Karriereråd

Hva du skal gjøre hvis alderen din er et problem i et jobbintervju

Intervjuobjekt og intervjuer

•••

Bildekilde/Creative RF/Getty ImagesI denne tiden er det sjelden at en intervjuer stiller et direkte spørsmål om alderen til en kandidat. Spør hvor gammel er du , selv i en rundkjøring, er bare noe en intervjuer forventes å unngå når han gjennomfører et jobbintervju, da det er diskriminerende og indikerer baktanker. Derimot, aldersdiskriminering er fortsatt et betydelig problem for mange eldre arbeidssøkere.

Hvordan svare hvis en intervjuer virker bekymret for alderen din

En uetisk eller utrent intervjuer kan stille et direkte spørsmål om alderen din. Noen ganger kan en rekrutterer fiske rundt med spørsmål som kan gi litt innsikt om alderen din, som å spørre når du ble uteksaminert fra college. I mange tilfeller er det vanlig at intervjuobjektene føler en viss bekymring eller nøling fra intervjuerens side.

Det er ikke bare antakelsen om at en søker er 'for gammel' som er en bekymring for arbeidsgivere. Snarere er det antakelsen (ofte en feilaktig) at eldre ansatte vil mangle noen kritiske egenskaper som vil påvirke jobbytelsen.

Vanlige negative antakelser fra arbeidsgivere om eldre arbeidstakere inkluderer:

 • Mangel på energi og derfor treg ytelse
 • Helseproblemer
 • En lite fleksibel tilnærming til skiftende omstendigheter
 • Å være ute av kontakt med gjeldende bransjetrender
 • Dårlig grep om den nyeste teknologien
 • En manglende evne til å forholde seg til yngre arbeidstakere
 • En manglende evne til å forholde seg til personer med ulike etniske bakgrunner

Yngre kandidater er også gjenstand for dette spørsmålet. Intervjuere prøver kanskje å finne ut hvor lavt de kan gå angående startlønnen din.

Frivillig informasjon for å motvirke antagelser om din alder

Når det ser ut til at intervjueren har bekymringer om alderen din, er den beste tilnærmingen å gi frivillig informasjon som vil motvirke disse antakelsene.

Bruk spørsmål som ' Hvorfor burde vi ansette deg? ' eller ' Hva er noen av de viktigste styrkene som vil gjøre deg i stand til å utmerke deg i denne jobben? ', som en mulighet til å vise intervjueren at du ikke bare er kvalifisert, men har alle de andre eiendelene arbeidsgiveren søker.

Legg vekt på dine ferdigheter

Eldre kandidater som kan vise til eksempler på lange arbeidstimer i kritiske prosjekter og kvantitative mål på produktivitet, kan lett motvirke antakelser om mangel på energi. Ved å legge vekt på kreative tilnærminger til problemløsning, eldre arbeidere kan demonstrere sin fleksibilitet og sin evne til å tilpasse seg nye utfordringer.

Eldre søkere bør også presentere et tydelig mønster for engasjement i faglig utviklingsaktiviteter og referere til de siste bransjetrendene for å dempe frykten for at de ikke har kontakt. Å diskutere eventuelle lederroller med faggrupper og konferansepresentasjoner kan også bevise dette poenget langt. Eldre kandidater bør forsikre seg om at de refererer til all teknologiekspertise som de har dyrket, spesielt kunnskap og ferdigheter som er ervervet nylig.

Del eksempler

Når det er mulig, gi positive eksempler på teamarbeid og/eller kundekontakt med en mangfoldig blanding av kolleger og kunder (angående alder og kulturell bakgrunn). Historier om hvordan du klarte eller veiledet yngre medarbeidere, kan effektivt illustrere dette poenget. På baksiden kan det også hjelpe å dele historier om hvordan du har jobbet for en yngre leder.

Vær forsiktig med å ta opp helsemessige bekymringer

Du trenger ikke å nevne god helse direkte fordi du kan ta opp et problem som ikke er i hodet til intervjueren. Men hvis du har en solid fremmøterekord, kan du nevne at du har gått glipp av få, om noen dager, og du kan være avhengig av å møte opp på jobb og komme i tide. Noen ganger kan det å nevne aktive hobbyer som løping, skigåing, spinning og dans under de mindre formelle stadiene av et intervju demonstrere vitalitet og et høyt energinivå.

Hvis intervjueren fortsatt spør om alderen din

Hvis spørsmålet, hvor gammel er du? fortsatt kommer opp, er det måter å komme seg rundt og avsløre alderen din på. Skift fokuset rolig til ferdighetene og evnene du kan bidra med basert på din erfaring. Her er noen eksempler på måter å formulere svaret på:

 • «Jeg har jobbet i denne bransjen i mange år og kommer ikke til å senke farten med det første. Tidligere arbeidsgivere har omfavnet aldersmangfold. Har jeg rett i å tro at X Company deler den samme filosofien?
 • «Mine mange års erfaring og fortsatte lidenskap for læring og vekst ville absolutt gjøre meg til en ressurs for bedriften din. For ordens skyld, spør du alderen min av en spesifikk grunn som jeg bør være klar over?
 • «Hvis du ikke har noe imot at jeg spør, er det bekymring for min kompetanse eller utdanning i forhold til denne stillingen? Jeg er sikker på at min erfaring og evner gjør meg fullstendig forberedt for denne rollen. Og jeg vil gjerne kort fremheve noen prosjekter som direkte gjelder denne stillingen, samt de flotte resultatene jeg oppnådde.'
 • «Alder min har aldri vært et problem. Faktisk ville min erfaring og modenhet hjelpe meg med å bidra mye til din bedrift. Kan jeg be deg om å utdype eventuelle bekymringer slik at jeg kan forstå dem fullt ut og forklare hvordan jeg kan møte dine behov?'

Etter svaret ditt, legg merke til om intervjueren trekker spørsmålet eller innser at det er upassende. Hvordan de reagerer på ditt selvhevdende svar vil si mye om både deres integritet og selskapets underliggende filosofi om mangfold. Selv om det kan føles ubehagelig, vet at det å ha denne klarheten er av største betydning for arbeidstilfredsheten din.