Musikkarrierer

Hva er musikkdistribusjon?

Definisjon og eksempler på musikkdistribusjon

Mann lytter til album i platebutikk

••• Marc Romanelli/Photolibrary/Getty Images

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Musikkdistribusjon er måten musikkindustrien gjør innspilt musikk tilgjengelig for forbrukere. Det er et kjerneaspekt av forretningsmodellen, og det gjør det mulig å kjøpe det meste av musikk i butikker eller laste ned eller streame den på nettet.

Mekanikken til musikkdistribusjon har endret seg dramatisk siden internett kom, med blandede resultater for artister. La oss se på hvordan dette feltet tradisjonelt fungerte og hvordan det fortsetter å skifte i den digitale tidsalderen.

Hva er musikkdistribusjon?

Bortsett fra musikerne selv, er det mange aktører som er involvert i å få musikk fra dets skapelse til der du kan høre den. Produsenter, ingeniører, plateselskaper, promotører, agenter og publisister spiller alle en rolle. Distributører er også en viktig del av dette puslespillet.

Musikkdistribusjon gjør innspilt musikk tilgjengelig for publikum. Gjennom et system med kontrakter og betalinger gir distributører platebutikker, online nedlastingsplattformer og strømmetjenester rettighetene til å kjøpe og videreselge en artists musikk.

Hvordan musikkdistribusjon fungerer

Tradisjonelt signerer distribusjonsselskaper handler med plateselskaper , som gir dem rett til å selge etikettens produkter. Distributøren tar et kutt i inntekten fra hver solgte enhet og betaler deretter etiketten den gjenværende saldoen.

De fleste distributører forventer at plateselskaper skal gi dem ferdige produkter som er klare til å markedsføres, men noen ganger tilbyr distributører produksjon og distribusjon ( M&D ) avtaler. Med dette oppsettet betaler distributøren produksjonen kostnadene til et album på forhånd og beholder alle inntektene fra albumsalg til den første investeringen er betalt ned

Gjennom store deler av 1900-tallet var distribusjonsselskaper bindeleddet mellom plateselskaper og utsalgssteder, som inkluderte kun musikkbutikker, storboksforhandlere som Walmart og Best Buy, og bokhandlere.

Det er nyttig å tenke på musikkdistributører som grossister for bedre å forstå deres rolle i musikkindustrien.

Plateselskaper signert (og signerer fortsatt) kontrakter med musikkartister . De hadde tilsyn med musikkinnspilling, markedsføring og forfremmelse . Forbrukere kjøpte favorittmusikken sin på vinylplater, kassetter og CDer. I de fleste tilfeller var det plateselskapene som betalte for å få disse produktene produsert. For å få albumkopier i hendene på fansen, signerte plateselskaper avtaler med distribusjonsselskaper som på sin side signerte avtaler med butikker for å selge albumene.

Noen distributører kjøpte album direkte fra plateselskaper, mens andre distribuerte album i konsignasjon. Forhandlere gjorde det samme - noen kjøpte album direkte, og andre gikk med på å legge produktene i hyllene sine på konsignasjon.

Hvordan musikkdistribusjonen har endret seg

Nedlasting brakte radikale endringer i musikkindustrien ved begynnelsen av det 21. århundre. Før angrep lastet fansen ned millioner av spor fra et bredt spekter av artister uten kostnad gjennom selskaper som Napster.

Selv om forbrukere nå betaler for å laste ned musikk på lovlig måte fra utsalgssteder som iTunes og Amazon, har salget av CDer og kassetter stupt, og musikkindustrien har tapt milliarder av dollar. Siden 2015 har abonnementstjenester som Pandora og Spotify hjulpet industrien til å komme seg tilbake og begynne å lage en ny modell for distribusjon og inntekter fra musikkbransjen.

Selv om salget av de fleste fysiske medier har fortsatt å synke siden musikkstrømmetjenester kom, motvirker salget av vinylplater denne trenden. I 2019, ifølge Recording Industry Association of America, solgte vinylplater flest enheter siden 1989.

Med hundrevis av musikkdistributørbedrifter som brettes, er bare noen få tilknyttet største plateselskapene forbli. Selv om det er hundrevis av uavhengige plateselskaper, eier Sony, Universal Music Group og Warner de største musikkdistribusjonsselskapene. Enten du kjøper musikk i en lokal platebutikk, laster den ned fra Amazon eller streamer den på Spotify, er det sannsynligvis et av disse selskapene som er ansvarlige for å gjøre det mulig.

DIY-distribusjon

Det har alltid vært musikere som foretrekker å jobbe rundt i bransjen og finne sine egne måter å få musikken sin ut på. Som mange artister har protestert mot ulikheter i strømmemodellen og dens økende dominans, flere av dem unnviker etiketter og distribuerer musikken deres selv. Chance the Rapper skapte historie i 2017 da han ble den første musikeren som vant en Grammy uten å selge fysiske kopier av musikken hans. Til og med iTunes og Spotify tilbyr en måte for artister å distribuere musikken sin direkte gjennom plattformene deres.

Fremtiden for musikkdistribusjon

Det er fortsatt en rolle for musikkdistributører i den digitale tidsalderen, selv i møte med radikale endringer i bransjen. Det er tross alt ikke alle plateselskaper og musikere som ønsker å påta seg oppgaven med å distribuere sitt eget arbeid. Av denne grunn jobber fortsatt musikkdistributørene som gjenstår tett med plateselskapene for å bringe musikk til fansen. Noen butikker fortsetter å selge fysiske albumkopier på vinyl, CD eller kassett. De distribuerer også musikk til digitale nedlastingssteder, selv om slike virksomheter også tilbyr distribusjonsavtaler direkte til artister.

Digital musikk kommer ingen vei, og omformingen av musikkindustrien vil trolig fortsette i årene som kommer. Etter hvert som flere artister finner måter å gi ut musikken sin uavhengig, vil distribusjonsstedet i miksen sannsynligvis fortsette å utvikle seg også.

Viktige takeaways

  • Musikkdistribusjon gjør innspilt musikk tilgjengelig for publikum i fysisk og digital form.
  • Tradisjonelt skjer distribusjon gjennom plateselskaper og avtalene de gjør med ulike musikkutsalg.
  • Den digitale tidsalderen har radikalt endret denne modellen, men distributører spiller fortsatt en rolle i å få musikk til publikum i nedlastbare og streambare former.
  • Selv om det kan være utfordrende, lykkes noen artister med å ta musikkdistribusjon i egne hender.

Artikkelkilder

  1. Recording Industry Association of America. ' USAs salgsdatabase .' Åpnet 13. august 2020.

  2. ekstra. ' Markedsandel av plateselskaper i USA fra 2011 til 2019, etter etiketteierskap .' Åpnet 13. august 2020.