Karriere Planlegging

Hva gjør en motedesigner?

Lær om lønn, nødvendige ferdigheter og mer

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Bilde av Derek Abella. Balansen 2019

En motedesigner lager klær, inkludert kjoler, dresser, bukser og skjørt, og tilbehør som sko og vesker, for forbrukere. Han eller hun kan spesialisere seg i design av klær, tilbehør eller smykker, eller kan jobbe i mer enn ett av disse områdene.

Noen motedesignere fokuserer på kostymedesign og lager garderober for TV-, film- og teaterproduksjoner. En kostymedesigner forsker på stilene og periodene for klær som får film- eller teaterproduksjoner til å se realistiske ut.

Hvis du håper å bli den neste Tommy, Calvin eller Vera, er sjansene små på grunn av bransjens konkurranseevne. Selv om noen designere blir kjente navn, forblir de fleste ukjente for allmennheten og skaper anonymt designene bak kjente merker og mindre kjente merker.

Som motedesigner er det en god sjanse for at du må flytte for å finne jobb. Moteindustrien er konsentrert i større byer, som New York og Los Angeles.

Som ny designer vil du sannsynligvis begynne din karriere med å jobbe for noen med mer erfaring. Mønstermakere eller skisseassistenter er eksempler på industrijobber på nybegynnernivå. Etter hvert kan du bli sjefdesigner eller designavdelingsleder, etter å ha samlet mange års erfaring.

Motedesigners plikter og ansvar

Denne jobben krever at kandidater kan utføre oppgaver som inkluderer følgende:

 • Tegn, design og utvikle nye prøver av klær og tilbehør, og lag og lever inn dokumentasjonsark.
 • Delta i møter for å diskutere design og linjeutvikling, og presentere og gjennomgå linje og konsepter regelmessig.
 • Identifisere nye muligheter som er relevante for firmaets kundebase gjennom markedsundersøkelser.
 • Administrer nye design- og passformstiler samtidig som bedriftens standarder for bulkproduksjon opprettholdes.
 • Gjør jobben for å koste ut alle komponentene som trengs for et plaggs produksjon.
 • Assistere et designteam med å kommunisere til leverandører om design, produksjon og andre problemer.

Motedesigner lønn

En motedesigners lønn varierer basert på ekspertiseområdet, erfaringsnivå, utdanning, sertifiseringer og andre faktorer.

 • Median årslønn: $67 420 ($32,41/time)
 • Topp 10 % årslønn: Mer enn $135 490 ($65,14/time)
 • Bunn 10 % årslønn: Mindre enn $33 910 ($16,30/time)

Kilde: U.S. Bureau of Labor Statistics, 2017

Utdanning, opplæring og sertifisering

Du trenger ikke en høyskolegrad for å bli motedesigner, men det betyr ikke at du ikke bør få en.

 • Formell utdannelse: Selv om det ikke er nødvendig, vil mange av konkurrentene dine ha en associate- eller bachelorgrad i motedesign eller et relatert felt. Som hovedfag i motedesign vil du ta kurs i farger, tekstiler, søm og skreddersøm, mønsterfremstilling, motehistorie og datastøttet design (CAD) og lære om ulike typer klær som herreklær eller fottøy.
 • Praksisplasser: Et praksisopphold vil være et verdifullt tillegg til klasseromsutdanningen din. Du kan også få erfaring ved å jobbe som assistent for en motedesigner.

Motedesigner ferdigheter og kompetanser

I tillegg til de tekniske ferdighetene du vil lære i et klasserom eller på designgulvet som praktikant eller assistent, er det flere myke og harde ferdigheter som trengs for å lykkes i dette yrket, inkludert:

 • Datakompetanse: Det er viktig å være kompetent i bruk av programvare som Abode Photoshop eller Illustrator og Microsoft Office.
 • Kreativitet : Du må kunne generere ideer til produkter.
 • Kunstnerisk evne : En designer må kunne transformere et design fra en idé til en fysisk illustrasjon og deretter, til slutt, til en prototype som det ferdige produktet skal baseres på. Du trenger også en sterk følelse av stil og farger.
 • Kommunikasjons ferdigheter: Designere jobber vanligvis i team. De må være gode formidlere, noe som betyr lytter , snakker , og mellommenneskelige ferdigheter er avgjørende.
 • Nøyaktig : Denne egenskapen lar deg legge merke til subtile forskjeller i stofffarger og teksturer.
 • Ønske: Du må kunne lære og samarbeide med andre medlemmer av designteamet.
 • Kreativ tenking: Det hjelper hvis du kan tenke kreativt, og har evnen til å identifisere trender.
 • Fleksibilitet: Det er viktig å ha vilje til å være fleksibel med hensyn til jobbansvar.
 • Evne til å reise: Suksessfulle kandidater har lyst og evne til å reise innenlands og internasjonalt.

Job Outlook

I følge U.S. Bureau of Labor Statistics er vekstutsiktene for motedesignere som ønsker å jobbe med klesprodusenter i løpet av det neste tiåret i forhold til andre yrker og industrier langsommere enn gjennomsnittet for alle yrker, drevet av fortsatt produksjon av klær internasjonalt. Motedesignjobber i detaljhandelen forventes imidlertid å vokse med 22 %.

Sysselsettingen for motedesignere totalt sett forventes å vokse med bare rundt 3 % i løpet av de neste 10 årene, noe som er langsommere enn den gjennomsnittlige veksten anslått for alle yrker mellom 2016 og 2026. Veksten for andre kunst- og designarbeidere anslås å være 4 % over de neste ti årene.

Disse vekstratene sammenlignes med den anslåtte veksten på 7 % for alle yrker. Konkurransen er sterk på grunn av antall tilgjengelige kandidater sammenlignet med antall jobbmuligheter. En formell utdanning, en utmerket portefølje og erfaring i bransjen kan øke ansettelsesutsiktene dine.

Arbeidsmiljø

De fleste motedesignere jobber for grossister eller klesprodusenter som produserer klær og tilbehør for detaljister, og arbeidsgivere er konsentrert i New York og California. Selvstendig næringsdrivende motedesignere jobber på sitt eget sted, og produserer høymoteartikler, skreddersydde eller unike klær, og noen selvstendig næringsdrivende designere produserer en kleslinje under eget navn.

Fremdriftsplan

Det største antallet motedesignere, omtrent 32 %, jobber for grossister, noe som vanligvis krever en arbeidsuke på 40 timer eller mer. Ytterligere 20 % av motedesignerne er selvstendig næringsdrivende, og de resterende designerne jobber i produksjon, i film- eller underholdningsindustrien og i bedrifts- eller bedriftsledelse.

Forvent å jobbe hardt og legge ned mange ekstra timer, spesielt når et moteshow nærmer seg eller en deadline nærmer seg. I tillegg er reise en del av de fleste motedesigneres jobber. Du må delta på handel og moteshow, samt besøke andre land der mange fabrikker som produserer klær og tilbehør er lokalisert.

Hvordan få jobben

SØKE OM

Se på jobbsøkeressurser som Indeed.com , monster.com , og Glassdoor.com for ledige stillinger. Du kan også besøke nettsidene til kles- og tilbehørsdesignfirmaer direkte for å se om de viser ledige stillinger. Hvis du går på en designhøgskole, besøk skolens karrieresenter for å spørre om mulige jobbmuligheter.

Etter å ha satt opp noen intervjuer, forbered deg ved å øve på potensielle intervjuspørsmål og ved å undersøke den potensielle arbeidsgiveren og jobbens plikter. Du kan skille deg ut ved å forberede et prosjekt skreddersydd for ansettelsesselskapet, for eksempel en sesongbasert kolleksjon, for å vise frem ditt initiativ.

FINN EN FRIVILLIG MULIGHET FOR MOTEDESIGNER

Se etter en mulighet til å jobbe frivillig som motedesigner gjennom nettsider som VolunteerMatch.org. Du kan også kontakte ulike ideelle organisasjoner direkte og frivillig tilby motedesigntjenester. Søk på internett etter andre begivenhetsbaserte muligheter, for eksempel å være frivillig for å hjelpe til på New Yorks Fashion Week-arrangement.

FINN ET PRAKTIKK

Få veiledning ved å jobbe med en erfaren motedesigner. Du kan finne praksisplasser for motedesign gjennom jobbsøkingssider på nettet. Disse samme nettstedene kan også vise frivillige muligheter, som kanskje ikke er helt det samme som praksisplasser, men de kan fortsatt hjelpe deg med å få eksponering og få kontakt med potensielle ansettelsesfirmaer.

Sammenligning av lignende jobber

Folk som er interessert i å være motedesigner, kan også vurdere følgende kreative karriereveier, oppført med median årslønn: