Regjeringskarrierer

Hva gjør en bussjåfør?

Lær om lønn, nødvendige ferdigheter og mer

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse En dag i en bussjåførs liv: Kommersiell sjåfør

Balansen / Colleen Tighe

Bussjåfører er ansvarlige for å frakte folk trygt fra ett sted til et annet på en buss, vanligvis langs forhåndsbestemte ruter. Det finnes ulike typer bussjåfører. Skolebussjåfører bringe elever til og fra skolen og skolerelaterte aktiviteter. Lokale bussjåfører for transitt følger bestemte tidsplaner for å få folk dit de skal langs en bestemt rute. Intercity bussjåfører frakter folk mellom forskjellige byer eller tettsteder. Charterbussjåfører tar vanligvis med folk på charterturer og turer.

Bussjåførens plikter og ansvar

Jobben krever generelt evne til å utføre følgende oppgaver:

 • Kjør trygt langs anviste ruter.
 • Følg trafikklover, sikkerhetsprosedyrer og transittforskrifter.
 • Plukk opp og av passasjerer på anviste steder.
 • Følg en bestemt timeplan mens du er på vakt.
 • Hjelpe passasjerer med nedsatt funksjonsevne med å komme på bussen.
 • Forhindre eller stoppe uregjerlig oppførsel fra passasjerer.
 • Kommuniser med passasjerer og arbeidsgivere angående forsinkelser eller problemer langs en rute.
 • Sjekk bussdekkene, lysene og oljen ved behov for grunnleggende vedlikehold.

Ytterligere arbeidsoppgaver varierer noe mellom ulike typer bussjåfører og arbeidsgivere. For eksempel kan noen bussjåfører være ansvarlige for å samle inn billettpriser, håndtere kundebagasje eller holde styr på passasjerer.

For å sikre trygg reise må bussjåførene betjene kjøretøyene sine med stor forsiktighet. De skal også sørge for at passasjerene er trygge mot skade fra bussen.

Bruk av narkotika og alkohol under tjeneste er strengt forbudt. Det kan få en bussjåfør sparken. Det kan også få en bussjåfør arrestert og deres CDL suspendert. En sjåfør med en suspendert CDL kan ikke lovlig betjene en buss.

Bussjåfør lønn

En bussjåførs lønn kan variere avhengig av plassering, erfaring og arbeidsgiver. De U.S. Bureau of Labor Statistics (BLS) skiller lønnsdata for ulike typer bussjåfører.

Skole- og charterbussjåfører:

 • Median årslønn : $32 420
 • Topp 10 % årslønn : $49 430
 • Bunn 10 % årslønn : $19 000

Lokale og intercity bussjåfører:

 • Median årslønn : $42 080
 • Topp 10 % årslønn : $69 070
 • Bunn 10 % årslønn : $25 550

Kilde: U.S. Bureau of Labor Statistics , 2018

Utdanning, opplæring og sertifisering

Hvilken type utdanning, opplæring og sertifisering som trengs for å bli bussjåfør kan variere avhengig av hvilken type sjåfør du ønsker å være og området der du bor.

 • utdanning : Oftest trenger enkeltpersoner et videregående vitnemål for å kvalifisere for bussjåførstillinger. En høyskolegrad er sjelden nødvendig.
 • Lisensering : Bussjåfører trenger et kommersiell førerkort (CDL). Kravene varierer fra stat til stat, men inkluderer vanligvis å bestå en skriftlig test, synsprøve, hørselstest og førerprøve. Bussjåfører trenger også spesifikke påtegninger på CDL-lisensene. Alle bussjåfører trenger passasjerpåtegning (P), og skolebussjåfører trenger også skolebusspåtegning (S). Disse påtegningene krever vanligvis ytterligere testing.
 • Opplæring : Bussjåfører er vanligvis pålagt å gjennomføre opplæring som inkluderer kjøretrening og tid i et klasserom. Når de er klare til å reise med passasjerer, kan de bli ledsaget av mer erfarne sjåfører. Denne opplæringsperioden kan vare alt fra én til tre måneder avhengig av arbeidsgiver.
 • Erfaring : Å ha en gyldig CDL med de riktige påtegningene bør være nok til å få en bussjåførjobb. Når mange søkere søker på en stilling, kan yrkeserfaring med å kjøre buss plassere en søker øverst på listen over intervjuobjekter. De fleste arbeidsgivere krever også at kandidater også bestått en bakgrunnssjekk.

Føderal lov krever mellomstatlige bussjåfører å underkaste seg tilfeldig narkotikatesting mens de er på vakt og bestå en fysisk eksamen hvert annet år.

Bussjåførferdigheter og -kompetanser

For å lykkes i denne rollen trenger du vanligvis følgende ferdigheter og egenskaper:

 • Mellommenneskelige ferdigheter : Bussjåfører må kunne samhandle respektfullt med passasjerer av alle slag.
 • Kommunikasjons ferdigheter : Bussjåfører må være i stand til å kommunisere effektivt med passasjerer og deres arbeidsgivere om sikkerhetsproblemer eller problemer som oppstår på grunn av trafikk, vær eller uforutsette omstendigheter.
 • Hånd-øye-koordinasjon : Livet til mange passasjerer er i dine hender når du kjører en buss.

Job Outlook

De U.S. Bureau of Labor Statistics prosjekter at sysselsettingen på dette feltet totalt sett vil vokse med 6 % gjennom 2026, noe som er litt langsommere enn den samlede sysselsettingsveksten på 7 % for alle yrker i landet.

Arbeidsmiljø

Å være bussjåfør kan være litt stressende når du arbeider med passasjer-, trafikk- og værproblemer. Sjåfører må være i stand til å holde seg rolige og kjøre trygt når de håndterer disse omstendighetene.

BLS bemerker at bussjåfører for transitt og intercity har blant de høyeste skadefrekvensene for alle yrker den sporer, og bemerker at disse skadene hovedsakelig er relatert til trafikkulykker.

Fremdriftsplan

De Federal Motor Carrier Safety Administration har fastsatt regler som bussjåfører skal følge for å ivareta sikkerheten. For eksempel er sjåfører pålagt å ta minst en åtte timers pause etter å ha kjørt i 10 sammenhengende timer. Andre regler og restriksjoner varierer avhengig av rutetyper.

Skolebussjåfører kjører vanligvis rutene sine om morgenen før skolen starter, når skolen slipper ut, og etter behov for ekstra skolearrangementer og aktiviteter.

Lokale og intercity-sjåfører jobber med varierende tidsplaner avhengig av rutene deres. De må kanskje kjøre netter, helger, tidlige morgener eller helligdager.

Charterbusssjåfører har ofte de mest varierende timeplanene, og de kan være på veien i flere dager av gangen, avhengig av kundenes behov.

Hvordan få jobben

LAG EN CV

En solid CV vil hjelpe deg med å skille deg ut i en pool av søkere. Ikke sikker på hvor du skal begynne? Bruk en CV-mal eller CV-bygger.

FORBEREDD FOR EN BAKGRUNNSSJEKK

Mange arbeidsgivere krever at bussjåførkandidater består en bakgrunnssjekk før de ansetter dem. Forbered deg ved å finne ut hva en bakgrunnssjekk innebærer .

FÅ SELVSERTIFISERING AV MEDISINSK KORT

Den føderale regjeringen og noen stater krever at personer med CDL gir en kopi av deres Legebevis til lisensieringsbyrået deres for å sikre at de oppfyller de fysiske kravene i Federal Motor Carrier Safety Regulations.

Sammenligning av lignende jobber

Folk som er interessert i å bli bussjåfør kan også vurdere andre karrierer med disse medianlønningene:

 • Sendebilsjåfør : $30 500
 • Tung og traktor-tilhenger lastebilsjåfør : $43 680
 • Drosjesjåfør : $25 980

Kilde: U.S. Bureau of Labor Statistics , 2018