Karriere Planlegging

Hva gjør kokker og kokker?

Lær om lønn, nødvendige ferdigheter og mer

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse En dag i livet til en kokk eller kokk: Lage en meny, Tilberede og anrette mat, Rengjøring og organisering, Service og gjestfrihet

Balansen / Lara Antal

Kokker og kokker lager mat på restauranter og andre spisesteder. De fører tilsyn med andre kokkearbeidere og fører tilsyn med driften av et kjøkken og ofte et helt spisested.

Større restauranter kan ha en kjøkkensjef som er ansvarlig for ledelsen av kjøkkenet. Som tittelen tilsier, er det en lederstilling og involverer ikke mye praktisk arbeid på et kjøkken. Kjøkkensjefer driver vanligvis kjøkkenet, og i drift uten en kjøkkensjef er de den øverste personen på kjøkkenet. Sous kokker er neste i køen og fungerer vanligvis som kjøkkensjefens øverste assistent. Det meste av det praktiske arbeidet på kjøkkenet blir overvåket av souschefen. Etter det kan det være flere kokker, linjekokker, forberedende kokker og mer, alle ansvarlige for ulike aspekter av matlaging.

Kokk og kokk plikter og ansvar

Denne jobben krever vanligvis evnen til å utføre følgende arbeid:

 • Administrer kjøkkenpersonalet
 • Lag oppskrifter
 • Lag menyer
 • Planlegg arrangementsmenyer
 • Overhold mat- og kjøkkenforskriftene
 • Hold budsjettet
 • Tilbered måltider

Ansvaret vil variere avhengig av den spesifikke stillingen. Kjøkkensjefer og souschefer bruker mye tid på å lede ansatte og sørge for at driften går knirkefritt i hverdagen. Kjøkkensjefen kan fokusere på mer kreativt arbeid, som å lage menyer og retter og hjelpe til med å planlegge menyer eller presentasjoner for spesielle arrangementer. Sous kokker vil fokusere på selve den daglige matlagingen og ha tilsyn med resten av kjøkkenpersonalet.

I tillegg til å lage mange måltider effektivt, må kokker og kokker også være klar over matsikkerhetsbestemmelsene og sørge for at kjøkkenet er i samsvar med hvordan maten tilberedes og lagres.

Kokk og kokk lønn

Lønn for kokker og kokker kan variere avhengig av plasseringen og størrelsen på restauranten. Inngangsstillinger som kokker kan være relativt lavtlønnede, mens kjøkkensjefer i topprestauranter kan tjene ganske mye penger.

 • Median årslønn: $48 460 ($23,30/time)
 • Topp 10 % årslønn: $81 150 ($39,01/time)
 • Bunn 10 % årslønn: $26 320 ($12,65/time)

Kilde: U.S. Bureau of Labor Statistics, 2018

Utdanning, opplæring og sertifisering

Ingen formell utdanning er nødvendig for å bli kokk eller kokk, men kulinariske programmer ved høyskoler og yrkesskoler og noen sertifiseringer kan hjelpe med avansement. De fleste toppkokker har en form for formell opplæring.

 • utdanning : Kulinariske programmer inkluderer vanligvis praktiske muligheter for studenter til å forbedre ferdighetene sine på kjøkkenet. De dekker også flere aspekter ved jobben, som å administrere og bestille inventar, planlegging av menyer, knivferdigheter og mathygiene, blant andre. De fleste programmer krever praksisplasser av noe slag og hjelper til med å plassere studenter på storkjøkken hvor de kan møte det kravet.
 • Sertifisering: De American Culinary Federation tilbyr legitimasjon for sjefskokker, souschefer og personlige kokker. Avhengig av nivået kan det ta alt fra måneder til år å oppfylle kravene for sertifisering.

Kokk og kokk ferdigheter og kompetanser

Kulinariske karrierer handler om mer enn å være kreativ og effektiv på et kjøkken. Kokker og kokker må kunne replikere retter mange ganger over natt etter natt i noe som kan være et utfordrende miljø. Det er flere myke ferdigheter som kan hjelpe med dette.

 • Fysisk utholdenhet: Kokker og kokker står på beina på et varmt kjøkken i flere timer av gangen. Til tross for det noen ganger slitsomme miljøet, må de opprettholde mental skarphet og fokus.
 • Fingerferdighet: Knivferdigheter er en viktig del av jobben. Enten det er å kutte kjøtt, grønnsaker eller en annen rett, må kokker og kokker kunne gjøre det raskt, nøyaktig og konsekvent.
 • Kroppsholdning: Alle som har jobbet i serveringsbransjen vet hvor hektisk det kan være og hvor lett problemer kan snøballe. Kokker og kokker må beholde roen under de travleste rushene, uansett hvilke hindringer som kan være i veien. De må også hjelpe resten av kjøkkenpersonalet med å navigere i problemer eller travle perioder.
 • Kommunikasjon : Alle på kjøkkenet må kunne kommunisere effektivt med hverandre og med servitørene. Kokker som eier sine egne restauranter kan også trenge å kommunisere med kunder som er krevende eller på annen måte misfornøyde med måltidene deres.
 • Nøyaktig : Små endringer i oppskrifter kan ha en betydelig innvirkning på resultatet av en rett. Kokker og kokker må sørge for at hver rett følger den riktige oppskriften nøyaktig – hver natt. I tillegg, når kokker lager retter, må de ha et godt grep om virkningen subtile endringer kan gjøre.

Job Outlook

Jobbmuligheter for kokker og kokker forventes å vokse med en hastighet på 10 % i tiåret som slutter i 2026, ifølge U.S. Bureau of Labor Statistics . Mye av veksten tilskrives forbrukernes etterspørsel etter sunnere retter og en økning i antall mennesker som spiser ute.

Arbeidsmiljø

Arbeidet er høyt tempo og kan være stressende. Det innebærer også å stå i lange perioder som kan være fysisk slitsomt. Skader som kutt og brannskader er vanlige, det samme er skader forårsaket av sklir og fall. De fleste kokker og kokker jobber på restauranter hvor de leder eller hjelper til med kjøkkenpersonalet. Noen kan eie eller jobbe for en cateringbedrift, noe som betyr at det vil være lokale reiser i tillegg til det forberedende arbeidet som gjøres på kjøkkenet.

Fremdriftsplan

Å jobbe netter og helger er standard for kokker og kokker siden det er da de fleste restauranter er travlest. Det er ikke uvanlig at kokker og kokker jobber mer enn 40 timer i uken

Hvordan få jobben

SØKE OM

Restauranter ansetter ofte kjøkkenpersonale, og erfaring er nøkkelen til avansement.

FINN EN MENTOR

Å identifisere noen i en høyere stilling som kan tjene som mentor hjelper også med avansement.

Sammenligning av lignende jobber

Personer som er interessert i en kulinarisk karriere kan også vurdere en av følgende karriereveier, oppført med median årlig lønn:

Kilde: U.S. Bureau of Labor Statistics, 2018