Grunnleggende

Hva er en personlig referanse?

Definisjon og eksempler på personlige referanser

To kvinner i profesjonell kjole sitter ved et bord og har en animert diskusjon.

••• PeopleImages / Getty Images

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

En personlig referanse er en referanse gitt av en person som kjenner deg og kan gå god for karakteren din og dine evner.

Se om du trenger en personlig referanse og hvordan du kan be om den.

Hva er en personlig referanse?

En personlig referanse er noen som kjenner deg relativt godt og kan bekrefte hvem du er som person. En personlig referanse er forskjellig fra en profesjonell referanse , som er det arbeidsgivere vanligvis ser etter.

En profesjonell referanse er noen du har jobbet med som kan bekrefte dine arbeidsferdigheter og vaner. En personlig referanse trenger ikke nødvendigvis å være noen du har jobbet med.

Hvordan personlige referanser fungerer

Når du søker på jobber, vil du vanligvis bli bedt om referanser på et tidspunkt under ansettelsesprosessen. Sørg for at du leser stillingsannonsen nøye eller følg nøye med ansettelseslederen angående typen referanser de ber om. I de fleste tilfeller leter arbeidsgivere etter profesjonelle referanser.

Hvis du er ny på arbeidsmarkedet, har du kanskje ikke nok profesjonelle referanser. I så fall kan personlige referanser kunne gi innsikt i din arbeidsmoral og kapasiteter.

Hvis du ikke er sikker på hvilken type referanse en potensiell arbeidsgiver ser etter, er det akseptabelt å spørre om personlige eller profesjonelle referanser foretrekkes.

Trenger jeg en personlig referanse?

Selv om det er en god idé å ha referanser fra folk som har jobbet med deg, kan det også være nyttig å ha personlige referanser. Dette gjelder spesielt for nyutdannede, som kanskje ikke har mye betalt arbeidserfaring innen sitt felt, men som sannsynligvis har professorer eller tilfeldige arbeidsgivere som kan snakke om deres kvalifikasjoner som ansatt. Noen du passet barnevakt eller dyrepass for ville være en tilfeldig arbeidsgiver.

Mer erfarne arbeidere som skifter karriere vil kanskje også inkludere en personlig referanse som kan anbefale dem basert på kjennskap til et annet sett med ferdigheter.

Hvordan få en personlig referanse

Bedriftsbekjente, lærere , professorer eller akademiske rådgivere , frivillige ledere, religiøse arbeidere, venner , trenere og naboer er alle potensielle personlige referanser.

Hvis det er mulig, ikke velg noen du bare har hatt begrensede eller tilfeldige interaksjoner med. Du trenger din referanse for å kunne gi en spesifikk og ekte vitnesbyrd til karakteren din. Arbeidsgiver har tross alt til hensikt å få en helhetlig forståelse av din personlighet og evne til å lykkes i jobben. Hvis referansens svar er vagt, overdrevent generelt eller kort, vil ikke dette målet nås.

Du kan også be en medarbeider som kjenner deg på et personlig nivå om å tjene som en personlig referanse. Husk at når arbeidsgivere eksplisitt ber om en personlig referanse, kan de være mer interessert i å høre om dine mellommenneskelige ferdigheter, omdømme og personlige egenskaper enn dine spesifikke prestasjoner i en profesjonell setting.

Familiemedlemmer og betydelige andre er ikke passende personlige referanser.

Fremgangsmåte for å be om en personlig referanse

Du vil ikke oppgi noens navn som en personlig referanse uten å snakke med dem først. Her er trinnene for å be om en personlig referanse.

  1. Be om tillatelse før du bruker noen som referanse : Sørg for å kontakte dine potensielle referanser før du gir ut informasjonen deres for å sikre at de er komfortable og villige til å påta seg en slik rolle.
  2. Gi retningslinjer for din personlige referanse : Sørg for at de har nok informasjon samt tid og interesse til å gi en sterk, positiv referanse. Det er en god idé å sende dem en oppdatert CV og stillingsannonsen, spesielt hvis du ikke har snakket sammen på en stund, for å være sikker på at de kan snakke med karaktertrekkene du legger vekt på og som arbeidsgiveren ser etter.
  3. Del referansen din med arbeidsgivere når du blir bedt om det : Med mindre det er spesifikt nevnt i stillingsannonsen, vent til du blir bedt om å oppgi referanser til din potensielle arbeidsgiver.
  4. Følg opp med referansene dine : Å opptre som referanse krever tid, omtanke og innsats fra deres side. Sender en takkebrev eller e-post til personen som tok seg tid til å støtte deg er en fin gest for å vise din takknemlighet.

Viktige takeaways

  • En personlig referanse er en referanse gitt av en person som kjenner deg og kan gå god for karakteren din og dine evner.
  • De fleste arbeidsgivere krever profesjonelle referanser, men personlige referanser kan være akseptable hvis du ikke har nok profesjonelle referanser eller hvis arbeidsgiveren spesifikt ber om en.
  • Be folk som kjenner deg godt, men som ikke er familie, om å tjene som personlige referanser.
  • Spør om tillatelse og forbered potensielle personlige referanser.

Artikkelkilder

  1. CareerOneStop. ' Referanser .' Åpnet 9. juni 2021.

  2. Northeastern University. ' Viktigheten av profesjonelle referanser .' Åpnet 21. juni 2020.