Musikkarrierer

Hva gjør en turleder?

Utsiden av et band

•••

Jeff Fusco / Bidragsyter / Getty Images Entertainment / Getty Images

En tour manager er en person som driver showet når et band er på turné. Turledere er ansvarlige for å sørge for at en konsertturné går knirkefritt. Jobbene deres innebærer å ta vare på turøkonomien, sørge for at alle er der de skal være når de skal være – og generelt sørge for at alle på tur er på jobb.

Turlederjobber innebærer ofte også å håndtere de personlige problemene til de andre personene på turen og generelt sørge for at alle på tur er fornøyde.

Hva gjør en Music Tour Manager?

På en liten indie turné, kan turnésjefen være samme person som bandsjefen. Turledere kan fungere som sjåfør eller være et veimannskapsmedlem. De kan til og med være det mest ansvarlige medlemmet av bandet som er flinke med organisasjons- og ledelsesoppgaver.

En turnésjef kan ha startet som en venn av bandet som var med på turen. Denne typen turledere påtar seg ofte en arbeidshest, en rolle for alle mennesker, reagerer på det som dukker opp, løser problemer og slukker branner.

Men på turer med stort budsjett er rollen som turleder mye mer formell. Det kan være et team med folk på plass som driver turen, og turlederens jobb og ansvar blir mer definert. For eksempel, hvis det er et fullt veimannskap på plass, sørger turlederen for at de gjør jobben sin og er der de skal være når de skal være der. Men, på godt finansierte konsertturneer slipper de å passe på utstyret selv. Disse turlederne fungerer mer som veiledere for teamet som jobber for bandet.

Indie Tour Managers vs Big Budget Tour Managers

Som mange jobber i musikkbransjen, er det et stort skille mellom arbeidet som gjøres av turledere på mindre turneer og turnéledere på turnéer med stort budsjett. Men her er noen av de grunnleggende aspektene ved jobben, som omfatter det meste av bak kulissene på en turné.

Disse ansvarsoppgavene kan omfatte:

  • Bekrefte reservasjoner;
  • Administrere turøkonomi;
  • Få alle til der de trenger å være i tide;
  • Tar seg av promotører , spillestedsjefer, billettagenter og lignende;
  • Bekrefter visningstider.

På større turer kan jobben som turleder deles mellom noen få personer. For eksempel kan det være en turregnskapsfører som administrerer økonomien og noen andre som administrerer veimannskapet. Men det vil alltid være én person med det endelige ansvaret og beslutningsmakten som disse ekstra lederne rapporterer til.

Turleder som turmamma (eller pappa)

I tillegg til en turleders spesifikke oppgaver, er det mindre enkle å definere, men svært viktige aspekter ved jobben. En turleder er den som trenger å hjelpe til med å håndtere alle de følelsesmessige opp- og nedturene og kravene til livet på veien. Det faller på turlederen å prøve å gjøre alle fornøyde. Enten en av musikerne føler seg lei og truer med å gå ut på turné, eller om bandet bestemmer seg for at de vil ha en iskrem midt på natten. Touring er ekstremt vanskelig arbeid. Det er fysisk og følelsesmessig slitsomt, og turlederen må holde alle på rett spor, sunne, glade og klare til å gjøre jobben sin.

Lønn for turledere varierer

Lønnen for en turleder avhenger veldig av størrelsen på turen. Honorarstrukturen er normalt en grunnlønn pluss utgifter og et daglig stipend for tilleggsutgifter. Lønnsomheten til turen er en viktig faktor for å bestemme hvor mye nøyaktig en turleder får betalt. Når turledere nettopp har begynt og prøver å bygge et rykte, kan de ta arbeid på små turer kun for utgifter. Men turledere for store, svært lønnsomme turer får en sjenerøs grunnlønn. Lønn bør forhandles i forkant av turen og tas med i reisebudsjettet.

Hvordan finne Tour Manager-jobber

Mange turledere bygger opp en kundebase gjennom jungeltelegrafen. De kan begynne å jobbe for venners band på små turneer og deretter finne nye jobber fra anbefalinger. Alternativt har turadministrasjonsselskaper, og noen ganger mannskapsselskaper, en stab av turledere klare til utleie. Musikernes sjef , utgivelsen merkelapp , eller bandets middel kan ansette turleder.

Det er mange fordeler ved å være turleder. Du får reise mye og se noen flotte show. Men det er også et stort ansvar. For å være en god turleder må du være i stand til rolig og kult å sjonglere kravene til en stor gruppe mennesker. I tillegg til å kunne oppfylle forespørsler som noen ganger kan virke urimelige. Vanskeligheten av jobben avhenger alltid av gruppen mennesker du er sammen med på veien.

Som turleder er du til syvende og sist den ansvarlige for å se at turen går fra show til show uten problemer. Så du kan ikke delta i det meste av festingen som vanligvis skjer på veien. Selv om alle er på tur for å jobbe, er tursjefen den ene personen som egentlig aldri kan ta en natt fri.

Hvis du er organisert og tror du kan håndtere kravene fra veien, kan det imidlertid være en morsom og givende jobb å jobbe som turleder.