Musikkarrierer

Hva er forskjellen mellom lisensiering og distribusjon?

Mann som lytter til en plate i hodetelefoner i en platebutikk.

•••

Nick David / DigitalVision / Getty Images

Å velge mellom lisensiering og distribusjon er en vanlig utfordring for mange indie-etiketter, spesielt når det kommer til å prøve å få ut albumene deres internasjonalt. De har hver sine fordeler og ulemper og kan ha en betydelig innvirkning på din karriere .

Hva er lisensiering?

Lisensering er når en annen virksomhet, vanligvis et annet plateselskap eller en distributør, kjøper rettighetene til et album fra deg. De betaler deg en fast avgift og tar deretter på seg oppgaven med å fungere som plateselskapet for det albumet i territoriet de lisensierte albumet for. La oss for eksempel si at du har et amerikansk-basert plateselskap, og du har et album på plateselskapet ditt som du vil gi ut i Spania. Et plateselskap i Spania lisensierer deretter albumet fra deg. De har nå rettighetene til å selge det albumet på deres plateselskap i Spania.De tar ansvar for å produsere albumet, promotere det og få det distribuert i landet deres. Hvis de tjener tonnevis med penger på å selge det, så er belønningen deres; du tjener ikke penger utover den opprinnelige lisensavgiften. Hvis de taper penger på albumet, er det tapet deres også; du beholder fortsatt lisensavgiften uavhengig av albumets fremføring og salg.

Hva er distribusjon?

Distribusjon, derimot, refererer til å få albumene dine inn i butikkene. Med en distribusjonsavtale , tjener du bare penger på det du selger, og etiketten din er ansvarlig for produksjon og markedsføring. Hvis du tjener mye penger, får du beholde alt. Men hvis du taper mye penger på albumet, så kommer tapene fra lommen din.

Hvilken du skal velge

Lisensering og distribusjon har begge fordeler og ulemper. For ditt eget territorium er en distribusjonsavtale ideell, fordi den etterlater deg i førersetet. Du vil bygge et navn for plateselskapet ditt, og for å gjøre det må du ha kontroll over utgivelsene og artistene dine. I sjeldne tilfeller kan en indie-etikett kan ha en artist som genererer mye buzz og større plateselskaper kan begynne å henvende seg til deg, som ønsker å lisensiere albumet for seg selv. En lisensavtale kan være passende i et merkes territorium i dette tilfellet; den større etiketten kan ha ressurser til å gi artisten mer promotering, og lisensavtalen kan være en betydelig pengeinnsprøytning for den lille etiketten.Som en generell regel er det fornuftig å gå for distribusjon i stedet for lisensiering i din egen bakgård.

Men når det gjelder å få albumene dine inn på det internasjonale markedet, gir lisensiering mange fordeler for et lite plateselskap, inkludert:

  • Et merke basert i et bestemt territorium kjenner det markedet bedre; de har allerede relasjoner til media, distributørene og butikkene, så de vil ha bedre verktøy for å promotere artisten.
  • Distribusjon til utlandet kan være kostbart. Du må kanskje ansette et PR-selskap eller radio plugger i det landet for å generere litt presse før noen butikker lager et album, noe som kan bli veldig dyrt.
  • Lisensering er bra for kontantstrømmen; det setter en stor sjekk i hånden på forhånd.
  • Lisensavtaler lar noen andre bære all risikoen.

Selvfølgelig, hvis albumet er en stor hit i det nye territoriet, og det utenlandske selskapet lager en pakke, kan lisensavgiften din begynne å se ubetydelig ut. Det er den iboende risikoen med lisensiering, men det er et godt spill for mange små merker. Å administrere en distribusjonssituasjon i utlandet er tidkrevende og krever et tett samarbeid med distribusjonsselskapet. De fleste små etiketter sjonglerer nok som de er. Med mindre du har nok ansatte på etiketten til at noen kan bruke tilstrekkelig tid til å administrere de utenlandske distributørene, kan en lisensavtale være det beste alternativet.