Jobbsøking

Hva er en karrierevei?

Definisjon og eksempler på en karrierevei

En profesjonell kvinne bruker en bærbar datamaskin.

••• kupicoo / Getty Images

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

En karrierevei er en sekvens av jobber som fører til dine kort- og langsiktige karrieremål. Noen følger en lineær karrierevei innenfor ett felt, mens andre bytter felt med jevne mellomrom for å oppnå karriere- eller personlige mål.

Vi vil gjennomgå typer og eksempler på karriereveier og hvordan du kan utvikle en karrierevei.

Hva er en karrierevei?

En karrierevei er en serie med jobber som hjelper deg å komme deg videre mot dine mål og mål.

Din karrierevei inkluderer jobbene du trenger for å nå det endelige karrieremålet ditt, men det trenger ikke å følge en rett linje. Det er ingen blåkopi eller tidsplan for å klatre på karrierestigen.

Karriereveier innebærer tradisjonelt vertikal vekst eller fremgang til stillinger på høyere nivå, men de kan også inkludere sideveis (sidelengs) bevegelse innenfor eller på tvers av bransjer.

En undersøkelse fra Bureau of Labor Statistics av ​​babyboomere fant at de hadde et gjennomsnitt på 12,3 jobber fra alderen 18 til 52. Bytte jobb forventes, og noen ganger vil disse endringene involvere ulike typer stillinger i ulike bransjer. Noen karriereveier har noen opp- og nedturer, og noen planlegger til og med en gå nedover karrierestigen .

Du kan gå nedover karrierestigen ved å be bedriften din om en overgang til en stilling med mindre ansvar og mindre stress. Eller du kan søke på en stilling i et selskap du brenner for å jobbe med, men de eneste tilgjengelige stillingene er lavere nivå.

Hvis du føler deg fast og usikker på neste trinn i karriereveien din, bør du vurdere å snakke med en karriererådgiver. En anerkjent rådgiver kan hjelpe deg med å avklare målene dine og utforske alternativene dine.

Typer karriereveier

Karriereveier refererer vanligvis til enten din vei gjennom en bransje eller din vei gjennom en organisasjon. For eksempel, hvis målet ditt er å bli rektor, vil du vanligvis begynne som lærer og jobbe med den administrative legitimasjonen din mens du underviser. Hvis du er i et stort distrikt, kan du kartlegge en vei innenfor distriktet ditt. Du kan bli avdelingsleder og deretter gå videre til en stilling som assisterende rektor.

Hvis du er i et mindre distrikt, må du kanskje flytte til en annen organisasjon for å fremme målene dine. I så fall går du videre innen yrket ditt, men flytter til en annen organisasjon.

Noen organisasjoner hjelper deg med å utvikle en karrierevei som en del av medarbeiderutviklingsprosessen. I dette tilfellet diskuterer du og din veileder eller en personalrepresentant din karriereutvikling i organisasjonen din.

Denne diskusjonen kan finne sted som en del av resultatvurderingsprosessen. Ytterligere utdanning, opplæring eller arbeidsoppgaver kan planlegges for å kvalifisere deg for påfølgende roller innenfor din karrierevei.

Til syvende og sist avhenger din karrierevei av din karriereverdier og personlige mål. Kanskje du kan endre bransjer ettersom du oppnår høyere inntekt, bedre ytelser og/eller økt arbeidsglede. Eller du kan gå helt av veien for å ta deg av familien eller fortsette utdannelsen din.

Eksempler på karriereveier

For å få en følelse av alternativene dine, hjelper det å gå gjennom eksempler på karriereveier for en rekke felt. Husk at noen karriereveier er direkte og inkluderer spesifikke jobber som flytter deg opp på karrierestigen og som vanligvis følges i rekkefølge.

Her er flere eksempler:

 • Administrasjon : Administrativ assistent—Executive Assistant—Office Manager
 • Reklame : Annonsekontokoordinator—Assistent Account Executive—Account Executive—Senior Account Executive
 • Kommunikasjon: PR-assistent – ​​PR-representant – assisterende PR-direktør – kommunikasjonsdirektør
 • Kundeservice : Kundeservicerepresentant – intern selger – ekstern selger – hovedkontoselger – regional salgssjef
 • Redaksjonell : Redaksjonsassistent—Assisterende redaktør—Aktivredaktør—Redaktør—Senior Editor—Redaksjonsleder
 • utdanning : Lærer—pensumkoordinator—Assisterende rektor—rektor
 • Utdanning til forsikring (karriereendring) : Lærer—Forsikringsselger—Trener for nye agenter
 • Engineering : Junioringeniør—Senioringeniør—Prosjektleder—Ingeniørkonsulent
 • Menneskelige ressurser : Human Resources Assistant – Benefits Assistant – Benefits Specialist – Assistant Director of Human Resources – Director of Human Resources
 • Detaljhandel : Retail Sales Officer—Assisterende leder—Avdelingsleder—Butikksjef—Regional Manager

Krav til en karrierevei

Noen mennesker har bevisste, godt planlagte karriereveier. Andre tar ting én jobb om gangen, og tilpasser seg etter hvert som målene og preferansene deres endres. Enten tilnærming (eller en kombinasjon av de to) kan være vellykket. Her er noen måter du kan posisjonere deg selv for en vellykket karrierevei:

 • Vær i læringsmodus : Dagens arbeidsmarked beveger seg raskt. For å følge med må du være forberedt på å legge til kompetansesett . For å finne ut hvilke ferdigheter som er mest etterspurt i din bransje, ta en titt på jevnaldrendes LinkedIn-profiler. Du vil lære hvilke ferdigheter du trenger for å avansere.
 • Nettverk : Å koble til med jevnaldrende kan hjelpe deg med å identifisere nye retninger for karrieren din, selv om du ikke er interessert i jobbhopping for øyeblikket.
 • Vær fleksibel : Ikke hold for hardt til karriereplanen din. Vær åpen for muligheter og ha dine endelige mål i tankene. Hva er viktig for deg? Hva liker du med jobben og karrieren din, og hva vil du foretrekke å minimere ved neste konsert?
 • Ikke vær redd for en sidebevegelse : Noen ganger må du bevege deg sidelengs (eller til og med bakover) for å komme deg videre. Hvis en jobb gir deg en sjanse til å utvikle ferdigheter eller forbindelser som vil være verdifulle senere, vær åpen for en sideveis bevegelse.

Viktige takeaways

 • En karrierevei er en sekvens av jobber som fører til dine karrieremål.
 • Din karrierevei er kanskje ikke lineær.
 • Du kan kartlegge en vei gjennom en eller flere bransjer eller innenfor organisasjonen din.
 • Mange karriereveier innebærer økende ansvarsnivå.
 • For å utvikle en karrierevei, kontakt med jevnaldrende og dra nytte av mulighetene til å forbedre ferdighetene dine.

Artikkelkilder

 1. Clarkson University. ' Karrieretrekk på siden ,' Side 1. Åpnet 26. juni 2020.

 2. Bureau of Labor Statistics. ' Antall jobber, arbeidsmarkedserfaring og inntektsvekst: resultater fra en nasjonal longitudinell undersøkelse ,' Side 1. Åpnet 26. juni 2020.

 3. Rask selskap. ' Jeg tok et steg nedover karrierestigen, og jeg har aldri vært lykkeligere .' Åpnet 26. juni 2020.

 4. SHRM. , Utvikle karriereveier og stiger for ansatte ,' Åpnet 26. juni 2020.