Grunnleggende

Hva er Job Shadowing?

Definisjon og eksempler på jobbskyggelegging

Moden kvinne som viser interngrafikk på skjermen

••• Klaus Vedfelt / Getty Images

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Jobbskygging innebærer å bruke tid på å følge en fagperson mens de jobber. Ved å observere den profesjonelle i alt fra noen timer til flere uker, kan du få en bedre forståelse av deres spesielle karriere.

Finn ut mer om hvordan det fungerer, fordelene og hvordan du forbereder deg hvis du skal skygge noen.

Hva er Job Shadowing?

Job shadowing er en nyttig måte å lære om en bestemt jobb av interesse.

Hver jobbskyggeopplevelse kan være forskjellig. Imidlertid vil du vanligvis følge en ansatt og observere vedkommende delta i det daglige arbeidet. De kan også be deg om å hjelpe med visse oppgaver.

Avhengig av hvor lenge du skygger en ansatt, kan du til og med lære ferdigheter som er avgjørende for jobben. Noen ansatte vil gi deg muligheter til å stille spørsmål gjennom dagen eller på slutten av opplevelsen.

Hvordan jobbskygge fungerer

Jobbskygging kan gjøres som en del av et formelt program organisert av en videregående skole eller universitet, eller det kan planlegges uformelt.

Du kan vanligvis finne et formelt jobbskyggeprogram gjennom veilederen på videregående skole eller din høgskolens karriereservicekontor . Skoler kan også ha en liste over alumner som er villige til å la studentene jobbe skygge.

Hvis du ikke finner et formelt program gjennom skolen din, kan du møte en karriererådgiver for hjelp til å finne en skyggemulighet eller nå ut til folk i din Nettverk . Noen store organisasjoner og offentlige etater tilbyr også jobbskyggeprogrammer til studenter.

Selv om de fleste jobbskyggemuligheter er utformet for å hjelpe studenter på videregående eller høyskoler med å bestemme deres ideelle karrierevalg, er det mulig å jobbe skygge som voksen også.

Hvis du tenker på skifter karriere da kan jobbskyggelegging være en god idé. Begynn med å møte en karriererådgiver eller ta kontakt med ditt karrieretjenestekontor hvis det gir bistand til alumni. Eller du kan bare kontakte profesjonelle kontakter, venner og familie for å se om du kan tilbringe en dag med dem på kontoret.

Fordeler med Job Shadowing

Jobbskygging kan være nyttig på en rekke måter, inkludert å hjelpe deg med å bestemme om du vil like og føle lidenskap for en jobb eller ikke. Du vil også finne ut om dine ferdigheter samsvarer med karrierefeltet du er interessert i, og om din ferdigheter fra skole og andre jobber kan oversettes til denne jobben.

Fordi jobbskygging er en kortsiktig opplevelse, kan det være en fin måte å bestemme om du vil forfølge en bestemt karriere eller ikke før du søker på jobber eller praksisplasser.

Job shadowing hjelper deg også utvikle kontakter i din karriere interessefelt. Når du skygger noen som er kompetente innen sitt felt, har du muligheten til å få en nyttig ressurs når du begynner å søke og søke på jobber og praksisplasser.

Hvordan forberede seg til jobbskyggelegging

Det er viktig å være forberedt på en jobbskyggeopplevelse slik at du kan få mest mulig ut av den.

Koordiner timeplanen din

Velg et tidspunkt du kan forplikte deg til. Hvis du er student, kan dette være over en sommer-, vår- eller vinterferie. Men du må også vurdere jobben. Hvis du for eksempel ønsker å skyggelegge en lærer, vil det være vanskeligere å finne en som jobber om sommeren.

Gjør din forskning

Bruk litt tid på å gjøre deg kjent med personen du skal skygge. Det er også lurt å besøke selskapets hjemmeside. Denne konteksten vil være nyttig under opplevelsen.

Hold kontakten med personen du skygger – de vil være en uvurderlig nettverkskontakt når du begynner å lete etter en jobb. Skriv også en takkebrev til den ansatte for å gi deg muligheten til å lære av dem.

Sjekk garderoben din

Fordi du skal til en persons arbeidsplass, må du det kle deg profesjonelt som avhenger av jobben og bransjen. Når du er i tvil, spør veilederen din, karriererådgiveren eller til og med personen du skygger om råd.

Forbered dine spørsmål

Du vil sannsynligvis ha en mulighet til å spørre den ansatte spørsmål om jobben , så forbered litt på forhånd. Du bør også være klar til å snakke om karrieremålene dine, hvor du har jobbet eller internert tidligere, og hvorfor du er interessert i jobben.

Ta notater

Du vil registrere det du lærer gjennom skyggeopplevelsen og skrive ned eventuelle tilleggsspørsmål som dukker opp. Ta med en notisblokk og penn, så er du forberedt.

Viktige takeaways

  • Job shadowing innebærer å observere en profesjonell mens de jobber for å få en bedre forståelse av deres spesielle karriere.
  • Jobbskygging kan hjelpe deg med å finne ut om en bestemt jobb er riktig for deg, enten du ønsker å starte eller endre en karriere.
  • Du kan finne en jobbskyggeplassering gjennom et formelt program organisert av en videregående skole eller et universitet, en karriererådgiver eller en nettverkskontakt.
  • For å få mest mulig ut av en jobbskyggeopplevelse, gjør research, still spørsmål og ta notater.