Halv

Hva er radioformater?

Definisjon og eksempler på radioformater

En DJ ved en radiostasjons kontrollpanel.

•••

Inti St. Clair / Getty Images

Radioformater er typen programmering som sendes av en bestemt radiostasjon. Radioformater spiller av innhold som er skreddersydd for musikksmak, interesse eller demografiske annonser.

Lær om de forskjellige typene radioformater og hvorfor stasjoner bruker dem.

Hva er radioformater?

Radioformater er som maler for det generelle innholdet en radiostasjon sender.

De fleste kommersielle stasjoner i radiobransjen passer inn i formater definert av innhold som appellerer til spesifikke målgrupper. Dette innholdet kan være en musikkstil, eller det kan være nyheter, sport eller annen programmering.

Hvordan fungerer radioformater?

Hver radiostasjon har sin egen personlighet gjennom on-air talent , en tilnærming til markedsføring , og til og med gjennom jinglene. Imidlertid holder nesten alle seg til et spesifikt radioformat, noen ganger kalt et programmeringsformat, som refererer til det generelle innholdet på stasjonen.

Formater er ikke det samme som sjangere, som er en kategori av musikk. Formater er måten disse kategoriene er ordnet på. Noen stasjoner kjører flere sjangere, men de fleste har en signaturtone og stil valgt for å appellere til bestemte demografier og nisjer.

Som medium utviklet radio radioformater for å konkurrere med TVs økning i popularitet. De forskjellige formatene fokuserte hver på preferansene til en bestemt demografi, slik at de kunne stille inn etter smak. Over tid ble formatene skreddersydd for å appellere til spesifikke målgrupper.

Ved å tydelig definere et format, er radiostasjoner i stand til å bygge sine mediemerke og selge reklame basert på den forventede demografien til lytterne. For eksempel er det mer sannsynlig at en bedrift som ønsker å nå en yngre demografi med et radiospot reklamere på en stasjon som spiller popmusikk enn på en som spiller klassisk musikk, fordi data viser at det er det de mest sannsynlig vil høre på.

Når annonsører se etter å plassere reklamer på radioen , må de vite om en stasjon spiller countrymusikk eller hip-hop. Det hjelper dem med å bestemme hvordan de skal finne budskapet sitt for å nå et spesifikt publikum.

Rangeringer hjelper radiostasjoner med å sette sine annonseringspriser. Stasjoner med høy rangering kan ta mer betalt, mens de som sliter med rangeringen ikke kan rettferdiggjøre høye priser.

Radiostasjonsprogrammerere justerer stadig formatene sine for å svare på skiftende musikksmak. En pophits-stasjon kan utvikle seg mot klassisk rock eller voksen moderne for å treffe et litt eldre publikum, noe annonsører kanskje foretrekker.

Typer radioformater

Vanlige radioformater inkluderer:

 • Nyheter, prat og sport: Disse stasjonene har nyheter og samtaler, i stedet for musikk. De kunngjør vanligvis lokale, regionale og nasjonale nyheter sammen med sportsdekning . De legger også ut jevnlige trafikkoppdateringer, en av hovedgrunnene til at publikum stiller seg inn. De kan også blande lokalt innhold med populære, syndikerte radioprogrammer.
 • Land : Countrystasjoner spiller en blanding av nyere hits og klassiske sanger i sin sjanger. Disse stasjonene har bred appell i aldersdemografi.
 • Moderne: Moderne stasjoner fokuserer vanligvis på de 40 beste hits for øyeblikket, inkludert popmusikk, hip-hop og mer. Disse stasjonene retter seg mot yngre folkemengder, for eksempel tenåringer.
 • Rock og alternativ: Klassisk rock er et av de mest populære formatene, og storbyområder har ofte flere klassiske rockestasjoner. Rock og alternative stasjoner spiller en blanding av moderne rock, klassisk rock, punk og metalmusikk.
 • Urban: Urbane stasjoner, ofte referert til som rhythm and blues (R&B)-stasjoner, har en tendens til å imøtekomme et yngre publikum. De fremhever artister innen R&B, soul, hip-hop og rap.
 • Klassisk: Klassisk musikk er vanligvis rettet mot eldre publikum og er ikke like vanlig. De har verk av komponister som Beethoven, Chopin og Bach.
 • Religiøs: Religiøs programmering er populær i visse områder, spesielt i sørlige stater. Fra ungdomsfokusert musikk til snakkeradio, disse stasjonene fremhever åndelig innhold. Stasjoner retter seg mot forskjellig demografi med programmering til forskjellige tider.
 • Nostalgi: Formater som henter innhold fra et bestemt tiår eller tidsrom. For eksempel kan gamle stasjoner fokusere på 1950- og 60-tallet; klassiske hitstasjoner ville spille topplåtene fra 1970-, 80- og 90-tallet.
 • Høyskole: Mange høyskoler og universiteter har sine egne radiostasjoner, med musikk fra kommende artister. Disse stasjonene drives av frivillige og har en tendens til å ha mindre kringkastingsrekkevidder. De har en tendens til nisjemålgrupper, for eksempel studenter ved det aktuelle universitetet.

Viktige takeaways

 • Radioformater refererer til typen innhold en bestemt radiostasjon spiller.
 • Radioformater retter seg mot smaken og preferansene til et bestemt publikum.
 • Å kjenne demografien til publikum i et radioformat gjør at annonsører kan målrette budskapet sitt strategisk.

Artikkelkilder

 1. University of Minnesota biblioteker. ' Forstå medier og kultur: 7.3 Radiostasjonsformater .' Åpnet 31. juli 2020.

 2. Nielsen. ' Topper av 2019: Radio .' åpnet 31. juli 2020.