutt, sjekk ut denne listen over jobbspesifikke ferdigheter for mange forskjellige jobber.

Hvordan matche ferdighetene dine til en jobb

Lag en liste over ferdighetene dine

Når du søker på en jobb, identifiser de jobbspesifikke ferdighetene for stillingen. Lag en liste over disse ferdighetene. Se deretter på hver ferdighet og tenk på hvordan du kan bevise at du har den ressursen. Tenk på arbeidserfaringen du har som har hjulpet deg med å utvikle hver ferdighet.

Bruk denne liste over arbeidsferdigheter oppført etter jobb for informasjon om ferdigheter og egenskaper som kreves for mange forskjellige yrker.

Legg til ferdigheter i CV-en din

Inkluder disse ferdighetene i CV-en din. Du har kanskje til og med seksjoner på CV-en din som viser alle dine erfaringer med å utvikle en spesifikk ferdighet. Hvis du for eksempel søker på en jobb som redaktør, kan det hende du har en del i CV-en din med tittelen Editing Experience. Du kan også legge vekt på disse ferdighetene på din LinkedIn-profil .

Fremhev ferdigheter i følgebrevet ditt

Legg også vekt på de jobbspesifikke ferdighetene du har i følgebrevet ditt. Bruk nøkkelord fra stillingsannonsen, og gi spesifikke eksempler på ganger du demonstrerte eller utviklet hver ferdighet.

Vær klar til å diskutere ferdighetene dine

Forbered deg på å diskutere disse ferdighetene, og din erfaring med å utvikle disse ferdighetene, i hver jobbintervju . Jo nærmere en match du er stillingen, jo større er sjansene dine for å få et jobbtilbud.

Ha eksempler klare til å dele

Før et intervju, se gjennom følgebrevet og CV-en, og sørg for at du kan svare på spørsmål om ganger du har demonstrert hver ferdighet. For flere tips om den beste måten å vise at du er en sterk match for en jobb, se gjennom disse tipsene for samsvarer med dine kvalifikasjoner for en stillingsbeskrivelse.

Hva du skal gjøre hvis du mangler en ferdighet

Hvis du mangler en kritisk jobbrelatert ferdighet, betyr ikke dette at du ikke kan søke på jobben. Et alternativ er å begynne utvikle den ferdigheten med en gang . Hvis du for eksempel trenger erfaring med koding, kan du ta en gratis kodekurs på nettet. Du kan deretter føre opp kurset i CV-en og følgebrevet, og nevne det i intervjuet.

Du kan også understreke i CV-en, følgebrevet og intervjuet at du lærer raskt, og gi eksempler på dette. Dette kan bidra til å overbevise arbeidsgiveren om at du raskt kan utvikle det savnet ferdighetssett .

Artikkelkilder

  1. CareerOneStop. Kunnskap, ferdigheter og evner . 'Åpnet 20. juli 2021.