Teknologi Karrierer

Hva er SQL?

Definisjon og eksempler på SQL

Kvinner gjennomgår programmeringskode sammen ved en datamaskin

•••

Louis Alvarez/ Getty Images

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Structured Query Language, ofte kjent som SQL, er en standard programmeringsspråk for relasjonsdatabaser. Til tross for at det er eldre enn mange andre typer kode, er det det mest implementerte databasespråket.

Fordi SQL er så vanlig, er det verdifullt å vite det for alle som er involvert i dataprogrammering eller som bruker databaser til å samle inn og organisere informasjon. Lær mer om hva SQL er og karrieremuligheter innen feltet.

Hva er SQL?

SQL kan brukes til å dele og administrere data, spesielt data som finnes i relasjonsdatabasestyringssystemer, som inkluderer data organisert i tabeller. Flere filer, som hver inneholder tabeller med data, kan også være knyttet sammen av et felles felt. Ved å bruke SQL kan du spørre, oppdatere og omorganisere data, samt opprette og endre skjemaet (strukturen) til et databasesystem og kontrollere tilgangen til dataene.

Mye informasjon kan kompileres i et regneark som Microsoft Excel, men SQL er ment å kompilere og administrere data i mye større volumer. Mens regneark kan bli tungvint med for mye informasjon, kan SQL-databaser håndtere millioner, eller til og med milliarder, av celler med data.

Ved å bruke SQL kan du lagre data om hver klient bedriften din har jobbet med, fra nøkkelkontakter til detaljer om salg. Så hvis du for eksempel ønsker å søke etter hver klient som har brukt minst $5 000 med virksomheten din i løpet av det siste tiåret, kan en SQL-database hente den informasjonen for deg umiddelbart.

Slik fungerer SQL-læring

Structured Query Language er mer enkelt enn andre mer komplekse programmeringsspråk. Det er vanligvis lettere for nybegynnere å lære SQL enn det er for dem å plukke opp språk som Java, C++, PHP eller C#.

Flere nettressurser, inkludert gratis veiledninger og betalte fjernundervisningskurs, er tilgjengelige for de som har lite erfaring med programmering, men som ønsker å lære SQL. Formelle universitets- eller høyskolekurs vil også gi en dypere forståelse av språket.

Historien til SQL

Opprinnelsen til SQL strekker seg mer enn et halvt århundre tilbake. I 1969 definerte IBM-forsker Edgar F. Codd relasjonsdatabasemodellen, som ble grunnlaget for utviklingen av SQL-språket. Denne modellen er bygget på vanlige deler av informasjon (eller nøkler) som er knyttet til ulike data. Et brukernavn kan for eksempel være knyttet til et faktisk navn og et telefonnummer.

Noen år senere begynte IBM å jobbe med et nytt språk for relasjonsdatabasestyringssystemer basert på Codds funn. Språket ble opprinnelig kalt SEQUEL, eller Structured English Query Language. Prosjektet, kalt System R, gikk gjennom noen få implementeringer og revisjoner, og navnet på språket endret seg flere ganger før det endelig landet på SQL.

Etter å ha begynt å teste i 1978, begynte IBM å utvikle kommersielle produkter, inkludert SQL/DS (1981) og DB2 (1983). Andre leverandører fulgte etter, og kunngjorde sine egne kommersielle SQL-baserte tilbud. Disse inkluderte Oracle, som ga ut sitt første produkt i 1979, samt Sybase og Ingres.

SQL i aksjon: MySQL

Vanlig programvare som brukes for SQL-servere inkluderer Oracles MySQL, kanskje det mest populære programmet for å administrere SQL-databaser. MySQL er åpen kildekode-programvare, noe som betyr at den er gratis å bruke og er viktig for webutviklere fordi så mye av nettet og så mange applikasjoner er bygget på databaser.

Vurder et musikkprogram som iTunes, som lagrer musikk etter artist, sang, album, spilleliste og mer. Som bruker kan du søke etter musikk med hvilken som helst av disse parameterne og mer for å finne det du leter etter. For å bygge en slik app trenger du programvare for å administrere SQL-databasen din, og det er det MySQL gjør.

SQL-ferdigheter etterspurt

De fleste organisasjoner trenger noen med SQL-kunnskap. Lønn for SQL-baserte stillinger varierer avhengig av jobbtype og erfaring, men er generelt over gjennomsnittet.

Noen stillinger som krever SQL-ferdigheter inkluderer:

  • Databaseadministrator (DBA ) : Dette er en som spesialiserer seg på å sørge for at data blir lagret og administrert riktig og effektivt. Databaser er mest verdifulle når de lar brukere hente ønskede kombinasjoner av data raskt og enkelt.
  • Databasemigreringsingeniør : Denne personen spesialiserer seg på å flytte data fra ulike databaser til en SQL-server.
  • Dataforsker : Dette er en posisjon som ligner veldig på en dataanalytiker, men dataforskere har vanligvis i oppgave å håndtere data i langt større volumer og akkumulere dem i mye høyere hastigheter.
  • Big data arkitekt : Noen i denne rollen bygger produkter for håndtering av store datamengder.

Viktige takeaways

  • Structured Query Language (SQL) er standard og mest brukte programmeringsspråk for relasjonsdatabaser.
  • Den brukes til å administrere og organisere data i alle slags systemer der ulike datarelasjoner eksisterer.
  • SQL er et verdifullt programmeringsspråk med gode karrieremuligheter.

Artikkelkilder

  1. ETutorials.org. ' Kort historie om SQL og SQL-standarder .' Åpnet 21. juli 2020.

  2. Oracle. ' Historien til SQL .' Åpnet 21. juli 2020.

  3. EDUCBA. ' Karrierer i SQL .' Åpnet 21. juli 2020.