Grunnleggende

Hva er to ukers varsel?

Definisjon og eksempler på to ukers varsel

Med to ukers varsel

The Balance / Bailey Mariner

To ukers varsel er en høflighet du gir arbeidsgiveren din ved å varsle dem to uker i forveien om at du planlegger å forlate jobben. Å gi arbeidsgiver to ukers varsel er standard praksis ved oppsigelse.

Lær mer om hvordan og hvorfor du skal gi beskjed til sjefen din og hva som skjer etterpå.

Hva er to ukers varsel?

To ukers varsel er en høflighet som gir arbeidsgiveren din tid til å forberede deg på oppsigelsen og få et forsprang på å ansette noen andre.

Hvis du har en arbeidsavtale eller fagforeningsavtale som sier hvor mye varsel du bør gi, følg det. Hvis ikke, er to ukers varsel passende, men ikke nødvendig.

Hvis arbeidsgiveren din ber deg om å bli lenger enn to uker (eller tidsperioden i kontrakten din) kan du velge å gjøre det, men du har ingen plikt til å bli med mindre du har en arbeidsavtale som tilsier noe annet.

Arbeidsgiveren din trenger ikke å godta to ukers varsel (med mindre det står i kontrakten din) og kan avslutte arbeidsforholdet umiddelbart . Vær derfor forberedt på å forlate jobben så snart du gir beskjed. Sørg for at du har all informasjonen du trenger fra arbeidsdatamaskinen, og all annen informasjon du vil ta med deg, klar til bruk.

Hvordan fungerer to ukers varsel?

Å forlate en stilling kan føles ubehagelig, men hvis du følger noen få enkle regler, bør prosessen gå problemfritt.

 • Fortell sjefen din først: Start med gi beskjed til sjefen din . Det kan være fristende å unngå en samtale ansikt til ansikt, men når det er mulig, er det best å gi beskjed personlig. Det er opp til deg hvor mange detaljer du vil dele om hvorfor du drar. På slutten av samtalen er det på sin plass å håndhilse. Deretter vil du sannsynligvis fortelle det til mentorer, folk du jobber tett med og kollegaer. På et visst tidspunkt vil lederen din fortelle hele teamet ditt.
 • Lag en overgangsplan: Selv om det er mulig at når du gir beskjed, vil selskapet umiddelbart si opp arbeidsforholdet ditt, men det er også ganske sannsynlig at du ender opp med å jobbe i to uker til. Ledere og medarbeidere vil sannsynligvis være ivrige etter å bli fanget opp i de forskjellige prosjektene dine. Ha en overgangsplan utarbeidet for å gjøre avgangen sømløs.
 • Vær respektfull: Selv om du foraktet jobben din eller medarbeidere eller ikke trodde på selskapets misjon, er det ikke tiden for å dele negative meninger nå. Når du gir beskjed, prøv å fokusere på de positive tingene med tiden du jobber sammen, eller hvor mye du har lært av å være i selskapet. Hvis du ikke oppriktig kan si noe pent, følg det gamle ordtaket og ikke si noe i det hele tatt .
 • Lag planer for å holde kontakten: Bruk to ukers varsel til å legge til personer på LinkedIn og andre sosiale medier-kontoer, og sørg for at medarbeidere har din personlige e-post. Gjør fremtidig kommunikasjon enkel – på den måten, hvis du noen gang trenger en anbefaling eller henvisning, kan du enkelt ta kontakt.

I mange tilfeller vil ansatte ønske å dokumentere eller formalisere sin oppsigelse i et brev . Eller du foretrekker kanskje å skrive din oppsigelse i en e-post .

Hva skjer etter at du har gitt beskjed?

Vanligvis er to ukers perioden en overgangsperiode. Du kan ha mange møter med kolleger for å gå gjennom statusen til prosjekter og gå gjennom din daglige rutine og oppgaver.

Du kan bli bedt om å forberede dokumenter, sende e-post til klienter for å introdusere en ny kontakt i selskapet, eller dele hvor du oppbevarer viktige filer.

Gjør din del for å sikre at alle som burde vite at du forlater selskapet er riktig informert.

Det kan være fristende å slappe av i denne perioden, men motstå trangen. Akkurat som du har jobbet hardt for å gjøre et godt førsteinntrykk under intervjuer, er det også viktig å gjøre et sterkt sisteinntrykk på vei ut av jobben . Dette vil bidra til å sikre at kolleger og ledere tenker positivt på deg, noe som vil komme godt med hvis du noen gang trenger en anbefaling eller hvis dere jobber sammen i fremtiden.

Når du må si opp med en gang

Under normale omstendigheter er det standard praksis å gi to ukers varsel. Det kan imidlertid være tider hvor du bare ikke kan bli så lenge.

Enten det er på grunn av problemer på jobben eller personlige forhold, kan det hende du må gå videre umiddelbart. Si opp uten to ukers varsel kan være nødvendig av en rekke årsaker, for eksempel:

 • Du har blitt bedt om å gjøre noe ulovlig.
 • Arbeidsgiveren holder tilbake lønn.
 • Du har vært utsatt for trakassering eller overgrep.

Hvis det er tilfelle, er det fortsatt en god idé å være profesjonell i din omgang med selskapet. Snakk med personalavdelingen din, og ha et støttesystem på plass når du forlater jobben.

Viktige takeaways

 • To ukers varsel er forhåndsvarselet du gir arbeidsgiveren din om at du skal si opp jobben din.
 • Det er ikke påkrevd, men det er vanlig å gi din arbeidsgiver denne høfligheten.
 • Arbeidsgiveren din kan tillate deg å jobbe hele to uker, eller de kan be deg om å bli lenger (noe du kan avslå å gjøre). På den annen side kan de be deg om å dra umiddelbart, så vær forberedt.
 • To ukers oppsigelse gjelder ikke dersom du har en arbeidsavtale som angir en annen oppsigelsestid før du sier opp.

Artikkelkilder

 1. SHRM.org. ' Kan arbeidsgivere kreve at arbeidstakere gir beskjed før de slutter ?' Åpnet 17. juli 2020.