Annen

Hva du skal gi en arbeidsgiver når de ber om en skriftlig prøve

Forretningsmann leverer dokumenter til intervjueren

•••

PhotoAlto/ Frederic Cirou / Getty ImagesInnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Avhengig av jobben du søker på, kan en skriveprøve være et krav for søkerscreeningsprosess . Arbeidsgivere, for mange profesjonelle jobber, setter stor pris på skriveferdigheter ved screening av søkere.

Det er spesielt tilfelle når skriving er en del av jobben. For å sikre at kandidater har ferdighetene de trenger, er det ikke uvanlig at ansettelsesledere ber om en skriftlig prøve i tillegg til en CV eller følgebrev når de gjennomfører sin første gjennomgang av kandidater. Eller du kan bli bedt om å ta med en skriveprøve til en jobbintervju .

Vær sikker på at CV-en og følgebrevet ditt er perfekt når du søker på jobber der dine skriveevner vil bli evaluert. Førsteinntrykket er viktig.

Her er informasjon om når selskaper ber om å skrive prøver og hvordan de sender dem inn. Du finner også tips om hvordan du velger en skriveprøve og hvordan du skriver en.

Når ber arbeidsgivere om en skriveprøve?

En skriveprøve er et vanlig krav for skriveintensive jobber innen journalistikk, innholdsutvikling, publisering, PR, kommunikasjon, forskning og rådgivning. Du kan imidlertid bli bedt om å gi en skriftlig prøve, eller andre eksempler på arbeidet ditt, for andre typer stillinger.

For eksempel, hvis du søker på en stilling som administrerende assistent for administrerende direktør i et Fortune 500-selskap, og de vil trenge at du skriver noe av korrespondansen deres, er skriveferdighetene dine nøkkelen.

Arbeidsgiverens mål er å finne ut om du har skriveferdigheter de søker. Skriveeksemplet ditt kan leses for tone og stil, så vel som for innhold, grammatikk, stavemåte og tegnsetting.

Arbeidsgiverkravene varierer med hensyn til hva som blir bedt om, og når i løpet av søknadsprosessen søkere blir bedt om å levere prøven. Så husk, hva du vil bli bedt om avhenger helt av jobben og selskapet.

Tips for å sende inn en skriveprøve

Balansen

Velge en skriveprøve

Det viktigste ved valg av skriveprøve bør være kvalitet. Sørg for at skriften er din aller beste og få den gjennomgått for innhold, stavemåte og grammatikk før du sender inn; forsiktig korrekturles prøven din .

Hvis du ikke har profesjonell skriveerfaring, kan det hende du har andre alternativer. For eksempel vil en akademisk oppgave som ble godt mottatt av et fakultetsmedlem være tilstrekkelig som et eksempel hvis du søker på en jobb ved et universitet.

En publisert artikkel, enten på trykk eller på nett, er et annet godt alternativ. Hvis du har en blogg, send gjerne inn ditt beste blogginnlegg. Hvis du har skrevet innlegg på LinkedIn med innhold som er relatert til jobben, fortsett og bruk det. Hvis du er heldig nok til å ha publisert artikler, spesielt for mediejobber, vil det styrke din legitimasjon som kandidat.

Match prøven med jobben

En annen viktig faktor er relevans. Når det er mulig, bør du alltid matche typen skrift i prøven din til den typen skriving som kreves i måljobben.

For eksempel er en journalistisk stil (eller en pressemelding som forteller en historie) best egnet for medierelaterte jobber, mens en akademisk artikkel fungerer best for en forskningsjobb.

Det kan også være nyttig å levere et eksempel med innhold som ligner på emnene du kanskje skriver om. For eksempel kan en analyse av bruken av sosiale medier for å markedsføre produkter være nyttig for en jobb hos et PR- eller markedsføringsfirma.

Skriv en prøve for jobben

Ikke la deg skremme hvis du ikke har en skriveprøve å sende inn. Det er alltid et alternativ å komponere et stykke spesielt rettet mot en bestemt posisjon.

Faktisk kan ansettelseslederen sette pris på initiativet ditt. Bare sørg for at prøven gjenspeiler den sterkeste skriften din.

Følg arbeidsgivers anvisninger

Følg nøye eventuelle retningslinjer som din potensielle arbeidsgiver gir angående lengde eller format.

Arbeidsgiver kan angi et ordantall. Hvis ingen lengde er spesifisert, bør du generelt holde deg til to til fire sider med tekst.

Hvis du gir en akademisk prøve, kan du trekke ut et segment fra en lengre artikkel hvis prøven er selvstendig og forståelig i seg selv. Hvis du gjør dette, merk utdraget ditt noe sånt som 'Innledning og konklusjon fra en 30-siders oppgave med tittelen Utviklingen av kjønnsroller i postindustrielt Amerika.'

Vanligvis er instruksjoner for hvordan du sender inn en skriveprøve inkludert i stillingsannonsen eller gitt av arbeidsgiveren. Du kan bli bedt om enten å sende en e-post til skriveeksemplet med CV og følgebrev eller laste det opp til en nettportal sammen med ditt andre søknadsmateriell.

Ta med en skriveprøve til et intervju

Hvis du blir bedt om å ta med en skriveprøve til et intervju, skriv ut flere eksemplarer. På denne måten har du nok til den du måtte møte. Den enkleste måten å bringe dem på er i en portefølje sammen med ekstra kopier av CV-en din og en referanseliste . Hvis intervjuet er eksternt, send en e-post til ansettelseslederen på forhånd.

Når du søker på jobber der skriving er involvert, vær proaktiv. Selv om en arbeidsgiver ikke har bedt om en prøve, kan du ta med en til intervjuet eller legge ut prøver på nettsiden deres.

Hvis du vil gå den ekstra distansen, bør du vurdere å sette opp en personlig nettside eller nettportefølje hvor du kan lagre skriveeksemplene dine, samt andre eksempler på arbeidet ditt.