Grunnleggende

Hva er fjernarbeid?

Definisjon og eksempler på fjernarbeid

Mange jobber ved datamaskinen og snakker i telefon

•••

Sam Edwards / Caiaimage / Getty ImagesInnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Fjernarbeid er en arbeidsordning der arbeidstakeren jobber utenfor arbeidsgiverkontoret. Ofte betyr dette jobber hjemmefra eller på et sted nær hjemmet, for eksempel en kaffebar, et bibliotek eller en arbeidsplass.

Lær mer om fjernarbeid, hvordan det fungerer og fordeler og ulemper.

Hva er fjernarbeid?

Når du fjernpendler, jobber du utenfor en organisasjons fysiske plassering, og du bruker vanligvis teknologi for å hjelpe deg med å gjøre jobben din og få kontakt med din arbeidsgiver eller ansatte.

Mange bransjer – inkludert salg, publisering, kundeservice og markedsføring – tilbyr fjernarbeidsjobber . Mange kontorjobber og stillinger innen teknologi (inkludert data- og programvareprogrammering) kan også gjøres via fjernarbeid.

Noen medisinske fagfolk, inkludert helsepåstandsanalytikere og til og med noen radiologer, har begynt å jobbe hjemmefra.

Alternative navn: Fjernarbeid, e-pendling, fjernarbeid

Vær klar over jobbsvindel når du leter etter en telependling stilling. Mange svindel lover søkere enkle penger fra en jobb hjemmefra, men de er virkelig ute etter å ta pengene dine eller identiteten din. Sørg for å undersøke et selskap før du søker, og betal aldri penger til en potensiell arbeidsgiver.

Hvordan fjernarbeid fungerer

I stedet for å reise til kontoret, bruker den ansatte telekommunikasjon for å holde kontakten med kolleger og arbeidsgivere. Disse kan inkludere telefon, nettpratprogrammer, videomøteplattformer og e-post.

For kontorarbeidere har teknologi (som Slack og Zoom) gjort det enklere å jobbe hjemmefra. Tilgang til WiFi kan bidra til å gjøre kommunikasjonen praktisk talt sømløs.

Arbeideren kan av og til gå inn på kontoret for å delta på møter personlig og ta kontakt med arbeidsgiveren, men med mange alternativer for fjernkonferanser er det noen ganger ikke nødvendig å besøke kontoret.

Noen ansatte fjernarbeid på heltid, mens andre kan jobbe eksternt deler av uken og gå inn på kontoret resten av uken.

Fordeler og ulemper med fjernarbeid

Fordeler
 • Fleksibilitet

 • Sparer penger

 • Medarbeidertilfredshet

Ulemper
 • Flere mulige distraksjoner

 • Kan være vanskelig å 'koble ut'

 • Ensomhet

Fordeler forklart

Større fleksibilitet: Fjernarbeid gir arbeidere større frihet over arbeidstiden og arbeidsstedet. Det gir også den ansatte mer fleksibilitet til å balansere arbeid og personlige forpliktelser, som skolehenting eller omsorg for et sykt familiemedlem. Mindre reisetid betyr også vanligvis at det er mer tid til å ta seg av personlige saker.

Sparer penger: Fjernarbeid kan spare både arbeidstaker og arbeidsgiver penger. Bedrifter kan spare penger på alt som har med å drive kontor, og ansatte kan spare penger på pendling. Og hvis arbeidsgiveren betaler for WiFi, telefontjeneste eller andre verktøy relatert til fjernarbeid, kan den ansatte spare penger på det også.

Medarbeidertilfredshet: Heltidsansatte fjernarbeidere sier at de trives i jobbene sine 22 % mer enn folk som ikke jobber eksternt. For arbeidsgivere betyr dette vanligvis høyere oppbevaringsgrader.

Omtrent en fjerdedel av fjernarbeidere tjener mer enn $100 000 per år, men bare 8% av arbeidstakere på stedet tjener mer enn $100 000 per år.

Ulemper forklart

Flere mulige distraksjoner: Folk som jobber hjemmefra kan lett bli distrahert av ting som barn, kjæledyr, andre mennesker eller romkamerater. Å trene på en kaffebar eller et lignende sted kan også være distraherende.

Kan være vanskelig å 'koble ut': De som jobber hjemmefra kan se grensene mellom arbeidstid og personlig tid uskarpe, noe som gjør det vanskeligere å slutte å jobbe på slutten av dagen. De risikerer også å jobbe i friminutt.

Ensomhet: Noen mennesker kan synes det er litt isolerende å jobbe hjemmefra fordi de ikke er rundt kolleger. Dette gjelder spesielt for folk som bor alene.

For å gjøre det enklere å jobbe eksternt, sørg for å ha et dedikert arbeidsområde hvis mulig, forbered deg som om du skal på jobb (dusje, spise frokost osv.), ha et fast start- og stopptidspunkt og opprettholde konsekvent kommunikasjon med din leder eller ansatte.

Viktige takeaways

 • Fjernarbeid innebærer å jobbe utenfor et mursteinskontor og bruke teknologi for å gjøre jobben din.
 • Det er også kjent som fjernarbeid, e-pendling og fjernarbeid.
 • Mange typer arbeidsgivere tillater fjernarbeid.
 • Noen mennesker fjernpendler på heltid, mens andre bare gjør en prosentandel av arbeidsuken.
 • Det er mange fordeler med fjernarbeid, for eksempel større fleksibilitet, sparing og økt lykke, men det kan også være ulemper med det.

Artikkelkilder

 1. Owl Labs. ' Status for fjernarbeid 2019 .' Åpnet 27. juni 2020.