Jobbsøking

Hva er arbeidshistorie?

Definisjon og eksempler

Intervjuer gjennomgår arbeidshistorie på en jobbsøknad

••• Peopleimages / E+ / Getty Images

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Arbeidshistorikken din, også kjent som arbeidsposten eller ansettelseshistorie , er en detaljert rapport over alle jobbene du har hatt, inkludert firmaets eller selskapenes navn, stillingstittel(er) og ansettelsesdatoer.

Her er litt innsikt i når du trenger å gi arbeidshistorikken din til arbeidsgivere og hvordan du kan gi den, sammen med tips for å bygge opp CV-en din.

Hva er din arbeidshistorie?

Når du søker på jobber, krever bedrifter vanligvis at søkere oppgir arbeidshistorien sin, enten på CV-en, på en jobbsøknad eller begge deler.

Arbeidshistorikken din er en liste over jobbene du har hatt og arbeidsgiverne du har jobbet for, sammen med datoene du jobbet i hver rolle.

Når du trenger å oppgi arbeidshistorikken din

En jobbsøknad kan be om informasjon om de siste jobbene dine, vanligvis dine to til fem siste stillinger. Alternativt kan arbeidsgiveren be om jobbene dine på tvers av flere års erfaring, typisk fem til ti års erfaring.

Arbeidsgivere ber vanligvis om informasjon om selskapene du jobbet for, stillingsbetegnelsene dine og datoene du ble ansatt der. Noen ganger vil imidlertid arbeidsgiveren be om en mer detaljert ansettelseshistorikk og mer informasjon om jobbene du har hatt som en del av ansettelsesprosessen. For eksempel kan de be om navn og kontaktinformasjon til dine tidligere veiledere.

Hva arbeidsgivere ser etter

Arbeidsgivere gjennomgår ansettelseshistorikk for å finne ut om søkerens arbeidserfaring og jobbene de har hatt er en god match for ansettelsesselskapets krav. De ser også på hvor lenge personen har hatt hver jobb. Mange jobber av kort varighet kan innebære at kandidaten er en jobbhopper og vil ikke bli lenge hvis ansatt.

Potensielle arbeidsgivere bruker også arbeidshistorikken din for å bekrefte informasjonen du har oppgitt. Mange arbeidsgivere opptrer ansettelsesbakgrunnssjekker for å bekrefte at informasjonen er nøyaktig. Bakgrunnssjekker har blitt stadig mer vanlig i alle arbeidsbransjer, så sørg for at informasjonen du deler er nøyaktig.

Gjenskape jobbhistorikken din

Noen ganger kan det være vanskelig å huske elementer fra jobbhistorien din, for eksempel de spesifikke datoene du jobbet i et selskap. Når dette skjer, ikke gjett. Fordi bakgrunnssjekker er så vanlige, er det sannsynlig at en arbeidsgiver vil oppdage en feil i historien din, og det kan koste deg en jobb.

Når du ikke kan huske arbeidshistorikken din, er det tilgjengelig informasjon som du kan bruke til å gjenskape din personlige arbeidshistorikk. Nedenfor er noen forslag for å lage jobbhistorikken din:

 • Ta kontakt med tidligere arbeidsgivere. Ta kontakt med personalavdelingene til dine tidligere arbeidsgivere. Si at du ønsker å bekrefte de nøyaktige datoene for ansettelsesforholdet ditt i selskapet.
 • Se på selvangivelsen din. Sjekk ut dine gamle selvangivelser og skatteskjemaer, som bør ha informasjon om ansettelsesforholdet ditt over tidligere år.
 • Sjekk med ditt statlige arbeidsledighetskontor. Ofte vil arbeidsledighetskontorene gi enkeltpersoner deres arbeidshistorie. Imidlertid har de vanligvis bare informasjon om ansettelseshistorier i staten.
 • Kontakt trygdeetaten. Du kan be om inntektsinformasjon fra Social Security Administration (SSA). Etter å ha fylt ut et skjema, vil SSA vanligvis gi ut informasjon om arbeidshistorikken din. Husk at noen ganger krever SSA et gebyr, avhengig av hvor langt tilbake du vil at informasjonen skal gå og hvor mye detaljer du trenger.

Med unntak av SSA, bør du ikke betale noen for å finne arbeidshistorikken din eller for å lage en liste over arbeidshistorien din for deg.

 • Hold oversikt over historien din. Når du har arbeidshistorikken din, kompiler den til en liste og lagre den et sted. Sørg for å oppdatere den regelmessig. Du kan deretter referere til denne listen hver gang du søker på jobber.

Slik viser du arbeidshistorikk på en CV

Arbeidssøkere inkluderer vanligvis arbeidshistorie i delen Erfaring eller relatert sysselsetting i en CV:

 • I denne delen viser du selskapene du jobbet for, stillingsbetegnelsene dine og ansettelsesdatoene dine.
 • Et element du kan legge til arbeidshistorikken din på en CV er en liste (ofte en punktliste) over dine prestasjoner og ansvar ved hver jobb.

Du trenger ikke (og bør ikke) inkludere alle arbeidserfaringer i erfaringsdelen. Fokuser på jobber, praksisplasser og til og med frivillig arbeid som er relatert til den aktuelle jobben.

Et nyttig tips er å sørge for at arbeidshistorikken du inkluderer i jobbsøknaden din stemmer overens med det som står på CV-en og LinkedIn-profilen din. Sørg for at det ikke er noen inkonsekvenser som kan heve et rødt flagg for arbeidsgivere.

Eksempel på arbeidshistorie på en CV

Her er et eksempel på en søkers arbeidshistorie oppført på en CV.

ACME MANUFACTURING CO., White Plains, NY
PERSONALSJEF (februar 2021 – i dag)

 • Administrer menneskelige ressurser for et historisk produksjonsfirma som sysselsetter en arbeidsstyrke på 1500+ personell.
 • Ansvar inkluderer talenterverv og ombordstigning, medarbeiderrelasjoner og fordelsadministrasjon.

INDUSTRIER ved innsjøen, Rye, NY
MENNESKERESSURSSPESIALIST (november 2016 – januar 2021)

 • Vurderte og utviklet løsninger for spørsmål om ansattes forhold som berører en arbeidsstyrke på 3200 medlemmer.
 • Organisert administrasjon i tide og innsending av EEO-1-undersøkelser til EEOC.
Utvide