Karriere Planlegging

Hva gjør en tannhygienist?

Lær om lønn, nødvendige ferdigheter og mer

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse en dag i livet til en tannpleier

Balansen / Theresa Chiechi

Tannpleiere gir forebyggende munnpleie under tilsyn av en tannlege. De renser pasientenes tenner og undersøker munnen for tegn på skade, gingivitt og andre sykdommer. Hygienister lærer pasienter hvordan de kan opprettholde god munnhelse. Omfanget av praksis – hvilke tjenester de lovlig har lov til å levere – er forskjellig i henhold til reglene i staten der de jobber.

Tannpleiere skiller seg fra tannlegeassistenter . Mens begge jobber i tannlegepraksis under tannlegers tilsyn, er de forskjellige i arbeidsoppgaver, utdanningskrav og inntekter, samt antall timer de vanligvis jobber. Tannlegeassistenter eskorterer pasienter til undersøkelses- og behandlingsrom, forbereder dem til undersøkelser og prosedyrer, og steriliserer instrumenter og leverer dem til tannleger.

De planlegger også avtaler og fører journaler og kan ta og utvikle røntgenbilder. I motsetning til tannpleiere renser eller undersøker de ikke pasientenes tenner, men i noen stater har de lov til å bruke fugemasse og fluor.

Tannlegeassistenter bruker ikke like mye tid på skolen som hygienister. I noen stater må de fullføre et årelangt program ved en community college eller yrkesskole, mens i andre er det kun obligatorisk opplæring på jobben.

Tannhygieneoppgaver og ansvar

Tannpleierjobben krever at kandidater kan utføre oppgaver som inkluderer følgende:

 • Fullfør en forundersøkelse på hver ny tannlegepasient
 • Rengjør og fjern flekker, plakk og tannstein fra tennene
 • Påfør flourider og tetningsmidler for tannbeskyttelse
 • Ta tannrøntgenbilder og utvikle dem
 • Administrer lokalbedøvelse til pasienter
 • Dokumentere behandlingsplaner og pleie utført på pasienter
 • Undersøk hver pasients munnhelse og formidle funn til tannleger
 • Lær pasienter om hvordan de kan ta vare på tennene med god munnhygiene, inkludert riktig børsting og bruk av tanntråd

Tannpleiere må også bruke flere verktøy som en del av jobben. Dette inkluderer hånd-, kraft- og ultralydverktøy for rengjøring og polering av tenner, og røntgenmaskiner for å ta pasientrøntgenbilder for å se etter problemer med tenner og kjever. De kan også bruke lasere.

Tannpleierlønn

Lønn til en tannpleier varierer basert på erfaringsnivå, geografisk plassering og andre faktorer.

 • Median årslønn : $74 070 ($35,61/time)
 • Topp 10 % årslønn: Mer enn $101 330 ($48,72/time)
 • Bunn 10 % årslønn: Mindre enn $51 180 ($24,61/time)

Kilde: U.S. Bureau of Labor Statistics, 2017

Utdanning, opplæring og sertifisering

Tannpleiere trenger vanligvis en førsteamanuensisgrad, og programmer er tilgjengelige på høyskoler, handelsskoler og universiteter.

 • Utdanning: For å jobbe som tannpleier, uteksaminering fra en akkreditert tannhygieneskole med enten en førsteamanuensis (mest vanlig), et sertifikat, en bachelorgrad eller en mastergrad kreves. Du kan søke etter akkrediterte programmer i USA eller Canada på American Dental Association nettsted.
 • Lisenser: Du trenger også en tillatelse fra tannlegestyret i staten der du ønsker å praktisere. Etter endt utdanning må du bestå både skriftlig eksamen og klinisk eksamen. Rådfør deg med individuelle statlige tannleger for å lære om spesifikke krav. American Dental Association-nettstedet inneholder en katalog over statlige tannleger .

Tannhygiene ferdigheter og kompetanser

Personer som har visse egenskaper er bedre egnet for dette yrket enn andre. I tillegg til graden og lisensen din trenger du følgende myke ferdigheter :

 • Medfølelse : De som jobber i dette yrket, så vel som andre innen helsevesenet, trenger et ønske om å hjelpe mennesker.
 • Fingerferdighet : Utmerket finmotorikk er nødvendig for å gripe instrumenter og arbeide inne i pasientens munn.
 • Mellommenneskelige ferdigheter : Når du har med pasienter å gjøre, må du være i stand til å forholde deg til dem, gjenkjenne når de er ukomfortable eller engstelige, og berolige dem.
 • Nøyaktig : Uten evnen til å være oppmerksom på detaljer, vil det være umulig å utføre flere aspekter av jobben din, inkludert å legge merke til flekker og andre problemer som kan behandles under rengjøring og, mens du undersøker pasientenes tenner, oppdage potensielle helseproblemer som krever tannlegens oppmerksomhet.
 • Fysisk utholdenhet : Utmerket utholdenhet er avgjørende siden tannpleiere bruker mye tid på beina.

Job Outlook

U.S. Bureau of Labor Statistics (BLS) har utpekt dette til et 'Bright Outlook'-yrke på grunn av dets eksepsjonelle jobbutsikter .

Ifølge U.S. Bureau of Labor Statistics er utsiktene for tannpleiere det neste tiåret i forhold til andre yrker og bransjer sterke, drevet av en aldrende befolkning som trenger mer tannpleie.

Sysselsettingen forventes å vokse med om lag 20 prosent de neste ti årene, noe som er raskere vekst enn gjennomsnittet for alle yrker mellom 2016 og 2026. Andre helseteknolog- og teknikerjobber anslås å vokse litt langsommere, ved 14 prosent de neste ti årene.

Disse vekstratene sammenlignes med den anslåtte veksten på 7 prosent for alle yrker. Selv om etterspørselen etter tannpleietjenester vil fortsette å vokse, øker også antallet nyutdannede, noe som skaper mer konkurranse om jobbene. Jobbsøkere som har noe tidligere arbeidserfaring kan ha de beste resultatene med jobbsøkingen.

Arbeidsmiljø

Omtrent halvparten av alle hygienister har deltidsjobber i flere tannlegepraksis. Så godt som alle hygienikere jobber på tannlegekontorene, selv om et svært lite antall jobber på legekontorer.

Fremdriftsplan

Tannpleiere jobber ofte deltid, og tannleger ansetter dem til å jobbe noen dager hver uke. Av denne grunn jobber noen tannpleiere for mer enn én tannlegepraksis.

Hvordan få jobben

SØKE OM

Se etter tannpleierstillinger ved å bruke jobbsøkeressurser som Indeed.com , Monster.com og Glassdoor.com . Du kan også besøke spesialiserte online jobbportaler, som f.eks American Dental Hygienists Association's jobbtavle. Du kan også finne jobbmuligheter ved å kontakte tannpleierskolens karrieresenter.


FINN EN FRIVILLIG TANNHYGIENIST MULIGHET

Se etter en mulighet til å gjøre frivillig arbeid som tannpleier gjennom nettsider som f.eks Den amerikanske tannlegeforeningen .


FINN ET PRAKTIKK

Få veiledning ved å jobbe med på et tannlegekontor. Du kan finne praksisplasser for tannpleier gjennom de samme jobbsøkenettstedene på nettet som viser tannpleierjobber. Sjekk også med skolens karrieresenter for tilgjengelige praksisplasser for tannpleier. Noen organisasjoner, som f.eks Munnhelse Amerika tilbyr også praksisplasser.

Sammenligning av lignende jobber

Personer som er interessert i optometri vurderer også følgende karriereveier, oppført med median årslønn:

 • Tannlegeassistent: $37 630
 • Tannlege: $158.120
 • Medisinsk assistent: $32 480

Kilde: U.S. Bureau of Labor Statistics, 2017