Karriereveier

Hva gjør en Chief Operating Officer?

Lær om lønn, nødvendige ferdigheter og mer

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse En dag i livet til en administrerende direktør (COO): Gi ledelse, ledelse og visjon for å bidra til å vokse selskapet, utføre strategier utviklet av toppledelsen, utfylle en administrerende direktør

The Balance / Jo Zixuan Zhou

En Chief Operating Officer (COO) er medlem av en organisasjons ledergruppe. De ivaretar den daglige administrasjonen og driften av en virksomhet. Med riktig opplæring, erfaring og ferdigheter kan en person fylle denne rollen i en rekke organisasjoner, for eksempel en for-profit virksomhet, ideell organisasjon, statlig enhet eller skole. COO har vanligvis det overordnede tilsynsansvaret for alle enhetens operasjoner.

En COO kan alternativt kalles Vice President of Operations. Som nestkommanderende for administrerende direktør har COO-stillingen i oppgave å gi ledelse, ledelse og visjon for å sikre at virksomheten har effektive personer, operasjonelle kontroller og administrative og rapporteringsprosedyrer på plass. COO må bidra til en effektiv vekst av selskapet og sikre dets finansielle styrke og driftseffektivitet.

Driftssjefs plikter og ansvar

Rollene og ansvaret til COO varierer, ikke bare avhengig av organisasjonen de jobber for, men også av hvordan selskapet definerer stillingen. Det er ikke én avtalt liste over hva jobben innebærer, og rollen kan også ha ulike titler avhengig av organisasjon.

En COO kan bli ansatt for å oppnå noen eller alle av følgende oppgaver eller mål:

 • Utfør strategier utviklet av toppledelsen
 • Led et spesifikt strategisk imperativ
 • Vis tauene til en uerfaren administrerende direktør
 • Utfyll en administrerende direktørs erfaring eller lederstil
 • Gi en partner til en administrerende direktør som ikke fungerer godt alene
 • Stell organisasjonens neste administrerende direktør eller test personen for å sikre at han eller hun er riktig for jobben
 • Fremme noen de ikke vil miste

Ofte overlater bedrifter ansvaret for alle områder av forretningsdriften til COO, og dette inkluderer vanligvis produksjon, markedsføring og salg, og forskning og utvikling. I noen firmaer er COO-jobben å være internt fokusert, mens administrerende direktør er eksternt. I andre firmaer er COOs oppdrag fokusert på et spesifikt forretningsbehov.

Driftssjef Lønn

En driftssjefs lønn varierer basert på ekspertiseområde, erfaringsnivå, utdanning, sertifiseringer og andre faktorer.

Kilde: U.S. Bureau of Labor Statistics, 2018

I USA jobber omtrent 309 000 mennesker som administrerende direktører, inkludert COOS, administrerende direktører og finansdirektører. De tjener en median årslønn på $183 270, rapporterer Bureau of Labor Statistics, men individuelle inntekter kan variere sterkt basert på størrelsen på organisasjonen og bransjen, samt den enkeltes ansvar.

Utdanning, opplæring og sertifisering

For å bli vurdert for en COO-stilling trenger man en kombinasjon av utdanning og betydelig erfaring.

 • Utdanning: Minstekrav utdanningskrav er en bachelorgrad i business eller et relatert emne, men mange organisasjoner foretrekker å ansette noen med en MBA.
 • Erfaring: En COO trenger vanligvis å ha lang erfaring innen bransjen eller feltet der firmaet opererer. Individet har ofte jobbet seg opp gjennom selskapets rekker i minst 15 år, med minst fem av disse årene brukt i en senior ledelse rolle.

Chief Operating Officer Ferdigheter og kompetanser

I tillegg til utdannings- og erfaringskravene, ser organisasjoner etter COO-kandidater som også har følgende myke ferdigheter:

 • Ledelse: En COO må ha utmerkede lederegenskaper, forretningssans og evne til å effektivt administrere, lede og veilede et tverrfaglig team
 • Strategi: De må utmerke seg i strategisk tenkning, være åpne for nye perspektiver og bedre måter å gjøre ting på; og være kreativ, en visjonær og administrere innovasjon godt
 • Fullføringsorientert: En COO må være resultatstyrt
 • Forstår økonomi: COO må ha en merittliste for vellykket økonomistyring
 • Beslutningsevne: En vellykket COO må ha overlegne beslutningsevner
 • Delegasjon: Må ha evnen til å delegere effektivt
 • Kommunikasjon: COO må inneha kommunikasjons- og påvirkningsevner på ledernivå med evne til å løse problemer, bygge konsensus blant grupper av ulike interne/eksterne interessenter, og ha bevist ferdighet i å forhandle og megle konflikter

Job Outlook

BLS spår at det vil være omtrent 8 % nedgang i lederstillinger mellom 2016 og 2026. Dette inkluderer COO-, CFO- og CEO-stillinger. Dette er uønsket jobbutsikter kan tilskrives det faktum at færre nye firmaer forventes å bli opprettet i denne perioden og den forbedrede kontorteknologien som gjør det lettere for administrerende direktører å styre forretningsdriften uten behov for så mange lederstillinger. Denne vekstraten sammenlignes med den anslåtte veksten på 7 % for alle yrker.

Arbeidsmiljø

COOer og andre administrerende direktører jobber i alle typer virksomheter, fra små til store, med få ansatte eller tusenvis av ansatte. Arbeidet deres innebærer ofte en høy grad av stress fordi de har ansvaret for å gjøre virksomheten vellykket.

De risikerer å miste jobben i en organisasjon med dårlig ytelse. Administrerende direktører reiser ofte til konferanser, møter og forskjellige forretningsenheter i selskapet. De samhandler også ofte med mange andre ledere på høyt nivå.

Fremdriftsplan

Administrerende direktører trenger ofte å jobbe mange timer, som inkluderer helger og sene ukekvelder. I følge BLS brukte omtrent halvparten av administrerende direktører i 2016 mer enn 40 timer i uken på å jobbe.

Hvordan få jobben

FÅ ERFARING

En operativ sjefsjobb krever mange års erfaring innen ulike fasetter av virksomhetens virksomhet. Se etter jobber i bedrifter som lar deg bevege deg rundt og få erfaring i forskjellige avdelinger, eller bedrifter som har et lederutdanningsspor som hjelper deg å få mer eksponering for alle bedriftens ulike operasjoner.


FOKUS DIN CV

Hvis du mener du har arbeidserfaring og utdanningsbakgrunn for stillingen, les COO stillingsbeskrivelser og fremhev relevant arbeidserfaring som kan kvalifisere deg. Å utstyre CV-en din på denne måten kan også avsløre andre områder der du kanskje trenger å utvide erfaringen din før du søker på COO-jobber.


SØKE OM

Se på jobbsøkeressurser som Indeed.com , monster.com , og Glassdoor.com for ledige stillinger. Du kan ha bedre utsikter ved å få COO-erfaring i mindre selskaper før du søker til større, mer etablerte organisasjoner.

Sammenligning av lignende jobber

Personer som er interessert i en stilling som administrerende direktør vurderer også følgende karriereveier, oppført med median årslønn:

Kilde: U.S. Bureau of Labor Statistics, 2018