Menneskelige Ressurser

Hva er tilrettelegging og hvordan er det nyttig for arbeidsgivere?

Tilretteleggere kan løse konflikter, øke produktiviteten og mer

Medarbeidere sitter rundt konferansebordet med en tilrettelegger som leder

••• Klaus Vedvelt / Iconica / Getty ImagesTilretteleggere er utpekte individer som hjelper grupper med å nå en beslutning, plan eller resultat som alle er helt enige om og forplikter seg til å oppnå. Tilretteleggere er veiledere, snarere enn ledere, og gjennom tilrettelegging hjelper de med å løse konflikter og veileder grupper mot å møte felles mål.

Tilrettelegging brukes av mange virksomheter for å øke produktiviteten, løse konflikter, forbedre teamarbeid og mer.

Hva er tilrettelegging i virksomheten?

I næringslivet bruker arbeidsgivere tilrettelegging for å bygge team og forme ledere. Hovedrollen til en tilrettelegger er å tilføre verdi til en gruppeplanleggingsøkt eller møte ved å holde en gruppe i gang og gjøre fremskritt, noe som sparer arbeidsgiver for verdifull tid og penger. Tilretteleggere kan også hjelpe til med å løse konflikter og håndtere ansattes bekymringer.

Tilrettelegging kan gjøres i individuelle økter, eller en tilrettelegger kan delta i et gruppearrangement eller møte.

Kjennetegn på gode tilretteleggere

Tilrettelegging er en lært ferdighet, men den avhenger av visse egenskaper som:

En dyktig tilrettelegger kan enten komme innenfra en bedrift eller hentes inn som ekstern ekspert.

Gruppetilrettelegging

I grupper bruker tilretteleggere en rekke metoder for å jevne overganger og holde møter i riktig retning:

  • Presentere innhold eller reframing informasjon slik at den lett kan forstås.
  • Å gi en passende struktur for et møte , trening eller teambuilding økt så kjernen oppdrag er gjennomført.
  • Tegne spørsmål og mulige løsninger fra deltakerne for å bygge et sammenhengende tankesett.
  • Fremme delt ansvar for resultatet av møtet.

Mange team har ikke en leder som kan bistå i deres utvikling, håndtere vanskelige diskusjoner eller holde møter fokuserte og produktive. Tilrettelegging for grupper eller team holder deltakerne på sporet og jobber mot konkrete mål.

Bruke tilrettelegging for å administrere konkurrerende samtaler

En vanlig hindring for å skape effektive arbeidsforhold er kjent som konkurrerende samtaler. Når dette skjer, er gruppene ute av stand til å kommunisere effektivt og videresende fremdriftsstopp.

Effektiv gruppetilrettelegging i møter kan hjelpe til med å administrere samspillet mellom konkurrerende samtaler, kontrollere flyten av et møte og lære teamene hvordan de kan kommunisere mer effektivt med hverandre. Noen teknikker tilretteleggere bruker for å fremme kommunikasjon inkluderer:

  • Nonverbale signaler: Å heve et øyenbryn eller vinke til deltakerne kan kommunisere behovet for enten å stoppe eller gå tilbake. Å stoppe personen som har ordet i et minutt mens andre deltakere blir med i gruppen igjen kan være mer effektivt hvis det gjøres uten ord, noe som kan få enkeltpersoner til å føle seg utpekt eller satt på stedet.
  • Spør spørsmål: En tilrettelegger kan be et av gruppemedlemmene som deltar i den konkurrerende samtalen om et kort sammendrag av diskusjonen frem til det punktet eller foreslå at de deler ideer med resten av deltakerne. Dette bringer sidesamtalen inn i hovedsamtalen og minner deltakerne om det overordnede formålet med møtet.
  • Direkte intervensjon: Tilretteleggere kan be gruppemedlemmer i den konkurrerende samtalen om å bli med i gruppediskusjonen igjen. Dette gjøres i en nøytral, oppmuntrende tone, uten å bruke sarkasme eller sinne. Direkte intervensjon er effektivt, men har potensial til å gjøre teammedlemmer som ikke var klar over oppførselen deres eller ikke absorberte tidligere subtile hint.
  • Gruppesignaler: TIL gruppesignal , som å lage et timeout-tegn og holde opp en pekefinger, kan avtales på forhånd av alle deltakere. Den kan deretter brukes av tilretteleggeren for å minne alle på å holde en diskusjon om gangen. Dette er spesielt effektivt på lang sikt, siden team kan fortsette å bruke det etter at tilretteleggeren ikke lenger jobber med dem.

Individuell tilrettelegging

Tilrettelegging kan også brukes individuelt, vanligvis for å løse en-til-en problemer mellom medarbeidere eller mellom ansatte og deres ledere.

Individuell tilrettelegging kan brukes til å løse uenigheter, sette felles mål , eller debrief et prosjekt, en prosess eller en erfaring. I disse tilfellene gir en tilrettelegger strukturen, innholdet og prosessen som ansatte trenger for å nå en gjensidig tilfredsstillende løsning.

Enten individuelt eller i grupper mangler mange arbeidere ferdighetene, tillatelsen og støtten som trengs for å effektivt tilrettelegge sine egne arbeidsprosesser eller konfliktløsning . Ved hjelp av tilrettelegging kan bedrifter skape en kultur av respekt og teamarbeid, som gir sine ansatte mulighet til å oppnå resultater som ikke er mulig uten en arbitrerende figur.