Jobbsøking

Hva kan arbeidsgivere si om tidligere ansatte?

Hvor mye informasjon arbeidsgivere kan avsløre om ansatte

person på telefon med bærbar PC

•••

Kultur/Stefano Gilera/Getty Images

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Noe av det jobbsøkere ofte lurer på er hva en tidligere arbeidsgiver kan si om dem som tidligere ansatt. Noen jobbsøkere mener at bedrifter lovlig kan frigi kun datoer for ansettelse, lønn og deres gamle stillingstittel. Det er imidlertid ikke tilfelle.

Hvis du er jobbsøking og på vaklende vilkår med din siste arbeidsgiver, kan dette komme som alarmerende nyheter – spesielt hvis du ble sparket eller avsluttet av årsak . Men selv om du dro på dine egne premisser, kan du ha bekymringer.

Du lurer kanskje på om din gamle sjef kunne si at du slutte uten varsel for eksempel, eller at du ofte var sen eller presterte dårlig på jobben. Er det grenser for hva en arbeidsgiver kan si om deg?

Hva tidligere arbeidsgivere kan – og ikke – si om deg

Balansen, 2018

Føderale og statlige lover

Det er ingen føderale lover som begrenser hvilken informasjon en arbeidsgiver kan – eller ikke kan – avsløre om tidligere ansatte. Og mens de fleste stater har lover om hva arbeidsgivere lovlig kan avsløre, og til hvem, lar mange arbeidsgivere dele detaljer om jobbytelse, ansvar og profesjonell oppførsel.

Sjekk din statens arbeidsavdelings nettsted for informasjon om statlige arbeidslover som begrenser hva arbeidsgivere kan opplyse om tidligere ansatte.

Bedrifter er forsiktige

I mange tilfeller, hvis du ble sagt opp eller sagt opp, kan selskapet si det. De kan også gi en grunn. For eksempel, hvis noen ble sparket for å stjele eller forfalske en timeliste, kan selskapet forklare hvorfor den ansatte ble avsluttet . Avhengig av statlige lover, kan arbeidsgivere også være i stand til å dele generelle tilbakemeldinger om resultatene dine.

Når det er sagt, på grunn av ærekrenkelseslover, er selskaper vanligvis forsiktige med hvilken informasjon de gir til ansettelsesledere bekrefter ansettelse eller sjekker referanser . Det de sier må være sannheten, ellers kan selskapet bli gjenstand for et søksmål fra den tidligere ansatte. Juridisk kan en tidligere arbeidsgiver si alt som er saklig og nøyaktig.

Bekymring for søksmål er grunnen til at mange arbeidsgivere bare vil bekrefte ansettelsesdatoer, din stilling og lønn.

Hvordan sjekke hva selskapet vil avsløre

Hvis du har blitt oppsagt eller sagt opp, sjekk med din tidligere arbeidsgiver og spør hvilken informasjon de vil gi når de blir oppringt for å bekrefte arbeidshistorie . Som bakgrunn kan det være nyttig å gå gjennom spørsmål som ofte stilles under referansesjekker. Hvis din tidligere arbeidsgiver gir ut mer informasjon enn det grunnleggende, skader det ikke å prøve å forhandle om tilleggsopplysningene de deler. Det kan absolutt ikke skade å spørre.

Hvis du dro under vanskelige omstendigheter, kan du be noen du kjenner om å ringe og sjekke referansene dine, slik at du vet hvilken informasjon som kommer ut. Du kan også bruke en referansekontrolltjeneste for å sjekke hva som vil bli avslørt til fremtidige arbeidsgivere.

Få historien rett

Det er viktig at historien din og din tidligere arbeidsgivers historie stemmer overens. Hvis du sier at du ble permittert og selskapet sier at du har sparket, kommer du ikke til å få jobben. Feilaktig fremstilling av stillingstittelen eller ansettelsesdatoer er et rødt flagg for en potensiell arbeidsgiver og kan føre til at du ikke får jobben.

Også, Hvis du ikke forteller sannheten under søknadsprosessen, kan du få sparken når som helst i fremtiden – selv år etter at du ble ansatt. Det er fordi de fleste jobbsøknader har en del der du bekrefter at informasjonen er nøyaktig.

Ikke anta at selskapet ikke vil avsløre informasjon

Ikke anta at din tidligere arbeidsgiver ikke vil avsløre årsaken til at jobben din ble avsluttet. Store selskaper har vanligvis retningslinjer for offentliggjøring av tidligere ansattes informasjon, men noen kan ikke. Mange mindre arbeidsgivere har ikke en policy i det hele tatt eller er ikke klar over eller bekymret for juridiske ansvarsproblemer.

Det er viktig å vite hva arbeidsgiveren skal si om deg fordi det du sier må stemme overens med det selskapet skal si.

Hvis din versjon ikke samsvarer med deres og du føler at selskapets historie om oppsigelsen din ikke er nøyaktig, vær på forhånd og si det. Du vil ha større sjanse til å få jobben enn hvis du sier en ting og selskapet sier en annen.

Til slutt, hvis du forventer en negativ referanse fra en tidligere arbeidsgiver, del ytterligere referanser. Hvis du ikke kom overens med lederen din, for eksempel, oppgi en kollega som referanse også. Eller oppgi referansealternativer fra jobber tidligere i karrieren. Én negativ referanse vil virke mindre meningsfull hvis det også er mange positive referanser tilgjengelig.

Informasjonen i denne artikkelen er ikke juridisk rådgivning og er ikke en erstatning for slike råd. Statlige og føderale lover endres ofte, og informasjonen i denne artikkelen gjenspeiler kanskje ikke din egen delstats lover eller de siste endringene i loven. For gjeldende skatte- eller juridisk rådgivning, vennligst ta kontakt med eller en advokat.

Artikkelkilder

  1. USA i dag. Spør HR: Hva kan en potensiell arbeidsgiver spørre en tidligere arbeidsgiver? Hva med en helsetilstand? Åpnet 9. november 2020.

  2. SHRM. Kan arbeidsgivere gi en dårlig referanse for en tidligere ansatt? Åpnet 9. november 2020.

  3. Nolo. Statlige lover om referanser og uttalelser fra tidligere arbeidsgivere . Åpnet 9. november 2020.