Musikkarrierer

Hva du kan forvente i en indie-labelkontrakt

En haug med vinylplater på gulvet

••• danilovi / Getty Images

Før du leser videre, bør du vite at forskjellige musikkselskaper bruker forskjellige typer kontrakter, og etter hvert som den økonomiske innsatsen blir høyere, blir kontraktene mer kompliserte. Informasjonen som finnes her er mest anvendelig for en liten, uavhengig plateselskap , selv om de grunnleggende ideene kan gjelde for ethvert plateselskap kontrakt . Vær også oppmerksom på at dette rådet ikke er bindende og ikke ment å erstatte en profesjonell juridisk råd .

Hva bør stå i en kontrakt?

De første tingene som bør inkluderes i en kontrakt mellom et indie-label og en artist er det grunnleggende – hvem som gjør avtalen og hva avtalen dekker. Det er vanligvis en kontrakt mellom plateselskapet og artisten eller bandet, men avtalen kan dekke flere forskjellige elementer, for eksempel:

  • En lisensavtale for et eksisterende album, allerede innspilt
  • En lisensavtale for nåværende album i produksjon, pluss en avtale for etiketten om å gi ut ett eller flere fremtidige studioalbum
  • En avtale for et band om å spille inn ett eller flere live-album som etiketten vil gi ut
  • En lisensavtale eller innspillingsavtale med førsteavslag på ett eller flere fremtidige opptak.

Termen

De begrep refererer til hvor lenge etiketten vil eie albumet som dekkes av avtalen. Det er åpenbart i etikettens beste interesse å få albumet så lenge som mulig, men begrepet kan være alt fra et par år til for alltid. En periode på mellom fem og ti år er rimelig, og avhengig av hvor mye erfaring etiketten din har under beltet, forventes den nedre delen av spekteret. kontrakten.

Husk at vilkårene for eierskap bestemmes av om du 'kjøper' albumet eller om du lisensierer det.

Selge destinasjoner

En indie-labelkontrakt bør spesifikt angi hvor plateselskapet har rett til å selge albumet. Hvis du er et amerikansk-basert plateselskap, og bandet allerede har en avtale i Storbritannia, kan du heller ikke prøve å selge plata der. En rettferdig måte å gjøre dette på for band og plateselskap er å la kontrakten dekke områder der plateselskapet har distribusjon, men bandet ikke allerede har en avtale, og deretter inkludere en klausul i kontrakten som sier at plateselskapet kan søke lisensiering eller distribusjonsavtaler i andre territorier for albumet.

Økonomiske fremskritt

Fremskritt er fremskritt mot fremtidig inntjening til bandet, så lov bare et forskudd som du tror du enkelt kan få igjen fra albumsalget. En god tommelfingerregel om forskudd, hvis du er en liten etikett, er at store forskudd er bortkastet penger. Hvis pengene er knappe, har alle det mye bedre hvis etiketten slipper å betale ut et stort forskudd og i stedet sparer pengene til å bruke på promotering. Å selge poster er en kostbar forretning - hvis du vil at det skal fungere, må du bruke pengene dine på et kampanjebudsjett, ikke et forskudd.

Utgiftsbegrensninger

Band tjener ikke penger før etiketten tjener tilbake alle pengene de har brukt på albumet (med unntak av mekaniske royalties , hvilke etiketter må betale uansett. Det betyr ikke at bandet er pålagt å la plateselskapet bruke og bruke og bruke. Det er greit å inkludere et utgiftstak i en indie-labelkontrakt som sier at plateselskapet vil konsultere bandet etter å ha brukt X-beløp i kontanter. Det vil spare mye bryderi i det lange løp når bandet klager på penger og klager over at du har brukt for mye på utgivelsen deres.

Tjene penger:

Det er den avgjørende delen av indie-labelkontrakten. Du må spesifisere hvordan og når bandet kan forvente å bli betalt. Først er det viktig å opplyse her at bandet ikke får betalt før etiketten tjener tilbake pengene det har brukt på albumet (inkludert forskuddet). Deretter må kontrakten angi hvordan eventuell fortjeneste etter at etiketten dekker kostnadene skal fordeles, for eksempel:

  • 50/50 jevnt over
  • Prosentvis avtale (til etikettens favør, for eksempel 70 % av salget til etiketten)

Det er ingen reell rett eller galt her. Store etiketter har nesten alltid prosentvise avtaler, men å gå 50/50 er noen ganger den enkleste måten å gjøre rede for en veldig liten etikett.

De små tilleggene:

Det er mange ekstrautgifter som dukker opp i løpet av utgivelsen av et album, og nå er det på tide å ta tak i dem. For eksempel, hvis du gir ut på vinyl, hvis bandet ønsker en fullfarge gatefold-hylse , kan du inkludere i kontrakten at de må chipe inn på forhånd. Hvis du ikke vil betale turstøtte , ta det med i kontrakten også. Nå er tiden inne for å forutse eventuelle kostnader som kan oppstå med en bestemt utgivelse som du ønsker å unngå, og få det skriftlig at etiketten ikke kommer til å betale regningen for disse utgiftene.

Det fine trykket

Listen ovenfor beskriver det grunnleggende som en indie-labelkontrakt bør inkludere, men det betyr ikke at disse tingene er det eneste som kan eller bør være på en kontrakt. Følgende er bare noen av de valgfrie tingene som kan inkluderes i en indie-labelkontrakt. De kan eller ikke kan gjelde fra sak til sak:

  • Regnskap - Dette gir bandet rett til å revidere plateselskapets bøker knyttet til utgivelsen med et gitt intervall - for eksempel en gang i året. Det kan være så enkelt som å møtes for en drink og vise bandet hvordan ting rister ut, eller det kan være så formelt som at en konto kommer inn og sjekker ting.
  • Lisensavtaler - Hvis etiketten lisensierer albumet til et selskap i et annet territorium, eller hvis etiketten lisensierer et spor fra albumet for bruk i media, hvordan deles avgiften?
  • Aksept og levering - Denne klausulen er en viktig etikettkontrakt som sjelden brukes av uavhengige etiketter - men du bør være klar over at den er der ute som et alternativ. Det betyr at etiketten ikke trenger å gi ut en plate som avviker fra den typen musikk de trodde de skulle få, og at musikken må spilles inn i et format som kan spilles på radio.