Musikkarrierer

Hva en baklinje er i musikk

Gitar på scenen

•••

Rolfo / Moment / Getty ImagesBackline er et begrep som brukes for å beskrive lydforsterkningsutstyr for band bak scenen, for eksempel forsterkere for gitarer eller synthesizere. Noen band og spillesteder har utvidet betydningen av backline til å inkludere andre instrumenter for musikere, inkludert bassgitarer, keyboard, trommesett og andre perkusjonsinstrumenter. Den brukes til å diskutere behovene til et band for en kommende forestilling.

Backline-teknikere er ansvarlige for å sette opp, vedlikeholde og fikse backline-utstyr. Teknikere som reiser med bandet fra sted til sted er kjent som roadies, og sørger for at alt utstyr går jevnt uansett hvor bandet spiller.​

Backline og bestillingskonserter

Når en spillejobb er bestilt, en gang før konserten, bør agenten, manageren eller bandet sjekke med arrangøren, spillestedet eller klubben for å diskutere backline-behovene til bandet; promotøren må vite hva bandet tar med seg når det gjelder instrumenter, mikrofoner og forsterkere, og hva promotøren må gi. De promotør vil også trenge å kjenne de tekniske spesifikasjonene for bandet.

Nøyaktig hvem sin jobb det er å gi backline avhenger av hvordan showet ble booket og hvilken størrelse showet er. Hvis et band har booket et show direkte med et sted som de promoterer selv, må bandet finne ut hva lokalet kan gi dem og legge til rette for alt annet selv.

Hvis et band bestiller et show med en arrangør, vil arrangøren generelt sørge for at backline er på plass, men hvis arrangøren må leie utstyr for showet, vil de vanligvis belaste bandet disse kostnadene. Hvis en agent har booket showet med en promoter, bør agenten og promoteren håndtere backline-forhandlingene.

Utleie av utstyr

I noen tilfeller kan backline-utstyr leies for turné- eller studiobruk, da mange musikere foretrekker å ikke bære forsterkerne og annet utstyr fra sted til sted. Å bære slikt klumpete utstyr kan være dyrt, tidkrevende og medfører risiko for å skade nødvendige gjenstander.

Mange selskaper tilbyr omfattende backline-forsyninger, inkludert varer som ikke tradisjonelt anses som backline, for eksempel instrumenter. Med forhåndsvarsel kan bedrifter som regel få ekstra utstyr ved behov. Store byer har sine backline-leverandører, med noen nasjonale kjeder som tilbyr rabatter på band med flerbyturer som trenger utstyr på hvert sted.

Selskaper tilbyr vanligvis gitarer, bassgitarer, bassforsterkere, keyboards, moduler, trommer, cymbaler, perkusjonsinstrumenter, tilbehør, iscenesettelsesutstyr som lys og mer.

Å leie backline gjør reisen enklere og billigere siden store mengder utstyr ikke trenger å sendes. Det kan imidlertid by på noen unike utfordringer for musikere. For eksempel, hvis en musiker er vant til følelsen og lyden til en bestemt gitar, kan det føles rart å bytte til en ny gitar fra selskapets inventarliste og kan til og med påvirke gitaristens ytelse. Det er grunnen til at noen band reiser med det nødvendige utstyret sitt, for eksempel gitarer, og leier det andre materialet.

Mens begrepet backline har blitt utvidet til å omfatte et bredt spekter av musikkutstyr, har en backline alltid vært avgjørende for et bands suksess. Å forstå backline og de unike behovene til bandet og oppsettet av lokalet er avgjørende for å planlegge en vellykket arrangement eller show .